|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Beremo: Pravljice nekdanje Sovjetske zveze

Helena Primic, 11.1.2018
Zbirka 16 najlepših pravljic republik nekdanje Sovjetske zveze, ki so pospremljene tudi z ruskim originalnim zapisom. Pravljice združujejo bogato kulturo in tradicijo raznolikih pokrajin, kjer so nekoč živeli zmaji in sultani s čarobnimi prstani.

image
Desne strani so v slovenščini, leve pa v ruski cirilici.
/11


Nekdanja Sovjetska zveza je bila največja država na svetu, ki je združevala nenavadno raznolike pokrajine in še bolj različne narode, vsak s svojo kulturo in tradicijo.

Bogastvo vseh teh kultur je skrito tudi v njihovih pravljicah, ki jih lahko zbrane najdemo tudi v novi knjigi Pravljice nekdanje Sovjetske zveze, ki je izšla pri Založbi Linguarus

 

V Slovenščini in ruščini

Vsaka pravljica v knjigi odraža značaj in značilnosti svojega naroda, poleg tega pa je v njih tudi nekaj čarobnega in očarljivega. Nekaj, kar jih vse - tako različne - vendarle zbližuje in združuje.

Pravljice so razporejene po vrstnem redu, temelječem na številu prebivalstva takratnih republik na dan njihovega nastanka, ki je bilo leta 1977 predstavljeno tudi v Ustavi ZSSR.

Vsaka pravljica je bila skrbno prevedena v slovenščino, saj so jih ustvarjalci knjige želeli čim bolj približati slovenskemu bralcu. Ob vsaki slovenski desni strani pa so na levih straneh knjige tudi originalni zapisi pravljic v ruščini. Tako za tiste, ki znate brati cirilico in razumete rusko, kot tiste radovedne otroke in starše, ki radi raziskujete nove svetove. Tako pravljic kot novih jezikov. 

 

Od Mrazka do mladega kovača

Pravljica, ki predstavlja Rusijo, govori o Mrazku oz. Mrazu belih las, dodana pa je tudi čukotska ljudska pravljica z naslovom Galeb. Ukrajinska pravljica pripoveduje o Cirilu Kožarju, ki je premagal zmaja pri Kijevu, zmaj pa nastopa tudi v beloruski pravljici Kako je Vasilij premagal zmaja. O silaku, ki bi ga lahko primerjali s slovenskim Martinom Krpanom, pripoveduje uzbekistanska pravljica Klič-batir, ki si je s pogumom, močjo in modrostjo prislužil lepo nevesto.

O premetenosti, ki je pogost motiv ljudskih pravljic, govori kazahstanska pravljica Čevljar in kan. Da je skromnost boljša od pohlepa in se na koncu vendarle izplača dobrota, pa priča gruzijska pravljica Gost - starec. Kar 13 strani dolga azerbajdžanska pravljica ima naslov Čarobni prstan, medtem ko nekoliko krajša, pa vendar dolga litvanska pravljica z naslovom Egle pripoveduje o najmlajši sestri, ki svojo roko občjubi kači, ki jo po kopanju v jezeru najde v rokavu svoje srajce. 

Moldavijska pravljica Pametno dekle pripoveduje o revni, a lepi in pametni edinki vaškega reveža, ki je ugnala celo premetenega carja, ki jo je hotel poročiti s svojim neumnim sinom. Da ni treba biti bogat, da spreminjaš svet, dokazuje tudi drvar v latvijski pravljici Kako je drvar hudiča premagal. Revščina je seveda pogost motiv ljudskih pravljic, zato v kirgizjski pravljici z naslovom Azret-sultan in revno dekle izkušnjo reveža izkusi celo sam sultan.

Naslov tadžikistanske pravljice je Ptica Kahka, armenijska Modri tkalec pa nas s svojim koncem opominja, da je modrost skrita tudi v preprostih in neizobraženih ljudeh. Pomembne življenjske modrosti razkriva tudi turkmenistanska pravljica Revež in sreča, medtem kot zadnja estonska pravljica z naslovom Mladi kovač pripoveduje o tem, kaj se zgodi, ko lenuh postane deloven in pošten človek. 

 

Več o knjigi Pravljice nekdanje Sovjetske zveze najdete tukaj.  

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
46
10 zanimivih idej za velikonočne aktivnost...
Za vas smo pripravili 10. idej za praznične aktivnosti, ki jih lahko organizirate z otroki za veliko noč. Otroci bodo ta...
15
S temi dejavnostmi si otroci bogatijo bese...
Med čakanjem na najljubše kosilo lahko najmlajši otroci spoznavajo črke, starejši otroci in starši pa črke sestavljajo v...
13
Velikonočne ustvarjalne ideje
Pomlad se prebuja in izza grma že kuka – velikonočni zajček! Krasno, še ena priložnost za tematsko ustvarjanje! Idej je ...
8



TOP otroške knjige - kartonke
Preverite izbor najboljših otroških kartonk - takšnih za najmlajše, pa tudi tistih za nekoliko večje in bolj zahtevne ml...
Beremo: Svet je kakor ringaraja
photo
Izšel je ponatis čarobne, slikovite in debele knjige pravljic, pesmi in ugank, ki je na Ringarajini knjižni polici dobil...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?