|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

BLOG: Kako najti čas za pomembne stvari v življenju

Luka Jan, 23.5.2022
Da lahko živimo bolj uravnoteženo življenje, je pomembno, da sprejmemo dejstvo, da ne moremo narediti vsega, kar pride mimo nas. Ni potrebe po preobremenjenosti. Lahko rečete ne, ko je to potrebno in se osredotočite na najpomembnejše.

image
S pomočjo te matrike ti bo uspelo, da na svoj urnik umestiš pomembne, a ne nujne stvari in tako obogatiš svoje življenje. (Freepik.com)
/11


Kako v poplavi stvari v življenju ohraniti pravo smer in pripluti do rajskega otoka, ki ga iščemo?

Kako lahko prekinemo začaran krog nenehnega gašenja požarov?

Morda ti lahko pomaga tole enostavno orodje – Eisenhowerjeva matrika.

 

Od kod je matrika dobila ime?

Ime je dobila po 34. predsedniku ZDA. Lahko si predstavljate, da je število nalog, ki čakajo predsednika ogromno in Eisenhower je izumil in uporabljal to enostavno orodje, ki mu je pomagalo postavljati prave prioritete na dnevni bazi. Za vsako nalogo se je vprašal, ali je pomembna ali je nujna.

 

Kako se matrika uporablja?

Naše naloge in opravila razvrstimo po pomembnosti in nujnosti. Nujno pomeni, da potrebuje takojšnjo pozornost, to so aktivnosti, ki jih moramo nujno izpeljati, pritiskajo na nas in nas silijo v aktivnost (npr. telefon, ki zvoni). Običajno jih zahteva nekdo drug in jih imamo običajno pred očmi. So pa pogosto tudi NE-pomembne. Pomembnost je vezana na rezultat. Če naj bo nekaj pomembno, mora doprinesti k vaši viziji in poslanstvu, vrednotam in strateškim prioritetam.

 

Za razlago bom uporabil analogijo kozarca, velikih kamnov (stvari, pomembne zame) in peska (motnje, stvari, pomembne za druge), o kateri sem pisal TUKAJ >>

 

PREBERITE TUDI: Enostavna stvar, ki jo počnejo srečni pari


Elementi matrike

Z uporabo kriterija nujno in pomembno dobimo matriko s štirimi kvadranti:

 

matrika

 

Prvi kvadrant - naredi

V prvem kvadrantu so nujne in pomembne reči, tako v življenju kot v službi. Treba jih je narediti danes oz. jutri. Tukaj najdemo veliko kamenčkov – pogosto so notri aktivnosti, ki jih moramo speljati, ker nismo pravočasno začeli s pripravo. Na nek način gasimo požar. Če se osredotočamo samo na kvadrant 1, se ta le veča in veča in dominira nad našim časom, celo do te mere, da je edini pobeg kvadrant 4. Običajno to pomeni 90 % časa v kvadrantu 1 in 10 % časa v kvadrantu 4. Temu pravimo upravljanje s krizo. Nekateri veliko časa preživijo v kvadrantu nujno, a nepomembno (tj. 3), misleč, da so v kvadrantu 1. Reagirajo na nujne stvari, saj predvidevajo, da so tudi pomembne. Njihovo nujnost (in pomembnost) pa običajno določajo drugi in ni nujno, da veljata tudi za vas.

 

Drugi kvadrant – načrtuj

V drugem kvadrantu so pomembne stvari, ki niso nujne. Tukaj se po navadi skriva največ velikih kamnov – npr. skrb za zdravo telo (ki postane nujna šele, ko zbolimo), osebna rast in razvoj, strokovno usposabljanje, predajanje znanja drugim, čas posvečen družini ipd.

 

Tretji kvadrant – delegiraj

V tretjem kvadrantu so pogosto nujne stvari, ki pa morda niso pomembne (vsaj ne za nas). Gre za velike kamne drugih ljudi in zato je stvari v tem kvadrantu najbolje predati naprej, naučiti nekoga drugega, da jih zna opraviti. V družinskem krogu bi se, na primer, lahko vprašali, kako nam pri hišnih opravilih lahko pomagajo otroci.

 

Četrti kvadrant – zmanjšaj / opusti

Zadnji, četrti kvadrant, vključuje stvari in naloge, ki niso niti pomembne niti nujne. To so tatovi časa, kot je brezciljno ogledovanje posnetkov na spletu, prestavljanje kanalov na televiziji, dokler ne najdemo nečesa, kar bo mogoče zanimivo, neprestano listanje po družabnih omrežjih, pretirano klepetanje s sosedi, preigravanje računalniških igric do zgodnjih jutranjih ur in podobne aktivnosti, ki nam vzamejo veliko časa, a nam v resnici ne obogatijo življenja ali kako drugače prispevajo k našemu dobremu počutju, osebni rasti in morebitnim drugim ciljem.

 

PREBERITE TUDI: Novega partnerja iščem v katalogu

 

Kako lahko matriko uporabimo v svojem življenju?

Kako lahko opisano matriko uporabimo v življenju, da dobimo več časa za stvari, ki so nam pomembne?

V naši naravi je, da reagiramo na nujne stvari. Zato moramo biti za pomembne stvari veliko bolj proaktivni. Tako bomo ujeli priložnost in premaknili stvari naprej. Če nimamo jasno postavljenih prioritet v življenju in vizije rezultata, nas hitro zaposlijo nujne aktivnosti, pomembne pa bolj ali manj ne najdejo poti v kozarec življenja.

V spletnem programu za pare - Pomenki – najdeta vrsto zanimivih vodenih pogovorov, preko katerih se skupaj kot par uskladita glede vizije in si oblikujeta življenjske prioritete. Tako lahko prevzameta nadzor nad vajinim življenjem in prepoznata pomembne stari, ne samo nujnih. Več o spletnem programu za pare in starše najdeš na tej povezavi >>.

 

Če preveč časa preživimo v kvadrantu 3 ali 4, smo na nek način neodgovorni. Učinkoviti ljudje se tema kvadrantoma aktivno izogibajo. Hkrati pa skušajo kvadrant 1 zmanjšati tako, da preživijo več časa v kvadrantu 2. Slednji je srce učinkovitega upravljanja s časom. Ukvarja se z najpomembnejšimi rečmi, še preden te postanejo nujne. Strateške usmeritve, pozornost na vrednote, odnose, dolgoročno načrtovanje, telesna vadba, preventivno vzdrževanje (npr. hiše, avtomobila) – vse stvari, za katere vemo, da so pomembne, pa si zanje ne vzamemo dovolj časa, saj niso nujne.

 

Edini način, da dobiš čas za kvadrant 2 je, da ga pridobiš iz kvadranta 3 ali 4. Ne moreš ignorirati pomembnih in nujnih aktivnosti, se bodo pa te zmanjšale, če bomo več časa preživeli v kvadrantu 2. Začetni čas pa mora priti iz 3 in 4. Za kvadrant 2 je potrebno biti proaktiven, saj kvadranta 1 in 3 delujeta na nas. Da boste lahko rekli DA pomembnim prioritetam iz kvadranta 2, boste morali reči NE nekaterim, včasih navidezno nujnim stvarem.

 

Zavihaj rokave in na list papirja zapiši matriko ter vajo izkoristi, da na svoj urnik umestiš pomembne, a ne nujne stvari in obogatiš svoje življenje. Pa srečno!

 

DARILO!

V maju, mesecu ljubezni, si lahko Pomenke, spletni program za pare, privoščita s kar 50 % popustom s kodo MAJ50. Vajin paket za 20 zmenkov na domačem kavču za ljubečo povezanost lahko po tej res izjemni ceni prevzameta na https://www.skrbenstars.si/pomenki.

 

VIR: www.skrbenstars.si

 



druzinicaMaja in Luka sta Družinica. Vodita različne delavnice za pare, kjer jim pomagata odkriti in oblikovati skupne vrednote in dolgoročno vizijo. Z zanimivimi orodji in dinamičnim pogovorom si vsak par sam odgovori na ključna vprašanja, Luka in Maja pa z dolgoletnimi izkušnjami moderiranja pomagata, da pari hitro pridejo do rešitev, četudi se niso navajeni pogovarjati o življenjskih rečeh.

Ustvarila sta spletni program Pomenki, za ljubečo povezanost. Najdete jih na https://www.skrbenstars.si/pomenki.


Mnenja blogerjev ne izražajo nujno mnenja uredništva Ringaraja.net.    

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kakšna je precepljenost v Sloveniji?
Ob svetovnem dnevu cepljenja je potekala novinarska konferenca na temo precepljenosti otrok v Sloveniji.
25
Pozor: Čevlji z lučko v podplatu so lahko ...
Otroci obožujejo čevlje in športne copate, ki jim utripajo lučke v podplatih, medtem ko hodijo, vendar pozor: starši mor...
10
Zakaj starši poljubljajo svoje otroke na u...
Odgovornost staršev je, da otroku pokažejo pomembnost poljuba. Poljub je dejanje, s katerim pokažemo, da nekoga ljubimo,...
6
Zakaj je teta za nečakinjo tako pomembna?
Teta v puberteti postane zaveznica, dobra vzornica in tista, na katero lahko računamo, da nas bo vedno poslušala.
4



Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...
Je bilo našim staršem lažje kot nam?
Po nedavnih raziskavah je bilo starševstvo v osemdesetih in devetdesetih letih za naše starše veliko lažje kot za nas - ...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?