|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Brezplačna šolska kosila šele leta 2027

Uredništvo Ringaraja.net, 8.6.2023
Odbor za izobraževanje je potrdil predvidena brezplačna kosila za vse osnovnošolce, a šele za september 2027. Jeseni 2024 pa naj bi razširili subvencioniranje šolskih kosil ter brezplačno kosilo omogočili več učencem.



Inštitut 8. marec je s podpisi volivcev vložil nova zakonska predloga o šolski prehrani, ki sta predvidevala brezplačna kosila za vse osnovnošolce. Odbor za izobraževanje je predloga sicer potrdil, vendar bodo brezplačna kosila uvedena šele v septembru 2027, kot je predlagala vlada.

 

Nimajo kapacitet za povečanje kosil

Vlada je kot razlog, da se izvajanje tega prestavi na leto 2027, navedla, da veliko šol prostorsko in kadrovsko ni pripravljenih na takšno povečanje števila kosil, ki bi se po uveljavitvi sprememb zgodilo. S tem zamikom jim želijo dati čas, da se na to pripravijo.

 

Vseeno več brezplačnih kosil

Odbor je vseeno, da bi ublažil socialno stisko še pred septembrom 2027, na predlog koalicije dvignil cenzus za subvencioniranje kosil. Tako bodo s septembrom 2024 do brezplačnega kosila upravičeni vsi otroci, katerih starši so uvrščeni do vključno četrtega dohodkovnega razreda. Otroci, katerih starši so v petem dohodkovnem razredu, pa bi imeli pravico do 50-odstotne subvencije.

 

PREBERITE TUDI: Kako zmanjšati stroške za hrano?

 

Posebna dopolnila

Ker gre pri predlaganih spremembah za 100% subvencioniranje od države, je vlada predlagala, da se uvede dopolnila, da bodo učenci brezplačno kosilo dobili le, če bodo nanj prijavljeni; ter, da bodo morali starši kosilo plačati, če ne bo pravočasno odjavljeno in ne bo prevzeto.

 

Vse te spremembe mora sicer na plenarni seji potrditi še državni zbor.

 

Raziskava pokazala, da veliko otrok pride v šolo lačnih

Mednarodna raziskava glede bralne pismenosti PIRLS, v kateri sodeluje tudi Slovenija, je pokazala, da je naraslo število otrok, ki vedno pridejo v šolo lačni, z dobrih 12 odstotkov na kar 25 odstotkov. Vsak dan ali skoraj vsak dan se ob prihodu v šolo počuti lačnih približno 40 odstotkov otrok. Koordinatorica raziskave Eva Klemenčič Mirazchiyski je povedala, da gre za naraščajoč trend tudi na mednarodni ravni, ki pa je v Sloveniji še nekoliko izrazitejši.

 

PREBERITE TUDI: Sprejet Akcijski načrt za jamstvo za otroke

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

So tudi vašo telefonsko naročnino povišali?
VZMD je vložilo tožbo proti štirim velikim slovenskim operaterjem, ker so v zadnjih 5 letih enostransko višali pakete na...
10
Izplačila socialnih transferjev za 2021
Povezavo na tale članek si shranite med priljubljene, da boste imeli pomembne datume izplačil socialnih transferjev za p...
3
Znižano plačilo vrtca
Stroški plačila vrtca so lahko zelo visoki in marsikateri starš si jih ne more privoščiti, zato je še kako dobrodošla po...
3
Za znižano plačilo vrtca ni potrebno oddaj...
Na ministrstvu za delo pred začetkom šolskega oziroma študijskega leta in vpisi v vrtec poudarjajo, da za določene letne...
3



Starši, ta dva dokumenta je priporočljivo ...
S sestavo oporoke in dokumenta, ki izraža voljo staršev glede skrbništva za otroke v primeru njihove smrti, lahko skrajš...
Otroški dodatek v letu 2024: izplačila in ...
Otroški dodatek je dopolnilni prejemek za preživljanje, vzgojo in izobraževanje otroka. Pravico do dodatka imajo družine...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?