|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Čas za otroka: Šmarna gora

Peter Novšak, 1.2.2010
Šmarna gora, 669 m

image
/11


Tokrat bomo opisali goro, ki je ena izmed najbolj »obleganih« v Sloveniji. Šmarna gora se nahaja ob robu Ljubljane, na severozahodu. Je osameleč z dvema vrhovoma - Šmarno goro in Grmado.

Ali veste, kateri znani Slovenec se je rodil v vasi Zavrh pod Šmarno goro? Jakob Aljaž – planinec in duhovnik, ki je na vrhu Triglava postavil znameniti Aljažev stolp.


Na Šmarno goro se lahko povzpnemo po več poteh, mi opisujemo dve.


Pot čez Spodnjo Kuhinjo

Opis: Na poti je veliko stopnic in korenin.


Težavnost: 2-3 (5 = najbolj težavna)

čas zmerne hoje do vrha: 40-45 minut

Skupni čas: 1 ura 30 minut

Razgled: 4 (5 = najlepši)

Priporočljiva oprema: dobra obutev, tekočina, prva pomoč, pohodne palice, zaščitna oblačila, primerna letnemu času


Iz Ljubljane se odpeljemo proti Tacnu in Šmartnemu. Ko prevozimo savski most, v križišču najprej zapeljemo levo, takoj nato pa desno na urejeno parkirišče. Odpravimo se proti Tacnu oziroma Medvodam po pločniku – sledimo smerokazom. Po približno 150 m hoje zavijemo strogo desno v ulico. Po 200 m opazimo na levi strani gostilno. Lahko sledimo ožji potki med gostilno in sosednjo hišo ali pa se odločimo, da uporabimo sosednjo ulico. Po 200 m zagledamo na desni strani široke stopnice in manjšo zaprto kočo na levi strani ter začetek gozda. Čez Spodnjo Kuhinjo hodimo po mešanem gozdu po dobro utrjeni poti.


Kaj je Spodnja Kuhinja? Na tej ravniči so v 15 stol. taborili Turki med obleganjem Šmarne gore.


Pot se nadaljuje za večjim drevesom, ki zavije desno, nato pa se vreže v Šmarno goro.

Koliko korenin ima to staro drevo? Preštejte jih in skočite na vsako korenino posebej.

(Namig staršem - korenin je 17.)


Na sedlu se pridružimo cesti, ki vodi na vrh. Gozd se umakne manjšim travnikom. Ob poti opazimo staro gostilno, ki ne obratuje več. Po nekaj minutah pridemo do druge kmetije ter do križišča, kjer se srečamo s potjo, ki je opisana Pri tej kmetiji se prične zadnji 10-15 minutni vzpon, zopet po prijetnem gozdu. Opazimo vrh. Malo pod vrhom zagledamo (in tudi zaslišimo) znameniti zvon želja. Kadar je veliko pohodnikov, nas njegov zven spremlja že mnogo prej, še preden prispemo do vrha.

Tudi za sestop uporabimo isto pot. če so tla spolzka ali mokra, previdno stopajmo po koreninah, da ne pride do zdrsa.


Kaj ti je bilo na Šmarni gori najbolj všeč?

  »Stopniče, tobogani in veliko kužkov«, Timotej, 4 leta.


In kaj je dobro imeti s seboj v popotni torbi? Dovolj nesladkane tekočine, kaj za prigriznit, za otročke kakšno malo čokoladko za energijo. Ne pozabite na obliže, če slučajno nastane kak žulj, in fotoaparat, da jih boste lahko slikali na vrhu ter med potjo. Ne pozabite tudi na ustrezna zaščitna oblačila, primerna letnemu času, nikoli pa ni odveč še kakšna dodatna oz. rezervna majica ali par nogavic.



Pot čez Peske

Opis: Pot je primerna za vse in je skoraj brez korenin in skal, otroški voziček pa vseeno pustite v avtu.


Težavnost: 2 – primerna tudi za manjše otroke (5 = najbolj težavna)

Čas zmerne hoje do vrha: 40-45 minut

Skupni čas: 1 ura 30 minut

Razgled: 4 (5 = najlepši)č

Priporočljiva oprema: dobra obutev, tekočina, prva pomoč, zaščitna oblačila, primerna letnemu času


Iz Ljubljane se odpeljemo proti Tacnu in Šmartnemu. Ko prevozimo savski most, v križišču zavijemo levo. Po 2 km vožnje pridemo do novega križišča. Levo opazimo tablo za Pirniče ter Medvode. Mi gremo kar čez križišče naravnost, nato pa parkiramo vozilo. Nadaljujemo peš po česti in zavijemo v prvo ulico desno. Po približno 300 m hoje opazimo pred seboj dobro shojeno pot. Tukaj se začne naš vzpon. Zapustimo asfalt in hiše ter preidemo v lep mešan gozd. Po približno 30 minutah pridemo na sedlo - hrbet Šmarne gore. Gozd se umakne manjšim travnikom. Ob poti opazimo staro gostilno, ki ne obratuje več. Po nekaj minutah pridemo do druge kmetije ter do križišča, kjer se srečamo s potjo, ki je opisana spodaj Pri tej kmetiji se prične zadnji 10-15 minutni vzpon, zopet po prijetnem gozdu. Opazimo vrh. Malo pod vrhom zagledamo (in tudi zaslišimo) znameniti zvon želja. Kadar je veliko pohodnikov, nas njegov zven spremlja že mnogo prej, še preden prispemo do vrha. Otroci, zaželite si kaj lepega, zamižite in močno pozvonite. Malo višje se nahaja otroško igrišče s plezali, gugalnicami in toboganom. Vaši nadobudneži kar naenkrat ne bodo čutili nobene utrujenosti več.


Ob lepem vremenu nas ob čerkvi čaka res čudovit razgled na Kamniške Alpe, bližjo Rašico ter na čelo Ljubljansko kotlino. Vzpon je prijeten tudi v nočnem času, saj nas na vrhu pričaka prav tako izjemen razgled (priporočamo čas ob polni luni ter res dobro naglavno led luč za hojo po temi).


Za sestop uporabimo isto pot.


Na vrhu Šmarne gore je tudi gostilna, ki je odprta skoraj vse dni v letu. Glede ponudbe se lahko pozanimate na tel. številki (01) 511 65 55.


Timotej, 4 leta:

* Na Šmarni gori raste kar 832 vrst rastlin in 263 vrst gob! Torej je Šmarna gora pravi raj za gobarje. Otroči, katere gobe pa vi poznate?

* Že od 1979 dalje je vsako leto organiziran tek na Šmarno goro. Rekord teka je nekaj čez 12 minut. Tako hitro vam najbrž ne bo uspelo, saj imajo tak rezultat gorski tekači, ki vsak dan pridno trenirajo. Vseeno pa izmerite, kako hitro na Šmarno goro priplezate vi!

* V Tacnu pod Šmarno goro je doma Kinološko društvo Šmarna gora, kjer se zbirajo ljubitelji psov. Tam se kužki naučijo lepega vedenja, pripravljajo pa jih tudi na različna tekmovanja, najbolj pridni in pametni kužki pa se lahko izurijo za reševalne pse. Izmislite si kakšno lepo ime za kužka!

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Šilentabor, razglednik bojevite zgodovine
Med trdnjave, v katere so se pred Turki skrivali naši predniki, sodi tudi Šilentabor (ime naj bi izviralo iz besedne zve...
4
Poreč – elita hrvaškega turizma
Na poreško riviero se obiskovalci redno vračajo deset, dvajset let zapored, v svojih priljubljenih letoviščih ali hoteli...
3
Najem avtodoma - preverite ponudbo!
Pred najemom avtodoma je koristno vedeti, na kaj morate biti pozorni. Na ZPS so pod drobnogled vzeli 19 ponudnikov in sk...
3
Kam na družinski izlet?
Bi radi konec tedna oziroma prost dan izkoristili za družinsko potepanje, pa ste brez ideje, kam bi šli? Zbrali smo neka...
3



Prvomajske počitnice so najlepše ob morju
photo
Odkrijte popolno spomladansko harmonijo v Adrii Ankaran, zeleni mediteranski oazi. Napolnite se z energijo daleč stran o...
8 nasvetov za popolno potovanje med nosečn...
Ne glede na splošno varnost, pa zahteva potovanje med nosečnostjo nekaj več načrtovanja – le tako bo potovanje zares udo...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?