|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Daljši čas dojeni otroci so manj težavni

Ana Šavli, 14.4.2015
Daljše dojenje se lahko povezuje z manjšim obsegom vedenjskih motenj. Študija z Oxfordske univerze je namreč pokazala, da se štirje meseci dojenja ali več lahko povezujejo z manjšim številom vedenjskih težav pri petletnikih.

image
Vsaj 4 mesece dojeni otroci so manj težavni pri petih letih.
/11


Izsledki raziskave, ki so bili objavljeni v zborniku Archives of Disease in Childhood, so še en kamenček več v mozaiku prednosti, ki jih nudi dojenje.

Avtorji opozarjajo, da je treba materam, ki želijo dojiti, nuditi vso potrebno pomoč, ki jo potrebujejo. Nekatere težave z dojenjem pestijo ves čas trajanja dojenja in mnoge ne dobijo podpore, ki bi dejansko pomagala, da bi dojile dlje časa.

 

Obstajajo številni pozitivni vplivi dojenja na zdravje, na primer dojeni otroci imajo manj infekcij in matere imajo zmanjšano tveganje za nastanek rakastih obolenj. Prav tako so bile nakazane številne druge zdravstvene in razvojne koristi, študije glede teh pa so precej nekonsistentne.

 

Pri tej raziskavi so strokovnjaki raziskovali povezavo med trajanjem dojenja in otrokovim vedenjem pri petih letih. Spoznali so, da so imeli otroci, ki so bili dojeni vsaj štiri mesece, manj vedenjskih težav pri petih letih. Vendar to ni nujno neposredna posledica dojenja, ključnih je več dejavnikov. Matere, ki so svoje otroke dojile štiri mesece ali več, so izhajale iz drugačnega družbenega ozadja, kot tiste, ki so hranile otroke z adaptiranim mlekom. V povprečju so bile starejše, bolje izobražene in imele so višji socialno-ekonomski status.

Ker sta si ti dve skupini mater zelo različni, so raziskovalci prilagodili analizo, ki je zajemala vse potencialne dejavnike, ki bi lahko vplivali na končni rezultat. Kljub temu so imeli otroci, ki so bili dojeni vsaj štiri mesece, okoli 30 % manj vedenjskih težav pri petih letih.

Tako je mogoče nakazati povezavo med dojenjem in zmanjšano pojavnostjo vedenjskih težav. Morda je kaj v materinem mleku, kar omogoča boljši nevrološki razvoj in učenje vedenjskih vzorcev pri otrocih. Morda tesen fizični stik med dojenjem vodi k bolj intenzivni interakciji med materjo in otrokom in boljši komunikaciji. Ali pa je to posledica manjše splošne obolevnosti dojenih otrok.

 

Zaenkrat raziskovalci še ne vedo, ali je vzrok v sestavinah, ki so v materinem mleku in jih v adaptiranem mleku ni, ali v tesni interakciji med dojenjem, ali pa gre preprosto za stranski učinek manjše obolevnosti dojenih otrok. Vse pa kaže na to, da lahko zmanjšano pojavnost vedenjskih težav zabeležimo kot še eno možno korist, ki jo prinaša dojenje.

 

Povzeto po http://www.sciencedaily.com/releases/2011/05/110510154618.htm.

 

Ana Šavli je ustanoviteljica in direktorica prevajalskega servisa Hieroglifi (www.hieroglifi.si), kjer vse svoje moči upira k zagotavljanju kakovostnih in zanesljivih prevajalskih storitev. Predvsem pa je žena in mama trem navihancem in nekje med ščetkanjem malih zobkov, prebiranjem pravljic in kengurujčkanjem ji ostane ravno toliko prostega časa, da ga nameni še eni zanjo zelo pomembni temi, tj. dojenju, o katerem že nastaja njena prva knjiga.

Več o Ani izveste tudi v Ringarajinem klepetu, ki ga lahko preberete tukaj

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako pomagati dojenčku ob premiku ure?
Spet se bo premaknila ura, kar pomeni zopet "nekaj zabave" za nas, starše, saj otroci premik močno občutijo.
9
Moderna imena za fante v letu 2019
Katera imena za fante bodo najbolj popularna v letu 2019? Preverite v članku!
6
Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
6
Je dojenček lahko alergičen na materino ml...
Dojenje je najboljša hrana za dojenčka, še vedno pa se velikokrat omenja materino mleko kot možen vzrok za pojav alergij...
5



Dojenje: Rastline, ki spodbujajo tvorjenje...
Travnik je lekarna na prostem, kjer lahko najdete celo rastline, ki pomagajo pri dojenju. Številne zdravilne rastline na...
Ali lahko materino mleko pogrevamo?
Ali lahko presežek mleka, ki si ga ob dojenju iztisnemo in shranimo v hladilniku ali zamrznemo, pogrejemo? Preverite, ka...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?