|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Dan Zemlje in pomen narave v naših življenjih

Monika Brilly, 16.4.2021
Ob dnevu Zemlje smo pripravili 5 praktičnih predlogov, kako skupaj z otrokom ohranjati čisto okolje.

image
lalala
/11


 

Vsako leto 22. aprila praznujemo dan Zemlje. Takrat se spomnimo na to, da je treba na naš ljubi domek paziti, saj je edini, ki ga imamo. Prvič smo ta dan praznovali leta 1970, dandanes pa ga praznuje več kot 190 držav.
Louise L. Hay je zapisala: “Zemlja človeštva ne rabi za preživetje. Preden smo prišli na ta planet, je šlo materi Zemlji kar dobro. Če je ne bomo ljubili, bomo izgubljeni.” 
Največ, kar lahko naredimo, da bomo še naprej uživali v čudovitih lepotah našega planeta je, da imamo radi sebe, druge in Zemljo - kar pomeni vse živali in rastline. Predvsem pa moramo z našimi dejanji Zemlji izkazati globoko hvaležnost za gostoljubje. 
Pripravili smo nekaj praktičnih predlogov, kako ohranjati čisto in prijazno okolje:
- Stari pregovor pravi, da mora mož zasaditi drevo, zgraditi hišo, roditi sina in napisati knjigo. Pa naj ne bo samo mož. Drevo zasadite skupaj s celotno družino. 
- Ker letos zaradi korone verjetno ne bo organiziranih akcij »Očistimo Slovenijo«, se organizirajte sami in akcijo naredite v družinskem krogu ali pa s sosedi, prijatelji, sorodniki…
- Za zelo majhne otroke je Zemlja zelo abstraktni pojem, zato se ta dan z njimi raje učite in ukvarjajte z zemljo, s prstjo. Za začetek bo čisto dovolj, če jim v večjo posodo nasujete čisto zemljo, ki naj se jo dotikajo, jo presipajo, z njo ustvarjajo ...
- Peljite otroka do vam najbližjega ekološkega otoka in mu razložite čemu je namenjen. Še bolje pa, da sami naredite svoj lastni ekološki otok. Najpreprostejše tako, da 3 velike škatle pobarvate v zeleno, rumeno in modro barvo, ali pa jih oblepite v barvni papir le-teh barv. Lahko pa na škatle z barvnimi flomastri napišete čemu so namenjene; embalaža (rumena), steklo (zelena) in papir (modra) ali pa jih polepite z odrezki iz revij in časopisov na katerih so zgoraj našteti odpadki.
- V zadnjih časih popularno nakupovanje prek spleta postaja ekološki problem, saj njihov transport onesnažuje okolje. Ker se trgovine kar naprej zapirajo, je sicer težko drugače kupiti nova oblačila za vaše malčke. Lahko pa naredite to - nakup prek spleta naj ne bo impulziven. Preglejte, kaj resnično potrebuje vaš otrok in kaj resnično potrebujete vi. Morda si kakšna oblačila lahko izmenjate s prijateljicami ali sosedi? 
Ustvarjalni predlog za velike in male otroke 
Sprintajte spodaj priloženo predlogo za printanje – planet Zemljo in jo “olepšajte” z naslednjimi tehnikami; 
Pobarvajte jo z barvicami/voščenkami/flomastri. 
Če so otroci zelo majhni, se lahko lotite barvanja s prstnimi barvami.
Barvate lahko tudi s peskom, ki je izjemen senzorični material. Z vključitvijo otroka v delo s peskom, otrok še posebej razvija koncentracijo, pozornost in svoje ustvarjanje. Za tokratni namen pa bi bila še boljša zemlja oz. prst. Ali pa morda poslikava s kavo.
Med netradicionalne tehnike risanja se vključuje tudi uporabo takih materialov, kot so zdrob in sol, glina, vosek... In pripomočki, ki lahko nadomestijo čopiče in svinčnike, so lahko prsti, zobne ščetke in penasta guma.
V zadnjih letih pa je postala izredno priljubljena  vrsta likovne umetnosti t.i. pikčasta slika. Osnovno načelo risanja je v samem imenu – slika nastane kot posledica niza pik(ic) oz. točk. Lahko so različno velike in različnih barv. Glavna prednost in privlačnost tega je ravno njegova preprostost in učinkovitost.
Lahko pa uporabite tudi preprosto tehniko trganja kolaž papirja.
Predlogi za poučne risanke in filme
     Z otroci si lahko ogledate kakšen zanimiv in poučen film ali risanko na temo varstva okolja. Pripravili smo vam nekaj predlogov: Spuži Kvadratnik »Zadnje stojalo spongeboba«, Ursa, Johnny Test »Green Johnny«, Franček posadi drevo, The Simpsons »Lisa drevoredka«, Kapitan Planet in Planetarji ter druge.

Vsako leto 22. aprila praznujemo dan Zemlje. Takrat se spomnimo na to, da je treba na naš ljubi domek paziti, saj je edini, ki ga imamo. Prvič smo ta dan praznovali leta 1970, dandanes pa ga praznuje več kot 190 držav.


Louise L. Hay je zapisala: “Zemlja človeštva ne rabi za preživetje. Preden smo prišli na ta planet, je šlo materi Zemlji kar dobro. Če je ne bomo ljubili, bomo izgubljeni.” 


Največ, kar lahko naredimo, da bomo še naprej uživali v čudovitih lepotah našega planeta je, da imamo radi sebe, druge in Zemljo - kar pomeni vse živali in rastline.

 

Predvsem pa moramo z našimi dejanji Zemlji izkazati globoko hvaležnost za gostoljubje

 
Pripravili smo pet praktičnih predlogov, kako ohranjati čisto in prijazno okolje:

1) Stari pregovor pravi, da mora mož zasaditi drevo, zgraditi hišo, roditi sina in napisati knjigo. Pa naj ne bo samo mož. Drevo zasadite skupaj s celotno družino. 

2) Ker letos zaradi korone verjetno ne bo organiziranih akcij »Očistimo Slovenijo«, se organizirajte sami in akcijo naredite v družinskem krogu ali pa s sosedi, prijatelji, sorodniki…

 

PREBERITE TUDI: Kako razvijati otrokov čut za ekologijo?

 

3) Za zelo majhne otroke je Zemlja zelo abstraktni pojem, zato se ta dan z njimi raje učite in ukvarjajte z zemljo, s prstjo. Za začetek bo čisto dovolj, če jim v večjo posodo nasujete čisto zemljo, ki naj se jo dotikajo, jo presipajo, z njo ustvarjajo ...

4) Peljite otroka do vam najbližjega ekološkega otoka in mu razložite čemu je namenjen. Še bolje pa, da sami naredite svoj lastni ekološki otok.

Najpreprostejše tako, da 3 velike škatle pobarvate v zeleno, rumeno in modro barvo, ali pa jih oblepite v barvni papir teh barv. Lahko pa na škatle z barvnimi flomastri napišete čemu so namenjene; embalaža (rumena), steklo (zelena) in papir (modra) ali pa jih polepite z odrezki iz revij in časopisov na katerih so zgoraj našteti odpadki.

5) V zadnjih časih popularno nakupovanje prek spleta postaja ekološki problem, saj njihov transport onesnažuje okolje. Ker se trgovine kar naprej zapirajo, je sicer težko drugače kupiti nova oblačila za vaše malčke.

Lahko pa naredite to - nakup prek spleta naj ne bo impulziven. Preglejte, kaj resnično potrebuje vaš otrok in kaj resnično potrebujete vi. Morda si kakšna oblačila lahko izmenjate s prijateljicami ali sosedi? 

 

PREBERITE TUDI: Za manj zavržene hrane v družinskih kuhinjah

 

Ustvarjalni predlog za velike in male otroke 

Sprintajte spodaj priloženo predlogo za printanje – planet Zemljo in jo “olepšajte” z naslednjimi tehnikami:

 
1) Pobarvajte jo z barvicami/voščenkami/flomastri

2) Če so otroci zelo majhni, se lahko lotite barvanja s prstnimi barvami.

3) Barvate lahko tudi s peskom, ki je izjemen senzorični material. Z vključitvijo otroka v delo s peskom, otrok še posebej razvija koncentracijo, pozornost in svoje ustvarjanje. Za tokratni namen pa bi bila še boljša zemlja oz. prst. Ali pa morda poslikava s kavo.

4) Med netradicionalne tehnike risanja se vključuje tudi uporabo takih materialov, kot so zdrob in sol, glina, vosek... In pripomočki, ki lahko nadomestijo čopiče in svinčnike, so lahko prsti, zobne ščetke in penasta guma.

5) V zadnjih letih pa je postala izredno priljubljena  vrsta likovne umetnosti t.i. pikčasta slika. Osnovno načelo risanja je v samem imenu – slika nastane kot posledica niza pik(ic) oz. točk. Lahko so različno velike in različnih barv. Glavna prednost in privlačnost tega je ravno njegova preprostost in učinkovitost.

6) Lahko pa uporabite tudi preprosto tehniko trganja kolaž papirja.

 

zemlja

 

PREBERITE TUDI: Kako (z)graditi planet brez odpadkov?


Predlogi za poučne risanke in filme

Z otroci si lahko ogledate kakšen zanimiv in poučen film ali risanko na temo varstva okolja.

Pripravili smo vam nekaj predlogov:

 

1) Spuži Kvadratnik »Zadnje stojalo spongeboba«

2) Ursa

3) Johnny Test »Green Johnny«

4) Franček posadi drevo

5) The Simpsons »Lisa drevoredka«

6) Kapitan Planet in Planetarji.

 

PREBERITE TUDI: 10 nasvetov, kako vzgojiti eko-otroka

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

BLOG: Danes sem slaba mama
Slaba mama. Danes sem slaba mama. Zjutraj sem ti oblekla prvo stvar, ki mi je prišla pod roke, niti pogledala nisem ali ...
7
Pomladno potepanje s kolesom
Pomlad prinaša toplejše sončne žarke. Vremenske razmere, primerne za gibanje zunaj, koristijo tako staršem, kot njihovim...
5
Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...
4
Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...
4



Naredite sami: Recepti za najlepše milne m...
Le kateri otrok ne obožuje milnih mehurčkov!? Več kot jih je in večji kot so, večje je veselje. Če se želite izogniti ku...
Ustvarjajmo skupaj: Ta čudovita pomlad
Narava se počasi prebuja iz zimskega spanja in sončni žarki nas prav nežno božajo ter vabijo v naravo. Raziskujte pomlad...