|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kako (z)graditi planet brez odpadkov?

Helena Primic, 16.4.2021
Knjigo Planet brez odpadkov, ki je izšla pri Mladinski knjigi, bi morala prebrati vsaka družina, ki želi svojim otrokom predati čim bolj čist in zdrav planet.

image
Človeški odpadki škodijo vsem živim bitjem, ne le ljudem.
/11


Pri Mladinski knjigi je izšla knjiga Planet brez odpadkov, ki jo je napisala Jess French in lahko služi kot odličen družinski priročnik za vse tiste pogovore z otroki o ekologiji, odpadkih in recikliranju ter odgovornem odnosu do narave.


Planet brez odpadkov

 

Ali ste vedeli, da človeštvo vsak dan(!) odvrže okoli 68 milijonov ton odpadkov?!

 

Kako ustvariti čim manj odpadkov?

Kot lahko preberemo v knjigi Planet brez odpadkov, lahko tudi in predvsem družine (ker kar se Janezek nauči, ve tudi Janez) storimo veliko, da zmanjšamo količino odpadkov, ki jih ustvarjamo vsakodnevno.

1) Zmanjšaj. Največ, kar lahko storimo za zmanjšanje količine odpadkov, je, da kupujemo manj. Manj igrač, manj oblačil, manj otroških in družinskih potrebščin ter pripomočkov, ki jih zares nujno ne potrebujemo ...

Namig za otroka: Na 46. strani preveri, kaj vse se skriva v tablici, in kako to obremenjuje okolje.

 

PREBERITE TUDI: Kako iz kuhinjskih ostankov ustvariti rastline?

 

2) Embalaža za večkratno uporabo. V trgovino se vedno odpravimo z vrečko iz blaga namesto plastično. Iščemo izdelke in trgovine, ki omogočajo kupovanje nepakiranega sadja in zelenjave ter ostale hrane, da se izognemo plastični embalaži.

Namig za otroka: Na strani 43 si preberi, kako iz stare majice izdelati unikatno vrečko iz blaga, ki jo lahko uporabiš za šolske copate, športno opremo ali za v trgovino. 

 

3) Ponovno uporabi. Drugi najboljši način (takoj za zmanjšanjem nakupov) je, da reči, ki jih imamo doma, ne uporabimo le enkrat, temveč večkrat. Iz stare igrače ustvarimo novo. Iz starega oblačila z malo dodatki sešijemo novo torbo ali kakšen drug kos garderobe. Pločevinke in kozarce lahko uporabimo za shranjevanje svinčnikov, v pisan star papir pa lahko zavijemo zvezke in darila.

Namig za otroka: Na 45. strani te čaka posebno presenečenje - poglavje Od smeti ... do zaklada.

 

PREBERITE TUDI: Brezplačen ogled filma Zgodba o plastiki

 

4) Recikliraj. Vse tiste reči, ki pa se jih zares ne da več uporabiti (ali podariti sosedi, ki jih zna "oživiti" ter uporabiti doma ali na vrtu), pa čim več reciklirajte (Tukaj preverite, kako reciklirati plastenko!). Pri tem ne pozabite, da je plastiko posebej težko reciklirati, zato že pri nakupih pazite, da se ji čim bolj izognete in raje izberete izdelke iz ekoloških materialov. 

Namig za otroka: Hitro prelistaj do strani 41, kjer boš izvedel/a, kako je ime bakteriji, ki se hrani s plastiko! No, to bi pa lahko bila odlična rešitev za vso odpadno plastiko.

 

5) Organiziraj dan za čiščenje. Ko gre za čiščenje, se vsekakor ne smemo ustaviti le pri lastnem domu, temveč skrbeti tudi za bližnje in širše okolje. Ali ste vedeli, da sredi septembra poteka mednarodni dan čiščenja obal, ko prostovoljci iz več kot sto držav čistijo morske in rečne obale?

Namig za otroka: Ko boš letos med počitnicami na plaži, se vsak dan pridruži projektu #dveminutizacistoplazo in v dveh minutah skupaj s prijatelji naberi čim več smeti. Boš videl/a, kako bo plaža zadnji dan počitnic veliko bolj čista kot prvi!

 

Več o knjigi Planet brez odpadkov, kjer boste poleg zanimivih informacij našli tudi veliko praktičnih nasvetov tako za otroke kot družine, najdete na tej povezavi.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
22
Zakaj je pomembno učenje čuječnosti v vrtcu?
V današnjem življenju vse preveč hitimo, pozabimo pa se zaustaviti, prisluhniti sebi ter okolici. Otrokom zato želimo pr...
8
10 zanimivih idej za velikonočne aktivnost...
Za vas smo pripravili 10. idej za praznične aktivnosti, ki jih lahko organizirate z otroki za veliko noč. Otroci bodo ta...
8
Nižanje imunskega sistema
Naše telo se obnaša VEDNO zelo racionalno. Ob pomanjkanju energije racionalno izloči vse tiste funkcije, ki v tistem tre...
7



Beremo: Vse o čebelah za otroke in starše
Za eno samo žlico medu je štiri do sedem čebel garalo vse svoje pašno obdobje! Po tej knjigi Čebele bo vsaka žlička medu...
Beremo: Pet grdin
Spoznajte gnuja, svinjo bradavičarko, lisasto hijeno, golouhega jastreba in afriškega marabuja - pet afriških grdin. Tod...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?