|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Uvajanje v vrtec - 5 zlatih pravil

Helena Primic, 17.8.2023
Od otroka se med uvajanjem v vrtec in tudi kasneje, ko ga boste vsako jutro vozili v vrtec, vedno poslovite. Četudi bo otrok jokal in vam bo zelo težko.

image
Ne pozabite: otrok čuti vaše občutke, četudi jih skrivate. (Freepik.com)
/11


Uvajanje v vrtec lahko postane zelo stresno tako za otroka kot mamo. V vsakem primeru gre za spremembo in izgubo, ki pa jo vendarle lahko oba z otrokom preživita nekoliko lažje.

Preverite, katera so tista zlata pravila, ki jih je dobro upoštevati pri uvajanju otroka v vrtec.


1. Uvajanje naj bo vedno postopno!

V resnici tudi pri odraslih metoda "enostavno vreči v vodo" ne deluje tako učinkovito in brez posledic kot če se na neko veliko spremembo pripravljamo počasi in postopoma. 

To pa še toliko manj velja za otroke in dojenčke, ki še nimajo razvitih mehanizmov, s katerimi bi se lahko soočali s stresnimi hormoni in vsemi procesi, ki jih prinesejo velike čustvene spremembe.

Vstop v vrtec in ločitev od mame je za dojenčka zagotovo zelo velika sprememba in močan stres. Zato se je uvajanja v vrtec vedno treba lotiti postopoma.

 

PREBERITE TUDI: Kako čim lažje preživeti vstop v vrtec?

 

2. V otrokovem ritmu

V večini vrtcev imajo mame približno teden dni časa, da uvedejo svojega dojenčka v vrtčevski ritem brez prisotnosti mame. Prve štiri dni postopoma do kosila, peti dan pa že poskus popoldanskega spanca, ki za večino otrok predstavlja zelo pomemben mejnik. Če gremo v vrtcu spat, ali to pomeni, da bom sedaj tukaj živel in bom za vedno brez mame? 

Tako kot se vsi otroci ne prenehajo dojiti ob istem času in ne shodijo pri enem letu, so med otroki razlike tudi, ko gre za uvajanje v novo varstvo. Nekateri malčki bodo prehod v vrtec speljali lažje in hitreje, drugi bodo potrebovali tudi 14-dnevno ali celo enomesečno uvajanje.

Če vaš otrok potrebuje več časa, da sprejme novo življenjsko rutino, to ne pomeni, da je preveč navezan na vas ali da počneta kaj narobe. Namesto, da se ukvarjate s pripombami okolice raje prisluhnite otroku in njegovemu ritmu.

 

3. Od otroka se vedno poslovite!

Pogosto je mamam zelo težko, ko vidijo, kako dojenček joka, ko odhajajo, zato se poskušajo temu izogniti tako, da iz igralnice kar nekako "pobegnejo". Toda s tem boste v otroku sprožili še večji strah, saj otrok enostavno ne ve, zakaj ste sedaj kar nenadoma izginili in ali se boste še kdaj vrnili ponj.

Od otroka se zato med uvajanjem in tudi kasneje, ko ga boste vozili v vrtec, vedno poslovite. Četudi bo otrok jokal in ne bo želel v vrtec, vam pa bo zelo težko. Vzdržite njegovo in lastno stisko ter mu iskreno povejte, kdaj boste prišli nazaj. Nikar mu ne lažite, da boste skočili samo v trgovino, če se boste v resnici ponj vrnili šele po kosilu ali počitku.

Če vam slovo od otroka predstavlja velik stres, se je o njem dobro pogovoriti s partnerjem, vzgojiteljico, prijateljico ali strokovno delavko v vrtcu. Pomaga tudi to, da vas med uvajanjem spremlja partner, da se lahko v teh težkih trenutkih naslonite nanj.


4. Naj raje uvaja oče?

Če boste uvajanje v vrtec prepustili očetu, vam bo morda res nekoliko lažje. Ali pa tudi ne - če se boste ves čas spraševali, kaj sedaj počneta, ali otrok joka, ga oče zna potolažiti in podobno. 

Poleg tega vas bo proces separacijske krize še vedno počakal in morda močneje ujel v drugačni obliki. Lahko vas začnejo preganjati tudi občutki krivde, ker niste zmogli speljati uvajanja kot "prava" mama.

Zato je med uvajanjem v vrtec zelo pomembno, da znate prisluhniti vsem svojim občutkom in dobro poskrbite zase. Včasih tudi tako, da uvajanje prevzame otrokov oče.

 

PREBERITE TUDI: Ob uvajanju v vrtec ni dobro prenehati z dojenjem!

 

5. Bodite nežni do otroka IN sebe!

Otrokov odhod v vrtec je vedno velika sprememba - boleča ločitev od mame in velika izguba življenja, ki ga je dojenček imel vse do vrtca. Tega otroku enostavno ne morete odvzeti, lahko pa mu pri tem pomagate. S podporo in veliko mero ljubezni - tako do otroka kot sebe kot mame, ki se prvič resneje ločuje od svojega otročička.

V tem obdobju zato v otrokovo in lastno življenje ne uvajajte nobenih drugih sprememb, predvsem pa bodite do otroka in sebe zelo nežni, razumevajoči in potrpežljivi. Tako kot je bilo potrebno dobrih devet mesecev, da ste svojega sončka lahko rodili, tudi proces uvajanja v vrtec zahteva svoj čas.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Naredite sami: Recepti za najlepše milne m...
Le kateri otrok ne obožuje milnih mehurčkov!? Več kot jih je in večji kot so, večje je veselje. Če se želite izogniti ku...
6
Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
5
Velikonočne ustvarjalne ideje
Pomlad se prebuja in izza grma že kuka – velikonočni zajček! Krasno, še ena priložnost za tematsko ustvarjanje! Idej je ...
5
Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...
4



Izštevanke (1. del)
Koliko izštevank obstaja? Veliko, bi verjetno vsakdo odgovoril. Ko pa se moramo na hitro eno spomniti pri igri, pa se na...
Ko otrok raste, z njim tudi mi in naše sku...
photo
Otroci se v prvih letih zelo hitro razvijajo, zato moramo njihovemu razvoju posvetiti posebno pozornost. Nudimo jim varn...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?