|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Dojenje in plaža: zakaj pa ne!

Uredništvo Ringaraja.net, 20.6.2023
Že razmišljate o prvem dopustu s svojim detetom in dojite, pa ne veste, kaj lahko in kaj ne. Se lahko kopate v morju? Kako sonce, morje in vročina vpliva na dojenje? Kaj pa kreme za sončenje? Preberite si v prispevku.

image
Dojeni otrok potrebuje za hrano, žejo in tolažbo samo dojko.
/11


Dojenje je najbolj naraven in tudi najbolj enostaven način hranjenja dojenčka, tudi v poletnem času in tudi na dopustu. Da bosta oba z malčkom bolj brezskrbno uživala v dojenju na plaži, smo poiskali odgovore na najpogostejša vprašanja v zvezi z dojenjem poleti.


Ali se lahko kopam v morju, če dojim?

Če vas skrbi, da se vam bo zaradi plavanja v nekoliko bolj hladni morski vodi zmanjšala količina mleka, so vaše skrbi popolnoma odveč. Količina mleka je odvisna od povpraševanja in ni pogojena z zunanjimi temperaturami. V morski vodi ni nobenega elementa, ki bi slab vplival na dojenje. Slana voda celo nekaterim dojenčkom po okusu ustreza in zato še bolj z veseljem vlečejo dojko. Če pa boste opazili, da vaš dojenček ni med njimi, potem si dojko pred dojenjem sperite s čisto, sladko vodo.


Ali mi mokre kopalke škodijo?

Po kopanju je priporočljivo, da si preoblečete mokre kopalke, predvsem nedrček, saj sintetični materiali zadržujejo vlago okrog bradavice, kar lahko povzroči sor. Ta glivična okužba se lahko prenese tudi globlje v dojko in v dojenčkova usta. 


Ali otrok potrebuje dodatno tekočino?

Dojenček, mlajši od šest mesecev ne potrebuje ničesar drugega razen materinega mleka, saj se z njim tudi odžeja. Materino mleko je namreč na začetku podoja bolj vodeno, s čimer je poskrbljeno za otrokovo potrebo po tekočini. Proti koncu podoja pa se mleko zgosti in postane bolj hranljivo, s čimer se otrok še nahrani. Pomembno pa je, da dovolj tekočine spije doječa mama. 

Otroci, ki se dojijo in hkrati jedo tudi drugo hrano pa v vročih dneh potrebujejo še dodatno tekočino.


Je poleti potrebno dojiti pogosteje?

Poleti je običajno bolj vroče, vsi smo bolj žejni kot drugače in to velja tudi za dojenčke. Otrok namreč ne išče dojke samo ko je lačen, ampak se želi dojiti tudi ko je žejen in ko potrebuje tolažbo. Poletje je obdobje, ko se se dogajajo različne spremembe, pogosteje spreminjamo okolje, potujemo, gremo na plažo in dojka je za dojenčka edino, kar se ne spreminja, njegovo najvarnejše zatočišče. Če otrok postane nervozen in nepotrpežljiv ob vsem tem dogajanju okrog sebe, ga najlažje pomirite z dojenjem. Pogostejše dojenje in krajši podoji ne pomenijo, da je kaj narobe. Brez zadržkov dojite dojenčka, ko si to želi.


Plavanje kot vadba - da ali ne?

Plavanje je odlična vadba, s katero lahko "pokurite" veliko kalorij, izboljšate prekrvavitev, zmanjšate stres, zato ... uživajte v plavanju! Če opazite, da z intenzivnejšim plavanjem izgubljate preveč kilogramov, kar v času dojenje ni preveč priporočljivo, povečajte obroke in ne zmanjšujte intenzivnosti vadbe. Pri vabi velja upoštevati le, da dojenčka podojite pred vadbo, saj je lahko mleko po vadbi nekoliko slankastega okusa. To sicer ni škodljivo za otroka, vendar lahko otrok zaraditega dojenje zavrne, ker mu okus ni všeč. Tudi za vas bo prijetnejše, če dojite pred vado, ker bodo vaše dojke mehkejše in lažje.


Kako je s kopanjem v bazenu?

V bazenih je klor prisoten v majhnih količinah, zato kopanje v bazenu v času dojenja ni problematično. Če vam misel na to, da boste dojenčka dojili z dojke, na kateri je klorirana voda, potem pred podojem dojko sperite z navadno vodo. Ker klor izsušuje kožo, boste s tem naredili nekaj dobrega tudi za svojo kožo. Če so vaše bradavice preveč izsušene zaradi klora, si jih mažite s kremo, ki vsebuje lanolin.


Lahko potapljanje škodi dojenju?

Če se želite v času dojenja potapljati s kisikom, se lahko, edini pogoj je, da obenem poskrbite za pitje. Dehidracija je namreč eden od glavni elementov pri dekompresiji. Po potapljanju se sicer v mleko izloči manjša količina kisika, vendar naj vas to ne skrbi, saj ni škodljivo za otroka.


Ali lahko dojim na plaži?

Seveda! Dojenje je povsem naravno in nimate obenega razloga, da bi vam bilo nerodno, če dojite na plaži. Če je vaša namestitev bolj oddaljena od plaže, bi s stalnimi premiki tja in nazaj otežili dopust sebi in otroku, zato vam priporočamo, da brez skrbi dojite na plaži. Veliko ljudem, še posebej otrokom je pogled na doječo mamico zelo lep, za tiste, ki jim pa ni, se ne sekirajte. Vaša glavna skrb je dobrobit vašega malčka in to je, da z mlekom zadovoljite njegove potrebe. Če vam ni prijetno, potem se lahko zakrijete z brisačo oziroma tetra plenico.


Se lahko sončim in uporabljam zaščitne kreme za sončenje?

Sončenje nima nobenih negativnih posledic na dojenje. Tako kot velja za ostale, velja tudi za doječe mamice, da je treba biti pri izpostavljanju soncu previden. Pazite, da vas ne opeče v bradavici in bradavična kolobarja (areola). Koža na tem predelu je zelo nežna in dojenje z opečenimi bradavicami je zelo boleče.

Kreme za sončenje ali samoporjavitev se slabo absorbirajo v kri in tudi v mleko. Zato ni težav pri dojenju. Krem ne nanašajte na področje okrog prsnih bradavic oziroma bradavici pred podojem izperite, da krema nepride v neposreden stik z dojenčkovimi usti, ko ga boste dojile. Pozor: ne jemljite prehranskega dopolnila z beta karotenom, kot sredstva za pospeševanje zagorelosti, ker se izloča tudi v mleku.


VIR: zena.blic.rs (na Ringeraja.rs)

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

6 predlogov za izlet z nosilkami
Se vam zdijo izleti z majhnimi otroki nemogoči? Nikar ne skrbite. Nošenje otrok v nosilkah vam omogoči pohajkovati po vo...
11
VIDEO: Ne pustite dojenčka, da joka!
Poglejte si, kaj se dogaja v dojenčkovih možganih, ko ga pustimo jokati in razumeli boste, zakaj ni dobro pustiti dojenč...
9
Kako dojenček "reče" RAD TE IMAM?
Dojenček rad gleda obraze, maminega pa ima najraje, zato ji nenehno namenja nežne poglede. V bistvu vsakokrat ko dojenče...
7
Nosilka: priročen in varen pripomoček za o...
Starši se za tolažbo otroka lahko poslužujemo tudi različnih pripomočkov za ohranjanje telesnega stika in s tem vzpodbuj...
6



Zeleno blato: kdaj je čas za zaskrbljenost?
Otroško blato je visoko na seznamu skrbi novopečenih staršev. Kaj pomenita barva in konsistenca? Kdaj je treba biti zask...
Pet nepriporočljivih praks pri hranjenju s...
Hranjenje s stekleničko že od nekdaj velja za lažji način hranjenja. Verjetno je to razlog, zakaj v preteklosti nihče ni...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?