|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Dovolite otroku, da verjame v dobre može!

M. T., 22.11.2023
Večina otrok verjame v može z dolgo belo brado, ki jih konec leta razveseljujejo z darili. In prav je tako, to je del otroštva vsakega otroka. Ni razloga, da bi jim to vzeli ter jim razkrili, da dobri možje ne obstajajo.

image
Tako kot dobre vile iz pravljic, so tudi dedek Mraz, Miklavž in Božiček junaki, ki otrokom pomagajo pri razvijanju domišljije, ki je v obdobju odraščanja v središču vseh otrokovih aktivnosti. (Freepik.com)
/11


Otrokova domišljija nima meja

Dokler otrok močno verjame v Miklavža, dedka Mraza, Božička, bo našel ogromno zelo prepričljivih in "racionalnih" pojasnil za vse kar bi lahko omajalo to prepričanje, da dobri možje obstajajo. Če boste, na primer, v mestu srečali deset možicev z belo brado in rdečo kapo, vam bo otrok takoj pojasnil, da so to samo "preobečeni strici", saj vsi vedo, da Božiček z jeleni prileti na božični večer in da pravi dedek Mraz 1. januarja ponoči prileze skozi dimnik. Če v omari po naključju že prej najde darila, vas bo prepričeval, da jih je tam pustil dedek Mraz, ki je "moral pohiteti, ker je ugotovil, da mora razdeliti ogromno daril in mu ne bo uspelo vseh razdeliti v eni noči."

Popolnoma nesmiselno je, da otroku skušate pojasniti, da dedek Mraz oziroma Božiček ne obstaja. Če še vedno verjame vanj, potem še ni prišel trenutek, da bi spoznal resnico. Z drugimi besedami, to pomeni, da še vedno potrebuje svojega dobrega junaka in zato mu pustite njegove fantazije, ki tako ali tako nikomur ne škodijo, še najmanj otroku samemu!

 

PREBERITE TUDI: Čudovit način, da otroku poveste »resnico« o dobrih možeh

 

Dedek, ki izpolni želje

Večina otroških psihologov je prepričanih, da je za otroke dobro, da verjamejo v dedka Mraza oziroma ostale dobre može. Ti namreč predstavljajo dobroto in delijo darila tudi tistim otrokom, ki med letom niso bili najbolj pridni. Za razliko od staršev, ki otroke občasno kregajo in jim naložijo kakšno kazen, dedek Mraz izpolni vse želje. Tako kot dobre vile iz pravljic, so tudi dedek Mraz, Miklavž in Božiček junaki, ki otrokom pomagajo pri razvijanju domišljije, ki je v obdobju odraščanja v središču vseh otrokovih aktivnosti.


Ne rušite otrokovih sanj!

Lahko ste prepričani, da bo prišel dan, ko bo otrok sam od sebe pričel sumiti v obstoj dobrih mož. Ko bo začel obiskovati šolo, bo v njegovem svetu vse manj prostora za izmišljene stvari. Bodite pripravljeni na vprašanja tipa: "Kako lahko jeleni letijo?" ali "Kako se lahko Božiček s svojim okroglim trebuhom stlači skozi dimnik?". Otrok, ki je še pred nekaj časa na vse mogoče načine tuhtal, kako bi našel "prepričljive" odgovore na težka vprašanje, kar naenkrat od vas pričakuje resnico. Kako se odzvati?

Najbolje je, da otroku pustite, da sam pride do odgovora tako da ga vprašate: "Kaj pa ti misliš, kako lahko Božiček zleze skozi dimnik?" Najverjetneje vam bo odgovoril, da je to "zgodba za majhne otroke". Veliko bolje je, da otrok sam pride do pravega zaključka, kot da ste vi v vlogi tistega, ki ruši otrokove sanje. Ne glede na vse, dedek Mraz in tudi Miklavž ter Božiček, so del tradicije, del otroštva in otrok vam nikoli me bo zameril, da ste mu toliko let pomagali ustvarjati to "lažno" iluzijo o dobrem dedku z belo brado.

 

PREBERITE TUDI: So pametne igrače (ne)varne za otroka?


Vir: Ringeraja.rs


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
23
Nižanje imunskega sistema
Naše telo se obnaša VEDNO zelo racionalno. Ob pomanjkanju energije racionalno izloči vse tiste funkcije, ki v tistem tre...
11
Velikonočne ustvarjalne ideje
Pomlad se prebuja in izza grma že kuka – velikonočni zajček! Krasno, še ena priložnost za tematsko ustvarjanje! Idej je ...
10
Vse vsebine za starše otrok z ADHD na enem...
Mame otrok z ADHD se dnevno spopadamo z izzivi vzgoje otroka z ADHD, ki so včasih izredno izčrpajoči. Preverite, kako la...
8



Še zadnjič: besede, ki jih mora prebrati v...
Ko ženska postane mama, se življenje obrne na glavo. Nič ni več tako kot prej. Vsaki mamici se kdaj zgodi, da hrepeni po...
BLOG: Od hiše do hiše, od vrat do vrat ...
Včasih se mi zdi, kot da je tudi pust postal instanten. Hitro po kostum v najbližjo trgovino, malo naokrog po sladkarije...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?