|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Dremanje z dojenčkom v naročju je lahko nevarno

Uredništvo Ringaraja.net, 15.4.2024
Se tudi vam zgodi, da zadremljete na kavču, medtem ko vaš dojenček sladko spi na vaših prsih? Poskušajte se izogibati temu, saj je raziskava pokazala, da se visok odstotek smrti dojenčkov zgodi ravno pri takšnem počitku.

image
Skoraj 13 odstotkov vseh smrtih dojenčkov, povezanih s spanjem zgodi, ko dojenček počiva na kavču z odraslo osebo. (Freepik.com)
/11


Kratek spanec na kavču z dojenčkom v naročju pomeni - posebej za novopečene starše – nekaj dragocenih trenutkov, ko si tudi mamica in očka lahko privoščita malce počitka. Čeprav se nam zdi dremanja z dojenčkom na naših prsih čisto nedolžno, so raziskovalci ugotovili, da v resnici to ni najbolj pametno, saj se visok delež smrti dojenčkov zgodi ravno med počitkom na kavču.


V predhodnih raziskavah so strokovnjaki prišli do zaključka, da je t.i. smrt v zibki (ang. SIDS) in/ali nenadna zadušitev dojenčka za 49- do 67-krat večja pri dojenčkih, ki dremljejo z očkom ali mamico na kavču, v primerjavi z dojenčki, ki varno spijo v svoji posteljici (to pomeni na trdni, ravni podlagi, brez prisotnosti mehkih igračk, puhastih odejic, ohlapnih rjuh in blazin). Še obsežnejša študija pa je potrdila, da je takšno dremanje izjemno nevarno.

 

Glede na rezultate raziskave, ki je bila objavljena v ameriški reviji »Pediatrics« se skoraj 13 odstotkov vseh smrtih povezanih s spanjem zgodi, ko dojenček počiva na kavču z odraslo osebo. Raziskovalci so analizirali podatke o smrti novorojenčkov iz 24 držav in ugotovili, da se je med 9073 smrtmi povezanimi s spanjem, kar 1024 oziroma 12,9 odstotka zgodilo na kavču. Večina teh je bilo zadušitev dojenčkov mlajših od treh mesecev, ki so spali na kavču skupaj z odraslim.

Raziskava je še pokazala, da je več mam umrlih dojenčkov kadilo v času nosečnosti (še eden od dejavnikov tveganja za smrt v zibki – SIDS), dojenčki pa so pogosteje na kavču ležali na trebuhu, z obrazom navzdol ali na boku.

 

Strokovnjaki so zaskrbljeni zaradi teh ugotovitev, saj velika večina staršev hrani in umirja dojenčke ravno na kavču (konec koncev je to najbolj udobno za razbolel hrbet in roke). Težava pa postane, če mama ali oče, medtem ko pestuje otroka, zaspi, za kar obstaja velika verjetnost glede na pomanjkanje spanca novopečenih staršev. Dojenček se lahko zaduši na mehki podlagi, še posebej če leži na trebuhu. Nekateri kavči imajo naklon sedala proti hrbtnim blazinam, tako da se majhen dojenček zlahka prevrne nazaj in se se z obrazom zagozdi med sedež in hrbtišče.

 

4 pomembni nasveti, da preprečite najhujše in poskrbite za varno spalno okolje svojega dojenčka:

1. Dojenček naj ne spi na kavču.

2. Če se počutite utrujeni, poskusite nahraniti dojenčka na stolu, raje kot na kavču – v slučajnu, če vas premaga spanec.

3. Za spanje v posteljici dojenčka odlagajte na hrbet.

4. Zaščitne prevleke, odeje, mehka posteljnina in plišaste igračke naj ne bodo ob dojenčku, ko ta spi.

  

VIR: Whattoexpect.com

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Pomladna potepanja z dojenčki in malčki
Lepi pomladni dnevi kličejo po dolgih sprehodih z dojenčki in kavico s prijateljico, kajne? Da bodo daljši sprehodi udob...
7
Hoja z držanjem za roko ni priporočljiva!
Vaš otrok še ne hodi, ima pa veliko željo, da bi ga držali za roko in bi z vašo pomočjo hodil. Fizioterapevtka, Špela Go...
6
Najlepša voščila za mamo
Ravno takrat, ko potrebujemo navdih za čestitko, ki bi jo radi namenili mami, se nam rado pripeti, da ostanemo z izprazn...
6
Datumi izplačil socialnih transferjev za l...
Povezavo na tale članek si shranite med priljubljene, da boste imeli pomembne datume izplačil socialnih transferjev za p...
5



Reakcija po cepljenju otroka
Včasih se lahko po cepljenju otroka pojavijo neželeni učinki. Ti so običajno blagi in hitro minejo. Prav tako lahko prid...
Zastrupitve s čistili pri otroku
Pri nas je veliko število otrok, ki zaužijejo čistilo. Zastrašujoče je dejstvo, da toksikološka dežurna služba prejme vs...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?