|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Ideja za vikend: Družinsko odkrivanje izvira reke Krupe v Beli krajini

Uredništvo Ringaraja.net, 17.6.2022
Družinski izlet v Belo Krajino vam bo zagotovo ostal v posebnem spominu tudi zaradi belokranjskega "pasoša", ki ga bodo od vas "zahtevali" na Jugorju. Več v članku!

image
Reka Krupa obilno privre izpod 30 metrov visoke apnenčaste stene. (Skriti biseri Slovenije, Peter Skoberne))
/11


Izvir reke Krupe v Beli Krajini, ki velja za enega najmogočnejših in najlepših v kraškem svetu. 

Ali ste vedeli, da v globinah te čudovite modrozelene vode živi tudi človeška ribica? In da so na tem območju slovenski biologi odkrili tudi edino slovensko nahajališče jamske školjke kuščerjeve kongerije - edine znane školjke, ki živi v jamah?

Vsekakor ideja za družinski izlet za to poletje, ki je primeren tudi za družine z majhnimi otroki, saj je pot zelo lahka in traja le dobro uro.

 

PREBERITE TUDI: Kako v hribe v skladu s koronapravili?

 

Izvir Krupe, Judovska hiša, Moverna vas in Grad Krupa

Ko boste torej načrtovali družinski izlet v Belo krajino - ki je ime dobila po beli barvi brez ter jo lahko najdemo tako v belokrajnski narodni noši kot oblačilih Zelenega Jurija - na urnik obvezno dodajte obisk izvira reke Krupe.


Ko boste prišli do oznake za kraj Semič, se zapeljite v kraj in v prvem večjem križišču zavijte levo proti Metliki in Stranski vasi. Vozite se vse do vasi Praprot, kjer boste zavili levo proti vasi Krupa. Tukaj lahko parkirate ob cesti na večjem parkirišču, kjer so tudi informativne table.


Ko boste prispeli do izvira reke Krupe, ki v obilju privre izpod mogočne apnenčaste stene, ki je visoka skoraj 30 metrov, vam bo najprej vzela dih modro-zelena barva vode. Nekoliko na levi si lahko ogledate tudi mlin in se približate pravljični reki, ki nadaljuje svojo pot po sicer kratki strugi, dolgi le 2,5 kilometra, saj se pri vasi Gradac izliva v bolj znano reko Lahinjo.


Izvir Krupe

Ali ste vedeli, da v globinah te čudovite modrozelene vode živi tudi človeška ribica? (FOTO: Skriti biseri Sovenije, Peter Skoberne)


Njeni strugi lahko sledite skozi gozd po prijetni krožni učni gozdno-travniški poti, na kateri zagotovo ne boste edini, ki boste ob izjemnih prizorih čiste modro-zelene reke pomislili, da ste zašli v Narnijo. Na poti si lahko ogledate tudi ostanke Gradu Krupa.

Območje ob reki je bilo poseljeno že v prazgodovini, o čemer priča edina znana paleolitska jamska postaja v Beli krajini, to je Judovska hiša, v katero boste lahko med potjo tudi vstopili in otrokom približali občutek življenja v jami. Na poti naprej boste tik pred prihodom nazaj na izhodišče oziroma parkirni prostor vstopili v Moverno vas, kjer so našli ostanke prazgodovinskega naselja Moverna vas.

 

PREBERITE TUDI: Kako razvijati otrokov čut za ekologijo?

 

Že imate belokranjski "pasoš"?

Družinski izlet v Belo Krajino vam bo zagotovo ostal v posebnem spominu tudi zaradi belokranjskega "pasoša", kot Belokranjci ali Beli Kranjci pravijo posebnemu potnemu listu, ki ga potrebuje vsak, ki vstopi na Svobodno belokranjsko ozemlje (SBO).

"Od vas ga bodo zahtevali na Jugorju, kmalu za tem, ko boste na Vahti (gorski cestni prelaz ) prekobalili Gorjance - v gostilni Petra Badovinca, v prvi stavbi na belokranjski strani, predelani v carinarnico," lahko preberemo na spletni strani Belakrajina.si.

 

Z belokranjskim pasošom boste na svojem potepu po deželi med Kolpo in Gorjanci deležni popustov v gostilnah in na domačijah, ki se ukvarjajo s turizmom, pa tudi pri vinarjih, v trgovinah in pri drugih ponudnikih belokranjskih proizvodov in storitev.

K pasošu sodi tudi samolepilna "vinojeta" za uveljavljanje 50-odstotnega popusta na vseh brezplačnih parkirnih prostorih v Beli krajini. Strogi carinik Peter Badovinac vam bo postregel s tekočim vizumom, imenovanim karampampuli, za spomin pa si boste lahko kupili protokolarno vino metliček, ki vam ga bodo v gostilni postregli v belih rokavicah.

 

Vsekakor družinsko doživetje za nepozabne družinske spomine!

 

Še več idej za družinske izlete po Sloveniji najdete v knjigi Petra Skoberne Skriti biseri Slovenije, ki je izšla pri Mladinski knjigi.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Čudovita Slovenija: Savinjska
Tematski sklop "Čudovita Slovenija" vam prinaša prispevke o svetovno znanih, o še neodkritih in o drugih zanimivih...
6
Na potep z avtomobilom
Avtomobil je zagotovo najbolj priročno prevozno sredstvo za raziskovanje bližnjih in daljnih krajev, še posebej ko imamo...
6
S hišnim ljubljenčkom na letalo
Na Adriinih letih lahko prevažate le psa ali mačko, katere maksimalna teža skupaj s kletko ne sme presegati 8 kg. Kletka...
6
Aplikacija Gorski vodnik – pomoč na poti v...
Več kot 10.000 kilometrov je skupna dolžina planinskih poti, ki so jih posneli z GPS aparati. Podatke so zbirali več kot...
6



Z avtodomom po Sardiniji
photo
Piombino je pristanišče na zahodni obali naših gurmanskih sosedov. Na s soncem obsijanem parkirišču smo nestrpno pričako...
3 pravljični družinski izleti
V članku preverite, kako so videti prekmurske rusalke, kje na Dolenjskem živi povodni mož in kateri mlinar si je na vrat...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?