|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kako v hribe v skladu s koronapravili?

Uredništvo Ringaraja.net, 1.6.2020
Tudi v planinskih kočah je priporočljivo ohranjati zadostno medosebno razdaljo - tako pri gibanju v koči kot pri odlaganju lastne opreme. Če to ni možno, uporabite zaščitno masko, ki pa je ni treba nositi za jedilno mizo in v sobah.

image
Tudi v gorah pazite na preventivne zaščitne ukrepe.
/11


Čeprav je epidemija koronavirusa preklicana, določeni varnostni ukrepi še vedno veljajo. Tudi v slovenskih gorah.

Zato smo pri Planinski zvezi Slovenije (PZS) preverili, katera so tista pravila, ki se jih morajo držati družine, ki se v prostem času rade odpravijo na izlet v slovenske planine, hribe in gore.

 

Splošna priporočila

Večina družin se že pred epidemijo v gore ni odpravljala z bolnimi ali nahodnimi otroki. Ko je namreč otrok bolan ali mu "le" teče iz nosu, je zanj vsaka intenzivnejša telesna dejavnost lahko vzrok, da bo namesto okrevanja vendarle zbolel in pristal v postelji. (Na tej povezavi preverite, kakšno čustveno podporo potrebuje bolan otrok!)

V času nevarnosti razširjanja okužbe s koronavirusom pa je še toliko bolj pomembno, da se v hribe odpravite le zares zdravi - tako starši kot otroci.

Med splošna družinska higienska priporočila spada tudi redno umivanje rok pred obroki, po obisku stranišča in javnih prostorov, med katere spadajo tudi planinske koče. Otroke zato tudi v planinskih kočah opozorite, da poskrbijo za osnovno higieno rok in se v času izrednih ukrepov dotikajo čim manj predmetov.

Vsekakor pa vedno upoštevajte navodila posameznih koč, ki so lahko vidno nameščena ali vas bo nanje opozorilo osebje koč. Če je torej igra na igralih ob kočah prepovedana, poskrbite, da se bodo otroci držali tega navodila.

 

PREBERITE TUDI: Turistični boni - Vse pomembne informacije

 

Če boste v planinski koči prespali ...

Če nameravate v gorah preživeti več dni in prespati v planinski koči, imejte v nahrbtniku poleg osnovne planinske opreme in opreme, ki je nujna za varnejše izvajanje določene planinske dejavnosti, tudi manjšo stekleničko razkužila za roke (Tukaj preverite, kako ga lahko izdelate sami doma!) ter zaščitno masko za nos in usta, lahko tudi ruto.

Pri obisku planinske koče (pa četudi le za kosilo) si je priporočljivo roke umiti ali razkužiti ob prihodu, po uporabi sanitarij in po prijemanju površin, ki se jih obiskovalci množično dotikajo.

Tudi v planinskih kočah je priporočljivo ohranjati zadostno medosebno razdaljo - tako pri gibanju v koči kot pri odlaganju lastne opreme. Če to ni možno, uporabite zaščitno masko, ki pa je ni treba nositi za jedilno mizo in v sobah.

V primeru načrtovane nočitve v koči rezervirajte nočitev vsaj tri dni pred prihodom in uporabite lastno spalno rjuho za večkratno uporabo.

 

PREBERITE TUDI: Družinam prijazne planinske koče

 

Pojdite na manj obiskane kraje

Kot priporoča PZS, se izogibajte planinskih izletov in krajev z veliko ljudi, saj je v večjih skupinah težje obdržati priporočeno varnostno razdaljo. Sedaj je torej čas za družinsko odkrivanje vseh tistih čudovitih, a manj turističnih kotičkov Slovenije. Na tej povezavi lahko preverite seznam 60 skritih biserov Slovenije!

In čeprav je morda družinski izlet res še bolj avanturističen, če se nanj odpravite z vlakom ali avtobusom, v času koronaukrepov PZS svetuje lasten prevoz.

"V primeru družinske aktivnosti v bližini pomislite tudi na možnost, da pot do izhodišča opravite s kolesom. Pri uporabi javnega prevoza ali avtobusnega prevoza pa upoštevajte navodila, ki jih za to področje predpiše NIJZ," staršem svetujejo na PZS.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Stari grad, razvaline stoterih zgodb
Grad Divja loka je verjetno dobil ime po svoji samotni legi. Datum nastanka ni znan, a velja za najstarejšo srednjeveško...
4
Seznam zabaviščnih parkov v Evropi:
Anglija, Avstrija, Danska, Francija, Italija ter Nemčija.
3
Krajinski park, Nanos
Nanos je visoka kraška planota v gorski pregraji, ki ločuje celinski del Slovenije od Primorja. Je 12 km dolga in do 6 k...
3
IDEJA ZA VIKEND: S čebelico po Radovljici
Pravijo, da je Radol'ca pristno sladka in res, na tem družinskem izletu bodo čebelice ves čas vaše sopotnice, ob koncu d...
3



Kako »preživeti« let z malim otrokom
photo
Razmislite, preden voziček oddate kot registrirano prtljago. Raje ga oddajte tik preden se vkrcate na letalo, sploh ne n...
Reklamacija neustreznih storitev turističn...
Dopustovanje po programu izbrane turistične agencije je lahko tudi neustrezno, če odstopa od vnaprejšnjih dogovorov in p...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?