|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Groznovilca v Hudi hosti

Jana Bauer, 10.10.2011
Proti Hudi hosti je letelo nekaj čudnega. Majhen zakrpan balon s čajnikom namesto košare. Zapletel se je v trnove robide in obtičal. Pokrov čajnika se je s treskom odprl. Ven je prilezlo malo bitje, namrščeno.
Ključne besede:

image
/51


 

Groznovilca je nagajiva, malce čudna in precej nesramna, v resnici pa sploh ne tako grozna.

Pregnana z doma, ker je prababici razbila porcelanasto skodelico za čaj, se v čajniku z balonom, prepuščena muhavosti južnega vetra, odpravi neznano kam. In pristane v Hudi hosti, ki je polna čudovitih živali prepričljivih značajev, od preudarne sove in medveda, do nejevoljnega ježa, zmedene veverice, umirjenega polha, žabinih paglavcev ter mnogih drugih. Prebivalci Hude hoste še slutijo ne, kaj jih čaka in kako bo trmasta, pogumna, nagajiva ter prebrisana groznovilca spremenila njihova življenja.

Po pripetljaju s čarobno mivko, ko se groznovilca nesramno pošali z ježem, veverico in polhom, je jež odločen, da se je groznovilce treba znebiti. Toda medved in sova sta prepričana, da so topla šapica in nekaj blagih besed boljša rešitev. Jež si sprva ne da miru. A zgodi se, da ga po spletu nenavadnih okoliščin napačno obvestijo, da je zbolel za steklino. Nihče se mu ne upa približati, razen groznovilce. Potem je tu še Divjalo, ki vsako leto pridivja v Hudo hosto in se ga živali na smrt bojijo. Groznovilca pa niti malo.

Groznovilca je tista, ki odločno podpre polha, ko se odloči, da bo postavil rekord, prisili bobra, da naredi kopališče, ko postane vročina neznosna, organizira knjižno čajanko, ki sprva nikogar ne zanima, in nenazadnje ukroti južni veter. Po mnogih skupnih uspehih, preizkušnjah in polomih groznovilca osvoji srca prebivalcev Hude hoste. Stkejo se prijateljske vezi, med katere kot strela z jasnega udari pismo groznovilčine prababice, v katerem ji ta sporoča, da je odslužila kazen in se lahko vrne domov. Nad Hudo hosto se spustijo žalost, tišina, obup in kar je še takšnih reči. A živali so se od pogumne male groznovilce že navzele optimizma in odločnosti. »Če je predolgo ne bo,« pravi polh, ko gledajo, kako čajnik z groznovilco zapušča Hudo hosto, »bomo šli ponjo.«

 

Že dolgo ni v slovenski literarni prostor vstopilo domišljijsko bitje, ki bi bilo tako živo in prepričljivo ter hkrati karakterno popolnoma samosvoje. Groznovilca v Hudi hosti je branje za mlade in nekoliko manj mlade, vsi se bodo namreč neznansko zabavali, čisto mogoče pa je, da jih bodo zgodbice nehote tudi česa naučile.

 

Pisanje Jane Bauer zaznamujejo dober občutek za zgodbo, natančno dodelani značaji in duhovit pripovedni slog. Mladi bralci jo poznajo po Detektivskih prigodah Fokusa in Kolumne, Deželi medenjakov in Izginjevalcu čarovnic, ki je bil nominiran za večernico.

 

Knjigo je ilustrirala angleška ilustratorka Caroline Thaw. Njene ilustracije odlikujejo magičnost in izjemna natančnost, postreže nam s kupom podrobnosti, ob čemer pa – skorajda čudežno – še vedno pušča dovolj prostora za naše domišljijsko dopolnjevanje videnega. Čaroben spoj zapisanega in narisanega.

 

 

104 strani, cena:19,90 EUR

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Čebelji ples
Pisateljica Alenka Klopčič je pod okriljem Eko knjige izdala novo knjigo z naslovom Čebelji ples. Del sredstev od prodaj...
4
Ozaveščeni državljani
Slovenija je bila na podnebni konferenci ZN razglašena za državo s podnebno najbolj ozaveščenimi državljani
3
Zagotovimo si varno hrano za jutri
Vabimo vas na okroglo mizo gibanja Oskrbimo Slovenijo z naslovom: Zagotovimo.si varno hrano za jutri, državljan-ka aktiv...
3
Gensko spremenjene ribe na trgu Evropske u...
Ulov rib v Evropski uniji je presežen tudi zaradi velikega povpraševanja. Za zaščito lastnih staležev in obenem zadostit...
3



Vaje tibetanskih lam za ženske
photo
V knjigi praktika zdravja sibirske doktorice in zdravilke Valentine Ramiro so prvič predstavljene vaje tibetanskih lam z...
Ustvarjanje z zvokom v Vrtcu Češmin
photo
Mehurčki iz Vrtca Češmin so imeli 9. februarja prav poseben dan. Tega dne se niso igrali, kot se igrajo sicer, ampak so ...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?