|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

IDEJA ZA VIKEND: Jezero Kreda

Uredništvo Ringaraja.net, 1.7.2021
V tokratnem namigu za vikend družinski izlet do jezera Kreda v Zgornji Radovni, kjer se lahko spočijete in tudi ohladite v čarobni beli vodi.

image
Jezero Kreda vas očara z vodo, ki je zeleno-bele barve. (FOTO: Družinski izleti)
/11


Sinonim za poletne počitnice - VODAAAAA. Voda = Žur!!!! In zato vam Družinski izleti tokrat predstavljamo družinski izlet do jezera Kreda v Zgornji Radovni, kjer se lahko spočijete in tudi ohladite v čarobni beli vodi.

 

Regija: Gorenjska

Izhodišče: Cesta ob jezeru Kreda

Koordinate izhodišča:  46,416782 13,990056

Dolžina poti: 0,5 km

Trajanje poti: 20 min

Najprimernejši čas za obisk: poleti, jeseni, spomladi

Primerno za: Vozički, nosilk , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let , poganjalčki, kolesa

Zahtevnost: nezahtevna lahka pot

 

Opis poti

Če iščete ohladitev oziroma idejo za izlet, je jezero Kreda v dolini Radovne super lokacija za kopanje, potepanje in piknik z družinico. Kreda je majhno umetno jezero v dolini reke Radovne na severozahodu Slovenije. Jezero je idealno za namakanje in plavanje v vročih poletnih dneh, ker pa leži v prečudoviti naravi, lahko ob njem uživate tudi na pikniku ali izletu kadarkoli, ko je lepo vreme.

Jezero in njegova okolica je primerna izletniška točka za kopalce, sprehajalce in kolesarje, ker je lahko dostopno in okolica urejena, pa je zelo primerno tudi za obisk z otroki. Jezero je prečudovite pastelno zelene barve in dobiva svež pritok iz potoka, tako da je vedno prijetno osvežilno in čisto. Domačini verjamejo, da ima mazanje s kredo, ki se še nahaja v vodi, zdravilne učinke. Trenutno je območje jezera v zasebni lasti in tako polovica jezera ni dostopna zunanjim obiskovalcem. Če želimo, da tako tudi ostane, je prav, da se kot obiskovalci obnašamo odgovorno in spoštljivo do lastnikove posesti.

 

zemljevid poti

 

PREBERITE TUDI: IDEJA ZA VIKEND: Martuljški slapovi

 

Zanimivosti

Od kod ime Kreda?

Jezero je dobilo svoje ime po kredi, ki so jo tam kopali do leta 1985. Med kopanjem se je ustvarila vdolbina, ki se je počasi napolnila z vodo in nastalo je jezero. Izkopavanje se je končalo zaradi nedobičkonosnosti in naravovarstvenih skrbi (jezero je v Triglavskem narodnem parku), jezero pa je ostalo.

 

jezero kreda

Ob jezeru Kreda se izletnik lahko spočije in občuduje prelepo okolico. (FOTO: Družinski izleti)

 

Vita, Olja in Juna priporočajo 

Če se naveličate poležavanja in namakanja v jezeru Kreda, je v bližini kar nekaj izjemno lepih izletniških točk, ki si jih lahko ogledate, na primer slap Peričnik ali Napoleonovo kamen. Lahko pa tudi obiščete Slovenski planinski muzej.

 

Z otroki se lahko odpravite na enourni sprehod po urejeni krožni pešpoti od Pocnarjeve domačija (Zg. Radovna 25) in nazaj.

 

Napoleonov kamen

Naj pa vam zaupamo, da je Napoleonov kamen zanimivost, ki leži ob poti v bližini jezera. Domačini znajo povedati, da je Francoski cesar Napoleon l. Bonaparte je v začetku 19. Stoletja s svojimi vojskami zasedel velik del Evrope. Na dobršnem delu ozemlja današnje Slovenije je ustanovil Ilirske province (1809-1813). Ustno izročilo govori, da se je po dolini Radovne pomikala francoska vojska. Na tem mestu naj bi Napoleonov vojak v skalo vklesal začetnice svojega cesarja, zato skalo imenujemo Napoleonov kamen.

 

Družinski izleti vam želimo, da so vaše počitnice polne lepih dogodivščin in nepozabnih izletov. Se kmalu spet beremo.

 

 

PREBERITE TUDI: Stari grad nad Radljami ob Dravi

 

družinski izleti

 

Raziskujte Slovenijo skupaj z ekipo Družinskih izletov.

Več predlogov za enodnevne družinske potepe najdete naspletnem portalu www.druzinski-izleti.si

ter na Facebook profilu Druzinski-izleti.

Spletni portal Družinski izleti je spletna stran za aktivne starše in njihove male pustolovce. Tam najdete super ideje za kratke izlete, razporejene po različnih regijah Slovenije. Izleti so prilagojeni tudi različni starosti otrok.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Zdravstvena pomoč na počitnicah v tujini
Vsem, ki se odpravljate v tujino, bodo prav prišle naslednje informacije v zvezi z zdravstvenim zavarovanjem, saj nikoli...
3
Obiščimo zimski Arboretum
Ta vikend bomo obiskali zimski Arboretum, ki ga večina družin še nismo doživeli. Poiščite sledove ptic in veveričk, ki d...
3
Praznujte 100. Disneyevo obletnico z Viso ...
Podjetje Disney letos praznuje 100. obletnico. Praznovanju se pridružujejo tudi v Novi KBM in Visi, kjer bodo nekoga od ...
3
Čudovita Slovenija: Koroška
Tematski sklop "Čudovita Slovenija" vam prinaša prispevke o svetovno zananih, o še neodkritih in o drugih zanimivi...
3



Družinsko potepanje: Lignano
photo
Lignano je italijansko letoviško mestece, primerno za enodnevni družinski izlet ali za podaljšan konec tedna. Nudi velik...
Tri najlepše pešpoti ob morju
Sprehodite se po najlepših krožnih pešpoteh ob slovenskem morju, ki pohodnikom omogočajo spoznavanje skritih kotičkov Po...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?