|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Igra namesto kazni

Ema Rotar, 2.9.2015
Večina staršev ob neprimernem obnašanju svojega otroka, le tega kaznuje tako, da mu vzame igrače, mu omejijo druženje s prijatelji ali jih pošljejo v kot, veliko staršev uporabi tudi telesno kaznovanje. Ampak ... ali takšna kazen sploh deluje?

image
Naj bo kazen neke vrste igra!
/11


Starši veliko pogosteje uporabljajo tepež kot način discipliniranja svojih otroka, kot si mislimo, kažejo nedavne raziskave o telesnem kaznovanju. Fizično kaznovanje pa je glede na izsledke te raziskave povsem neučinkovita vzgojna metode, saj je kar 73 odstotkov otrok v manj kot 10 minutah po tem, ko so jih dobili po riti, ponovilo nesramno dejanje.

Tepež dejansko ni najbolj učinkovit način discipliniranja, prav tako pa ni učinkovito, če otroku za kazen vzamemo igrače, mu omejimo priljubljeno igro, druženje s prijatelji ali jih pošljemo v kot. Pri otrocih, predvsem tistih z močno voljo, običajno takšne metode ne delujejo, iz lastnih izkušenj povzema Rheney Williams v članku, objavljenem v Washington Post-u. 


Za kazen enciklopedija

Williamsova je imela motnjo ADHD in je vse vragolije in neumnosti ušpičila predvsem zaradi dolgočasja. Kot je zapisala v omenjenem članku, je to zelo kmalu spoznal tudi njen oče in temu prilagodil svoj disciplinski sistem. Rezultati so bili takojšnji in dolgoročno so ji zelo koristili. 

Rheneyev oče je bil vojni veteran in kirurg. Svoje izkušnje iz teh dveh področij je prenesel tudi v vzgojo. Njegove metode so bile precej neobičajne in so mladi deklici, ki jih je morala "prenašati", zelo grenile vsakdan, vendar danes v njegovi vzgoji vidi zelo pozitivno dejanje: "To, da me je silil brati enciklopedijo vsakič, ko sem začela noreti po hiši, je bilo nekaj najboljšega, kar je lahko naredil." Njen oče je namreč rad uporabljal enciklopedijo kot "kazen" takrat, ko je želel, da prekine neprimerno početje in ji obenem ponudil umski izziv. Iz enciklopedije ji je izbral en pojem in rekel: "Nauči se vse o tem, kasneje te bom izprašal".

Delovalo je! Spremenila je obnašanje in hkrati se je naučila, da je lahko knjiga odlična sopotnica za preganjanje dolgčasa. Postala je odvetnica in pisateljica široke kulture, z ogromno »enciklopedijskega« znanja. 


Disciplina za moderne otroke

Williamsova piše, da čeprav se metoda takšnega discipliniranja mogoče na prvi pogled zdi malce nenavadna, je dobra stran takšne kazni, da ima otrok nadzor nad svojo situacijo, ker je samo od njega odvisno, koliko časa traja izvrševanje naloge. Rheney Williams današnjim staršem ponuja nekaj idej, kako lahko to metodo prilagodijo za tako imenovane moderne otroke:

1. Izmislite si igro iskanja in odpravljanja pravopisnih in slovničnih napak.

2. Otroku na primer dodelite nalogo:"Preberi nekaj o psih in poimenuj ter opiši glavne lastnosti petih različnih pasem."

3. Postavite otrokom izziv: "Kdo lahko mami pove največ stvari o levih?"

Naj bo kazen neke vrste igra. S tem boste otroka odvrnili od slabega obnašanja, poleg tega pa mu boste ponudili tudi intelektualno spodbudo, zaradi česar mu ne bo dolgčas in ker mu ne bo dolgčas, ne po pomislil na vragolije, za konec svetuje Williamsova.

 

VIR: zastarse.si

 


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
26
S temi dejavnostmi si otroci bogatijo bese...
Med čakanjem na najljubše kosilo lahko najmlajši otroci spoznavajo črke, starejši otroci in starši pa črke sestavljajo v...
10
10 zanimivih idej za velikonočne aktivnost...
Za vas smo pripravili 10. idej za praznične aktivnosti, ki jih lahko organizirate z otroki za veliko noč. Otroci bodo ta...
7
Pesmi o mami in za mamo
Mama je nekaj posebnega, je popolna in ena sama. Ko ne najdemo besed, kako bi se ji zahvalili za vse, kar nam je dala, z...
6



Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...
Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
photo
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?