|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Iva Kranjc: Rada bi, da gre vedno korak dlje

Neocelica, 7.10.2013
Iva Krajnc, simpatična in karizmatična igralka z nalezljivim nasmehom, je s partnerjem Aljošo Bagolo pred dobrim mesecem povila svojo prvorojenko Sofio. Z mlado mamico smo pokramljali o nosečnosti, občutkih pred in po rojstvu ter otroških darilih.

image
/11


 

Iva, pozdravljeni. Ujeli smo vas dober mesec po porodu vaše prvorojenke Sofie. Kako se počutite v novi vlogi mamice, so noči dovolj dolge?

Počutim se izvrstno, hvala! Otrok ti odpre čisto nov svet in čudovito ga je spoznavati tudi v vznemirljivih nočnih uricah. (smeh) O resnejših podočnjakih ni duha ne sluha, tako, da držimo pesti, da tako tudi ostane. (smeh)

 

Kako sta se v zadnjih dneh pred porodom pripravljala na to pomembno starševsko vlogo? Sta si privoščila še zadnji oddih v dvoje in mirno čakala na veseli dogodek, ali mrzlično sestavljala in pripravljala še zadnje kose pohištva ter pripomočke, ki sta jih potrebovala ob prihodu novorojenčka?

Ko se mamice začnemo "gnezditi" seveda noben moški urnik ne uide sestavljanju pohištva in nakupovanju gore pleničk. (smeh) A ker sva to uredila pravočasno, sva si zatočišče pred vročino za nekaj dni poiskala v Bohinju in v Triglavskem narodnem parku.

 

Če se vrnemo nazaj, kakšna je bila vaša prva reakcija, ko ste izvedeli, da ste noseči in kako se je na veselo novico odzval vaš partner Aljoša? Na uho nam je prišla informacija, da ste ga z novico seznanili zjutraj, takoj ko je odprl oči. Pravzaprav za dobro jutro.

Res je, bilo je za dobro jutro! Zgodaj zjutraj sem opravila tri teste nosečnosti (ženske smo očitno rade trdno prepričane, hehe) in, ker je bila ravno nedelja, pustila Aljošo spati do devetih. Vmes sem ležala v postelji, ter s stisnjenimi pestmi in blaženim nasmehom razmišljala in razmišljala. Takoj, ko je odprl oči, sem mu povedala. Zbudil se je hitreje, kot če bi dobil adrenalinsko injekcijo in seveda z večjim nasmehom kot kadarkoli prej. (smeh)

 

Kako ste prenašali nosečnost, je bilo težje prvo trimesečje ali zadnji tedni? Rekordne temperature v visoki nosečnosti najverjetneje niso bile ravno nekaj, česar ste se razveselili v tej avgustovski vročini, kajne?

Moram priznati, da posebnih težav nisem imela ne v prvem, ne v zadnjem trimesečju. Malo so naju "zarfknili" le tabloidi, ki so nekako izvohali, da sem bila zaradi nosečnosti na pregledu pri ginekologu. Ker je bilo to šele v osmem tednu, sva morala najprej vse govorice nekako utišati in izmuzljivo odgovarjati tako svojim staršem kot prijateljem. Drugim so stvari postajale vse bolj sumljive, ko sem morala odpovedati vlogo v filmu v Nemčiji in se bolj paziti pri intenzivnih predstavah, kot je muzikel Čarovnice iz Eastwicka v gledališču. A ko je bilo po treh mesecih vse ok, mi je res odleglo, saj sva lahko vsem v miru povedala, da res pričakujeva dojenčka. Najini starši so tako dobili dvojno presenečenje. Najprej z naslovnic, kar so vmes že malo pozabili, nato pa še v živo, pri čemer so bili docela osupli. (smeh) Tako, da je bilo to celo bolj "vroče" obdobje od avgustovske vročine. Navkljub temu, da so bodoči očki očarani nad spreminjajočim se telesom nosečnice pa se mnogokrat zgodi, da radi tudi potarnajo o tečnobi in hormonskih neravnovesjih svoje boljše polovice.

 

Bi rekli, da so vas v nosečnosti določene zadeve hitreje spravile ob živce ali niste opazili razlike? Je razliko opazil Aljoša?

Aljoša se je celo šalil, da se bo, če bom ves čas tako pomirjena kot v nosečnosti, trudil, da bom čim večkrat noseča. (smeh) Zdi se mi, da sem bila res bolj pomirjena, saj je pričakovanje otroka čudovito stanje in je prvi korak k popolni predanosti novemu bitju. Igralci pa imamo do svojih teles poseben odnos, saj jih obravnavamo kot instrument, kot medij. Zato mi spreminjanje telesa v nosečnosti ni bila posebna ovira, ampak zgolj del nove vloge, nove izkušnje.

 

Ste v času nosečnosti vzljubili kakšno novo jed oziroma kombinacijo okusov? So predstavljale kumarice in dovoljšnja zaloga sladkarij pretežni del vajinega hladilnika?

 Te pregovorne kumarice niso bile prioriteta. Pohan piščanec pa. (smeh)

 

Če bi lahko v Sofiino zibko oz posteljico položili pet vrednot, po katerih bi se kasneje ravnala, katere bi izbrali?

Spoštovanje, resnicoljubnost, zvestoba, ljubezen, radovednost, pokončnost. Vse našteto niso vrednote, so pa pojmi, ki vodijo do iskrenega življenja in veliko možnosti za udejanjenje svojih talentov. Poleg tega pa jih ni samo pet, ampak je ena več, saj bi rada, da gre vedno korak dlje. (smeh)

 

Brez daril ob rojstvu otroka seveda ne gre – igrače, knjige, oblačila, plenice - Sofija ima najverjetneje že zdaj verjetno dovolj igrač in pripomočkov za najmanj leto dni svojega življenja. Sta se tudi sama odločila za kakšno darilce, ki je bilo samo vajino in vama je še posebej pri srcu?

Daril je res veliko in omare so že do vrha napolnjene tudi zaradi najinih prijateljev, ki imajo otroke in so si želeli narediti malo prostora v svojih omarah. (smeh) Zato so nama podarili ogromno oblek in igrač, ki jih ti mali štruklji prerastejo iz meseca v mesec. Zato je to kroženje, ta ekosistem oblekic in igrač zagotovo dobrodošel zato, da se omare malo predihajo, denarnice pa tudi. (smeh) Kar se pa "posebnih" daril tiče, sva se pa odločila, da shraniva izvorne celice v sodelovanju z našim podjetjem Neocelica. Ne gre pa niti toliko za darilo, kot za pomirjujočo in odgovorno izbiro, saj te kot starša brezpogojno skrbi za zdravje, dobrobit in prihodnost tvojega otroka, ki mu želiš omogočati le najboljše.

 

Zakaj sta se odločila za odvzem matičnih celic iz popkovnične krvi?

Zato ker nikoli ne veš, kaj vse se lahko zgodi, čeprav svojemu otroku želiš zgolj najboljše v življenju. Uspešni primeri zdravljenja več kot 70 bolezni s pomočjo matičnih celic so zgovorno dejstvo, da je to lahko neprecenljiva investicija v otrokovo zdravje.

 

Katera je bila prva pesem, ki sta jo zapela Sofii? Je bil morda duet z Aljošo? :)

Aljoša ji je zapel Get lucky od Daft Punk, medtem, ko je pa čakal na konec posega (ker sem imela carski rez, ni mogel prisostvovati) je pa, da se pomiri, na iPhone-u skomponiral prvo uspavanko. Moram priznati, da kar deluje. Tudi name. (smeh) Sicer je pa Sofii, sodeč po zvedavosti njenih oči in špičenju ušesk, trenutno najbolj všeč Justin Timberlake in njegov komad Mirrors. (smeh)

 

Igralka in kreativni direktor. Vaši dnevi zagotovo izgledajo nadvse zabavno in zanimivo. Opišite nam vaš tipičen dan, odkar ste v vašem domu trije. Kdo se večkrat loti previjanja?

Previjanje je kot postanek v boksih na dirkah Formule 1. Tudi zvoki, ki pridejo iz trebuščka so mestoma podobni dirkaškim. (smeh) A sedaj sva že dobro zverzirana na menjavo pleničk, oljenje »tazadnje« in ujemajoče se spenjanje gumbkov na pajacih. Sicer pa imamo kar dober ritem tudi čez dan. Vse je seveda podrejeno Sofijini lakoti in njenemu spalnemu režimu. Po spanju se hranimo. Po hranjenju je na vrsti Aljoša, ki skrbi za podiranje kupčkov, mrmranje uspavank in zazib v spanec, ter za jutranji MTV ples za pospeševanje njene prebave. (smeh) Ta popolna predanost otroku je res nekaj izpolnjujočega in čeprav je včasih, še posebej za mamice, vse precej naporno, vseeno ni lepšega občutka na svetu.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Stike lahko omejuje izključno sodišče!
Varuh človekovih pravic starše opozarja, da lahko stike med starši in otroki omejuje izključno sodišče, četudi jih je ce...
13
Kako pomagati dojenčku ob premiku ure?
Spet se bo premaknila ura, kar pomeni zopet "nekaj zabave" za nas, starše, saj otroci premik močno občutijo.
5
Dojenje: "Mozoljčki" na bradavicah...
Neverjetno, za kakšne podrobnosti je poskrbela Narava! Poglejte si video, kako pomembno vlogo imajo tiste drobne pikice,...
5
Otrokovo pismo mami: Draga mama …
To pismo bi verjetno napisal vsak otrok svoji mami, ko odraste. Tisti mami, ki se je zanj brezkompromisno razdajala, zan...
4



Očetje, častite žensko, ki vam je rodila o...
Dragi očetje, tole je za vas: pomembni razlogi, zakaj morate postaviti spomenik ženski, ki vam je rodila otroka oziroma ...
Materinski dopust
Pravico do materinskega dopusta ima mati otroka, pod določenimi pogoji pa tudi oče otroka ali druga oseba ali eden od st...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?