|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Joga in okrevanje po splavu

Ana Devayani Kersnik, 31.5.2016
Premalo se govori o splavu, veliko žensk pa se z njim sooča. Splav ali abrazija lahko pusti močne posledice za žensko, in sicer ne le psihične, temveč tudi fizične. Joga je vadba, ki lahko pomaga preprečiti splav in tudi učinkovito okrevanje po njem.

image
Joga, za lažje okrevanje po splavu
/11


Kako zmanjšati možnosti splava z jogijskimi vajami?

Za žensko, ki želi preprečiti oziroma zmanjšati možnost splava, so koristne vse vaje pred nosečnostjo, kjer so aktivne mišice v medenici, trebušne mišice, s katerimi se okrepi medenično dno, saj so eden izmed povodov za abrazijo prav šibke mišice v medeničnem dnu.

Priporočljivi telesni položaji za preprečevanje splava so:

  • Salamba Shirshasana
  • Salamba Sarvangasana
  • Janu Shirshasana

 

Prilagojena vadba za nosečnico, nagnjeno k splavu

Splav je v večini primerov posledica šibkih mišic v medenici, hormonalnega neravnovesja, kromosomskih nepravilnosti in nepravilnosti v zvezi s posteljico, v kateri se razvija zarodek. 

 Pri vadbi joge mora biti posebej pazljiva nosečnica, ki je nagnjena k splavu, saj se za njo vadba joge nekoliko razlikuje od vadbe, ki je priporočljiva za nosečnico, ki ima zdravo nosečnost brez posebnih zdravstvenih težav. Potrebna je dodatna pazljivost pri izvedbi asan in prilagajanje vadbe svojim potrebam.

 

Koristni napotki za vadbo joge

Za žensko, nagnjeno k splavom, so namenjeni sledeči napotki, za katere je priporočljivo, da jih skrbno upoštevaš in jim slediš, da bo tvoja nosečnost čim bolj varna, a hkrati aktivna.

- Splavi so najbolj pogosti v prvem trimesečju, zato je potrebna dodatna pazljivost pri izvedbi telesnih položajev.

- Pri vadbi joge se izogibaj stoječih asan in jih izvajaj v sedečem položaju.

- Izogibaj se vpogibov nazaj, opor na rokah in glavi ter zasukov.

- Predklone naprej izvajaj z izbočenim hrbtom in ne z vzravnanim, tako boš še vedno čutila razteg, a ga boš omilila.

 

Okrevanje po splavu

Vadba joge za ženske po splavu je priporočljiva, ko jo odobri ginekolog ali osebni zdravnik. V tem primeru so za okrevanje priporočeni naslednji telesni položaji: 

 

  • Janu Shirshasana
  • Pashchimottanasana
  • Baddha Konasana
  • Shavasana

 

Naj bo okrevanje po splavu čim manj boleče in aktivno. Nihče ne more odvzeti bolečine in praznine, ki nastane, lahko pa si z jogo in napotki pomagaš.

Namaste.

Ana Devayani Kersnik, inštruktorica joge 


Ana Devayani Kersnik je plesalka, inštruktorica pilatesa, aerobike in mednarodna učiteljica joge ter avtorica jogijskih priročnikov JOGA ZA NOSEČNICE – jogijski priročnik za varno in aktivno nosečnost in Joga mami in dojenček – priročnik za varno in učinkovito okrevanje po porodu. Mednarodno licenco za učenje joge je pridobila v Indiji. Poučuje in se udeležuje delavnic v Sloveniji in tudi po svetu - vse od Amerike, Indije, Avstrije, Francije, Portugalske itd. Joga in ples sta njena strast in ju želi predajati drugim. Kot mamica se je še dodatno posvetila jogi za bodoče mamice.

Za več kliknite na www.jogazanosecnice.si ali na Devayani yoga & dance lifestyle.

 

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ponovna zanositev: Idealen premor med nose...
Načrtujeta drugega oziroma naslednjega otroka, pa se sprašujeta, kakšen je idealen in najbolj zdrav premor med nosečnost...
102
5 vzrokov za bolečino pri ovulaciji
Ne glede na to, kako zelo močna je ovulacijska bolečina, ginekologi opozarjajo, da to ni bolečina, ki bi bila normalna, ...
5
Zgodbe malih junakov: Moj IVF čudež
V UKC Maribor so mi naredili vse mogoče kontrole, dali injekcije, tablete, naredili histeroskopijo in laparoskopijo, pos...
4
Glivična okužba nožnice – pogost vzrok nep...
Čeprav večinoma mine brez posebnosti, je glivična okužba nožnice ali bakterijska vaginoza precej pogost vzrok za neplodn...
3



Po spontanem splavu ni treba odlagati zano...
Najnovejše raziskave razkrivajo, da po spontanem splavu ni potrebno tri mesece odlagati s ponovno zanositvijo. Ravno zan...
Vzrok za ponavljajoče splave?
Raven naravnih celic ubijalk, ki krožijo po krvnem sistemu in lahko povzročijo splav, se poveča ob stresu, kakršnemukoli...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?