|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Morojev refleks: ko se dojenček nenadoma zdrzne

Metka Troha, 15.11.2023
Ste že kdaj slišali za Morojev refleks ali reakcijo zdrznjenja? Med 24. in 28. tednom nosečnosti se otroček v trebuhu zdrzne oziroma odzove na nenadno spremembo od zunaj, na primer na glasen ropot.

image
Očka, pogovarjaj se z dojenčkom. Sliši te! (Freepik.com)
/11


Morojev refleks ali reakcija zdrznjenja je dejansko primitivni refleks, nehoten odziv na nenadno spremembo v zunanjih dražljajih, na primer pri glasnem zvoku, ropotu, nenadni spremembi položaja telesa. Med 24. in 28. tednom boste morda občutili, da se otročiček v trebuhu zdrzne ob loputanju vrat ali zvoku alarma. To je dejansko nagonski odziv na nevarnost, ki je prisoten že od nekdaj in pomaga dojenčku, da se lažje spopade s strahom. Ko novorojenčka po rojstvu testirajo se zgodi podobno, ob glasnem zvoku široko razpre roke in usloči hrbet.

 

PREBERITE TUDI: 8 stvari, ob katerih dojenčki v trebuhu najbolj uživajo

 

Novi odzivi dojenčka v trebuščku

Tvoj otrok je v teh tednih (med 24. in 28. tednom) velik kot zeljnata glava. Tehta približno en kilogram in je dolg okvirno 29 centimetrov. Otrokovi čuti so zdaj že bistveno bolj izostreni, zato v maternici zazna tako vajine glasove, kot tudi druge zvoke. Raziskave kažejo, da lahko dojenčki v tem obodobju v maternici že zelo dobro prepoznajo glasbo, ki jo slišijo od zunaj in se nanjo tudi odzivajo – lahko jim je všeč ali pa tudi ne, če je preveč glasna.

Otrok zdaj že reagira na dotik, se odziva na tresljaje, zazna spremembe svetlobe – prepozna svetlobo in temo, hkrati pa lahko tudi pozorno posluša, kaj se dogaja okoli njega. V maternici je veliko zvokov, ki jih posluša: bitje maminega srca, dihanje, delovanje prebavnega trakta. Spremlja tudi zunanje zvoke, zato se v tem se čim več pogovarjajte z njim, mu predvajajte prijetno glasob, ki bo ugajala obema.

 

Ali lahko hrup dojenčku v trebuhu škodi?

Dojenčkov sluh je precej dobro razvit že 20 tednov po oploditvi, vendar zaradi plodovnice dojenček zunanji hrup sliši le zamolklo. Hrup v materinem telesu (bitje srca, delovanje prebavil, dihanje) pa sliši precej glasno. Dojenček najbolj sliši materin glas, črevesne zvoke in srčni pulz.

Mnoge bodoče starše skrbi, da lahko glasen hrup poškoduje sluh nerojenega otroka. V resnici to drži! Trajen in zelo glasen hrup med nosečnostjo, ki presega 90 decibelov, lahko pri otroku povzroči prirojeno izgubo sluha v visokem frekvenčnem območju. Poleg tega se poveča tveganje za prezgodnji porod. Iz tega razloga nosečnica ne sme opravljati dela v zelo hrupnem okolju.

Zagotovo pa za nerojenega otroka niso nevarni zvoki, kot so loputanje vrat, ognjemet ali glasen krik. Brez skrbi si lahko privoščite tudi kakšen koncert z bolj živahno glasbo, saj dojenčku s tem ne boste čisto nič škodovali. Kar godi mamici godi tudi dojenčku v trebuhu in ob vsem kar ga ščiti, takšna glasba zagotovo ne bo pustila posledic pri otroku.

 

PREBERITE TUDI: 7 stvari, ki dojenček počne v trebuhu

 

Morojev refleks je prisoten tudi pri novorojenčkih

Če vaš novorojenček nenadoma zamaha z rokami, jih razpre kot bi hotel objem, ne skrbite! Z njim ni nič narobe, saj gre tudi tu za Morojev refleks, ki je prisoten tudi ko novorojenček pride na svet. Tako kot se je dojenček na nenadne zvoke odzval v trebuhu, se odziva tudi zdaj, in sicer se refleks pojavi pri glasnem zvoku, ropotu, nenadni spremembi položaja ali če dojenčka navidezno izpustimo iz rok oziroma naredimo kakšen nepričakovan gib. Nekateri ga poimenujejo tudi objemalni refleks, saj izgleda tako, da novorojenček nenadoma razširi roke in noge v nekakšen objem – roke odroči, iztegne in razpre dlani, nato roke priroči, pokrči,prstke stisne v pest. Situacije je videti precej dramatična, v bistvu pa gre po vsej verjetnosti za preživetveni odziv oziroma čut za preživetje – če se česa oklenemo, bomo morda lahko ušli grozeči nevarnosti.

 

Običajno refleks hitro izveni, lahko pa novorojenček pri tem začne še jokati, ni pa nujno. Prestrašenega otročka stisnite k sbei, ga objemite, poljubite in ga z nežnimi besedami pomirite.

Morojev refleks imajo vsi dojenčki, izgine pa v prvih šestih mesecih. Nadomesti ga mirnejši odziv na takšne dražljaje, saj je takrat otrokovo živčevje že bolj razvito in lahko prezre, ignorira neogrožujoče dražljaje.

 

POGLEJTE TUDI: Video - Kako se otrok v trebuhu odziva na glasbo


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

7 presenetljivih dejstev o nosečniškem tre...
Pogled na rast nosečniškega trebuha je nekaj posebnega in občutek res prekrasen, ko veš, da tam raste ljubezen tvojega ž...
6
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
5
Koliko se lahko zredim med nosečnostjo?
Telesna teža med nosečnostjo ne narašča enkomerno. Koliko kilogramov je ravno prav, koliko preveč in koliko premalo?
5
10 najpogostejših prvih znakov nosečnosti
Vsaka ženska drugače občuti prve znake nosečnosti, mi vam predstavljamo najpogostejše.
5



To se zgodi v možganih nosečnice in mamice
Kadar so nosečnice in mamice po porodu pozabljive, zmedene in občutljive, radi rečemo, da jih dajejo hormoni, ponekod ce...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?