|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Za starše: 4 stvari, ki jih morate narediti pred prvim šolskim dnem

Ema Rotar, 11.8.2023
Prvi šolski dan je velik korak tako za male radovedne glave kot tudi za starše. Zato strokovnjaki svetujejo, da se na to pomembno prelomnico prej pripravite. Kako? Preberite v članku.

image
Pokrbite, da bo prvi šolski dan za otroka čim lažji.
/11


Bolj kot se približuje prvi september, pogosteje se po glavi nekaterih staršev podijo črne misli na prvi šolski dan. Še posebej tistim, ki boste z otrokom prvič stopili skozi vrata šole. Vrtec in sistem dela tam že poznate, o tem, kaj otroka in tudi vas čaka v šoli, pa imate samo en kup različnih izkušenj staršev, ki so že šli čez to, zato je razumljivo, da ste nekoliko zaskrbljeni.

Če si bo vaš otrok letos prvič nadel šolsko torbo, potem si obvezno preberite, kaj morate kot starši vedeti še pred tem pomembnim dnem.


1. Spremljajte spletno stran šole.

Zelo verjetno ste do zdaj že seznanjeni z najpomembnejšimi informacijami, ki jih morate kot starši prvošolca/prvošolke vedeti. Najbrž so vam veliko povedali že ob samem vpisu v prvi razred, vseeno pa vam svetujemo, da sledite informacijam, ki jih šola objavlja na svoji spletni strani. Mogoče boste tam naleteli še na kakšno pomembno stvar, ki ste jo spregledali.

 

2. Povejte otroku, da je šola tudi zabavna.

Otroku šolo predstavite ne le kot obvezo ter mučno učenje in pisanje domačih nalog, temveč tudi kot prostor za veselje in igro. Povejte mu, da bo imel tudi v šoli še vedno nekaj časa za igranje, hkrati pa bo spoznal tudi nove prijatelje in doživel zanimive stvari. Igra je najpomembnejša stvar za vsakega otroka in prek te se najlažje in največ nauči. Zato izkoristite to dejstvo tudi za priprave na šolo. Učenje črk, branja in osnovnih matematičnih veščin je lahko bolj zabavno kot gledanje risank in igranja igric na telefonu. Izkoristite zadnje vrtčevsko leto in še posebej poletje za to, da se z otrokom pogovarjate o krajih, deželah, mestih, živalih, zgodovinskih osebnostih ... Ne pozabite tudi na pravljice za lahko noč – pripovedujte in berite otroku vsak večer.

 

imgPrvič v šolo                                                                        

 

 

3. Pripravite kotiček za učenje.

Da bo učenje postalo in ostalo zabavno, naj bo kotiček za učenje otroku všeč, da se bo tu dobro počutil. Opremite ga skupaj z otrokom. Naj si izbere svoje priljubljene risane junake, skupaj uredite pisalno mizo, knjižne police, predale in podobno.

 

imgKako opremiti kotiček za učenje?                                     

 

 

4. O strahovih se pogovorite z odraslo osebo.

Najbrž ste kot starš prvošolčka pod velikim stresom in v strahu, kako se bo vaš otrok znašel v novem okolju, kako bo prenesel obveznosti in naloge, ki ga čakajo? Svetujemo, da se o teh skrbeh pogovorite z odraslo osebo in z njimi ne obremenjujete otrok. Otroka raje pripravite na pozitivne novosti, ki jih bo dožive v šoli.

In ne pozabite - če boste pod stresom in zaskrbljeni vi, bo vaš otrok to zagotovo začutil in bo verjetno še sam po nepotrebnem prestrašen. V kolikor boste opazili, da je vaš otrok pod stresom zaradi odhoda v šolo, tega ne smete zanemariti. Obrnite se na šolskega psihologa, ki vam bo znal pomagati, da bodo otrokovi in vaši prvi koraki v svet šole lažji.

Otrok velikokrat preseneti s svojo sposobnostjo prilagajanja na novosti in verjetno bo prvi korak čez šolski prag zanj nekaj povsem naravnega in veselega. Zaupajte vanj, pa bo tudi vam veliko lažje.


PRIREJENO PO: yumama.com


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

BLOG: Danes sem slaba mama
Slaba mama. Danes sem slaba mama. Zjutraj sem ti oblekla prvo stvar, ki mi je prišla pod roke, niti pogledala nisem ali ...
8
Smo za otrokove težave s spanjem krivi sta...
Nočno zbujanje otroka za nekatere družine pomeni resen problem. Še huje pa je, če otrok zvečer noče zaspati. To je za st...
6
Pomladno potepanje s kolesom
Pomlad prinaša toplejše sončne žarke. Vremenske razmere, primerne za gibanje zunaj, koristijo tako staršem, kot njihovim...
5
Pesmi o mami in za mamo
Mama je nekaj posebnega, je popolna in ena sama. Ko ne najdemo besed, kako bi se ji zahvalili za vse, kar nam je dala, z...
5



Zabavne velikonočne igrice
Velika noč je tudi zaradi simpatičnih velikonočnih opravil in iger, eden najbolj razburljivih praznikov za otroke. Zelo ...
Ko otrok noče v vrtec …
V večini otroci radi obiskujejo vrtec. Včasih pa se zgodi, da se težko odtrgajo iz maminega objema, se v družbo ostalih ...