|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Prvič v šolo - strahovi staršev

Helena Primic, 10.8.2023
Bo čez nekaj tednov vaš malček prvič sedel za šolske klopi in vas muči kopica strahov? Od tega, kako se bo privadil na šolski sistem in sprejel neprekinjeno sedenje, do tega, ali bo zmogel slediti pouku in bo brez težav delal domače naloge?

image
Popraznujte pomemben otroški mejnik - vstop v šolo. (Freepik.com)
/11


Vstop v šolo je vsekakor poseben čas, ki bi ga v starih kulturah označili z iniciacijskim obredom, ki bi otroka »spremenil« v šolarja, kar danes nekako poskušamo nadomestiti z nakupom šolskih potrebščin in pogovorom o tem, kaj je šola. Preverite, kaj lahko kot starši storite, da bo prehod v šolo potekal lažje in brez večjih težav. Tako za otroka kot za vas.

  

Vaši spomini na šolo

Če imate sami neprijetne spomine na šolo, obstaja zelo velika verjetnost, da jih boste vsaj nezavedno, če že ne zavestno, prenesli na svojega otroka. Nikakor ni ne smiselno, ne učinkovito, da otroku lažete in mu pripovedujete »zgodbice« o šoli, v katere sami ne verjamete, saj vas bo otrok zagotovo spregledal. Otroku iskreno povejte, kako ste se počutili v šoli in zakaj, pri tem pa v pogovor povabite tudi partnerja ali koga drugega, ki ima prijetne spomine na šolo. Tako bo otrok ne le slišal, da je šola lahko tako super kot beda, temveč bo ponovno dobil potrditev, da smo ljudje različni in zato vse stvari tudi doživljamo drugače. In da s tem ni prav nič narobe.

To drugačnost lahko izkoristite tudi za pogovor o tem, kaj bo v šoli drugače kot v vrtcu, kaj bolje in kaj slabše, kaj bo morda pogrešal in kaj bo doživel novega. Vzbudite otrokovo radovednost, da bo v šolo poleg šolske torbice prinesel tudi pozitivno vznemirjenje in pričakovanje novega.

 

PREBERITE TUDI: Na prvi dan šole staršem prvošolčkov pripada dopust

 

Vzemite si čas za naku šolskih potrebščin skupaj s prvošolčkom 

Prva šolska torba, prvi zvezki in svinčniki … za prvošolčka so nove šolske potrebščine tako pomembne in vznemirljive kot prvi poljub za najstnika. Zato si za nakup vzemite dovolj časa in pojdite po nakupih skupaj z otrokom, da bo lahko sodeloval pri izbiri motiva, ki ga bo spremljal vse šolsko leto ali celo prvo triado. Dopustite mu, da si izbere kakšno posebno ravnilo, radirko ali kazalko za knjige – nek poseben predmet, ki ga bo spominjal na šolo še na stara leta. Morda boste želeli čim prej opraviti s šolskimi potrebščinami, toda več časa, kot boste posvetili tem »pripravam na glavno tekmo«, več pozitivnega vznemirjenja boste ustvarili in tako otroku priskrbeli dovolj zalog pozitivne energije za prve šolske dni, ki so za večino otrok naporni in stresni.

 

Pripravite se tudi na odpor

Ne glede na to, kako motivirani otroci vstopijo v šolo, je sprememba glede na vrtčevske dni zagotovo velika. Nič več igranja in tekanja po igralnici, temveč veliko veliko več sedenja in učenja za klopmi. Popolnoma nova pravila igre, za usvojitev katerih prav vsi otroci potrebujejo svoj čas – nekateri se navadijo nekoliko prej, drugi jokajo še dober mesec po prvem šolskem dnevu. Vse to je normalno in ok.

V tem uvajalnem času tako kot novinci v vrtcu tudi prvošolčki potrebujejo sočutne starše, ki so ob njih, jim prisluhnejo in zagotovijo, da bo vsak dan lažje. Predvsem pa so pripravljeni slišati tudi to, da je šola beda in nočejo nikoli več v šolo. Dopustite otroku, da izrazi svoje negativne občutke do šole, saj jih bo le tako lahko predelal in se nekoč z veseljem odpravil v šolo, kjer ga čakajo novi izzivi in prijatelji.

 

PREBERITE TUDI: Ločitvena stiska pri dojenčku in otroku

  

To je tvoja šola, za katero si odgovoren sam

Če želite, da bo vaš otrok v sedmem razredu popolnoma samostojno skrbel za svojo šolo – domače naloge, teste in domače branje, je treba s pravim pristopom začeti že v prvem razredu. To pomeni, da nikar ne jemljite popolnoma resno dobronamernih navodil učiteljev, ki staršem svetujejo, da otrokom vsak dan vestno pregledujejo šolske torbice in skrbijo za otrokove domače naloge. Otroku še pred začetkom šolskega leta povejte, da je to njegova šola, kot nekakšna njegova »služba«, za katero je sam odgovoren. Vi mu boste seveda z veseljem pomagali, predvsem na začetku, tako da ga boste spomnili na domačo nalogo, mu zamenjali športno opremo, mu pomagali ošiliti barvice in vsake toliko pokukali v njegove zvezke in knjige. Je pozabil na domačo nalogo? Nič hudega, točno takšno izkušnjo potrebuje že v prvem razredu, da bo lahko že v prvem razredu prevzel odgovornost za svojo šolo. Potrebuje le starše, ki mu dajo priložnost in zaupajo, da zmore.

  

Ustvarite lasten obred

Četudi niste član indijanskega plemena ali kakšne druge stare kulture, lahko pred začetkom šolskega leta za svojega otroka ustvarite lasten »obred«, ki bo označil začetek nečesa novega in pomembnega – vaš otrok bo postal šolar. Otroka lahko odpeljete v kino, slaščičarno ali papirnico po skromno nagrado. Mu kupite ali izdelate kakšen poseben predmet (okrasni kamen, zapestnico, pero …), ki vsebuje »posebno moč« in ga bo imel v šoli vedno pri sebi v šolski torbi ali peresnici. Morda organizirate posebno poletno zabavo ali piknik, namenjen praznovanju tega posebnega dne, ko bo vaš otrok prvič prestopil šolski prag. Karkoli boste storili, tega ne počnite iz dolžnosti, temveč pristno iz srca, da bo učinek obreda zares pravi.

 

PREBERITE TUDI: 10 idej za proslavitev prvega šolskega dne 

 

Se ne morete znebiti skrbi? 

Otroci nas ne le opazujejo in poslušajo, temveč nas tudi zelo dobro čutijo. Tudi tiste občutke, ki jih poskušamo pred njimi in samimi sabo skriti. Če torej želite, da bo vaš otrok vstop v šolo doživel čim bolj sproščeno in pozitivno naravnano, se morate najprej sami sprostiti v odnosu do šole in otrokovega odnosa do šole.

Se ne morete znebiti skrbi? Ne potlačujte jih in jih ne zanikajte, temveč si poiščite odraslega sogovornika (partnerja ali prijateljico), ki mu boste lahko zaupali vse, česar vas je strah. Skrbi postanejo stokrat lažje, ko jih izgovorimo na glas. Vsekakor pa s skrbmi ne obremenjujte otroka ali ga nikoli (zares nikoli!) ne strašite z besedami, kot so Saj boš videl, v šoli pa tega ne boš smel početi! ali Kar počakaj, saj ti bo šola dala vetra!. Je potem čudno, da otroci šole ne marajo?! Otroci so po naravi radovedni in vedoželjni, zato se radi učijo. Tudi v šoli, ki ni optimalna, če jih starši dobro opremimo. In to ne le s šolskimi potrebščinami, temveč predvsem miselno in čustveno.

 

VIR: Članek je bil objavljen v reviji Bodi zdrava, avgust 2016.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Pomladno potepanje s kolesom
Pomlad prinaša toplejše sončne žarke. Vremenske razmere, primerne za gibanje zunaj, koristijo tako staršem, kot njihovim...
16
Deček s posebnimi lasmi, ki so prava redkost
Tale je deček na prvi pogled povsem običajen fantek - ko nosi kapo. Ko pa je brez nje, je nekaj res posebnega. Imam namr...
12
Pesmi o mami in za mamo
Mama je nekaj posebnega, je popolna in ena sama. Ko ne najdemo besed, kako bi se ji zahvalili za vse, kar nam je dala, z...
10
Nenadno šepanje otroka - moramo biti zaskr...
Dva tedna po okužbi zgornjih dihal, na primer po prehladu, se lahko pojavi nenadno šepanje malčka ali otroka. Za kakšno ...
9



13 predlogov za zabavne aktivnosti na prostem
Igre na prostem so lahko odlična zabava za otroke v vseh starostnih skupinah. To je 13 predlogov za otroške igre na pros...
Izštevanke (1. del)
Koliko izštevank obstaja? Veliko, bi verjetno vsakdo odgovoril. Ko pa se moramo na hitro eno spomniti pri igri, pa se na...