|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Praznovanje konca šolskega leta: tega ne smete pozabiti

Uredništvo Ringaraja.net, 14.6.2023
Sodobna šola je naporna tako za otroke in učitelje kot starše, zato si prav vsi zaslužimo praznovanje konca šolskega leta. V članku preverite, na kaj nikakor ne smete pozabiti!

image
Organizacijo zabave ob koncu šolskega leta prepustite otroku. (Freepik.com)
/11


1. Otroku se zahvalite za trud

Starši v odnosu do otrokove šole pogosto pozabljamo, da otroci vse šolsko leto brez težav zjutraj vstajajo, čeprav bi raje še malo spali, da tudi več kot osem ur sedijo za šolskimi klopmi, četudi bi se raje igrali na prostem, da se učijo o stvareh, ki jih niti malo ne zanimajo, čeprav bi raje spoznavali druge resnice o svetu in življenju, da svoje življenje tako rekoč posvetijo šoli, čeprav jih njihove lastne strasti vlečejo drugam ...

Vse to otroci počnejo za nas, ker je nam staršem šola tako zelo pomembna. Zato se ob koncu šolskega leta otroku zahvalite za ves trud, ki ga je vložil v šolo. Pokažite mu, da cenite vse, kar je storil za šolo, in se pri tem celo potrudil, da bi šola bila tudi njemu pomembna.


2. Nagradite ga - pa ne samo materialno!

Zaključek šolskega leta kar kliče k neki simbolni nagradi. In to ne glede na to, kakšen uspeh je otrok dosegel. Ne pozabite, da tudi otroci v vsakem trenutku dajejo od sebe največ, kar takrat pač zmorejo. Se je težko spravil k domačim nalogam? Je v drugi polovici leta popustil pri ocenah? Še vedno si zasluži nagrado za to, da je hodil v šolo in se vsak dan znova trudil zadovoljiti starševska in šolska pričakovanja.

Pri tem ne pozabite, da so najboljše nagrade vedno nematerialne, četudi bo otrok gotovo vesel tudi novega mobilnega telefona, vstopnic za kino ali priljubljene igrače. Otroka lahko presenetite s posebnim družinskim izletom v neznano ali zanj izdelate kuponček "Popoldan z očetom po tvoji želji!"


3. Organizirajte poletno zabavo

Zakaj ne bi konca šolskega leta obeležili tudi s poletno zabavo ter tako šolske počitnice začeli na zabaven in sproščen način? Organizacijo prepustite otroku in mu tako podarite dragoceno življenjsko izkušnjo. To seveda ne pomeni, da mu pri pripravah ne boste pomagali, vsaj z nasveti. Toda pri tem bodite pozorni, da odgovornost za glavni del organizacije poletne zabave ob koncu šolskega leta vendarle prevzame otrok: koga bo povabil, kakšna naj bo tematika zabave, kaj želi postreči in kako.

Morda večurno igranje računalniških igric ali gledanje televizije za vas ni ravno poletna zabava, toda če je to način, kako bi otrok rad popraznoval konec šolskega leta, popustite in se sprostite. Teh nekaj ur igric otroka ne bo trajno poškodovalo, mu bo pa podarilo občutek, da je pa tokrat zares po njegovo.

 

PREBERITE TUDI: Priredite otroško koktejl zabavo

 

4. Preverite njegov odnos do minulega šolskega leta

Konec nekega obdobja oz. življenjskega poglavja je odlična priložnost tudi za to, da preverimo, kaj čutimo - s čim smo zadovoljni in kaj nas je razočaralo. Za takšen pogovor o minulem šolskem letu izberite umirjen trenutek dobre povezanosti - na primer, ko boste zvečer posedali na vrtu ali ko se bosta z otrokom pogovarjala o bolj "globokih" rečeh.

Pri tem bodite pozorni, da otroku ne vsiljujete lastnega vtisa, kako mu je to šolsko leto šlo, temveč bodite zares odprti in radovedni ter otroku pokažite, da vas iskreno zanima, kako je zadovoljen s šolskim letom, ki je minil. Pa ne omejujte se samo na ocene, temveč preverite tudi, kako se je v šoli počutil, kaj je novega spoznal o sebi in drugih, kaj ga je morda razočaralo ali prizadelo ter kaj bi v drugem šolskem letu rad storil drugače. Tako ga boste zares podprli, ko stopa po svoji poti.

Če bo otrok čutil, da ga zares sprejemate takšnega kot je in vas bolj kot šolske ocene zanima njegovo počutje, vam bo lažje razkril vse svoje težave s šolo in jih tako tudi lažje predelal ter se novega šolskega leta tudi bolj veselil. 

Toda najprej je seveda čas za zaslužene počitnice!

In še kako potreben počitniški dolgčas.  

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
53
Otroke uspavam zgodaj
Moji otroci so vedno šli zgodaj spat. Zapadli smo v rutino, ko so smo se odrekli dnevnemu spancu, približno tretje ali č...
38
Ko uspavanje traja tudi več kot eno uro
Kaj storiti, ko otrok zvečer, pa tudi čez dan, nikakor ne more zaspati in porabite tudi več kot uro, da otrok vendarle z...
8
Zakaj je ustvarjanje odlično za otrokov ra...
Ustvarjanje z otrokom ni le odličen način kakovostnega preživljanja časa, ampak dokazano pozitivno vpliva na otrokov raz...
8



3 preprosti "čarovniški" triki za ...
Ta vikend se z otroki poigrajte s papirjem, svinčnikom in matematiko ter malce čarajte.
DR RAJOVIĆ: Kako otrokom postavim meje
Kaj je danes naloga staršev in učiteljev, kako se otrokom postavljajo meje in kako naj poskrbimo za ravnovesje med časom...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?