|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kaj narediti, ko otrok noče v vrtec? (nasvet vzgojiteljice)

Miriam Kalan, 11.9.2023
Pogosto se otrok v vrtcu hitro umiri, uživa v igri in tudi, ko ga pridete iskat je zadovoljen, vi pa ste še vedno izžeti zaradi izbruha čustev ob slovesu.
Ključne besede:

image
Kaj narediti, ko otrok noče v vrtec? (Foto: Freepik.com)
/11


Rutina nam predstavlja varnost in kljub bolj ali manj avanturistični naravi, si lahko priznamo, da vsaj nekatere stalnice niso napačne. Ali drugače, odlično je vsak mesec na določen datum dobiti plačo, malo manj simpatično pa se je vsak delavnik odpraviti v službo.

V mesecu septembru se bo prav s to resnico spoznal vaš otrok in ponovno tudi vi. Če tudi obožujete svoje delo, verjamem, da se kdaj zgodi, da bi ga lahko preskočili, preložili ali enostavno skrajšali. Prav tako bi tudi vaš malček, kljub čudoviti igralnici, popolnoma prilagojeni njemu, prijetnim vzgojiteljicam in simpatični družbi, kdaj z veseljem ostal doma (lahko tudi vsak dan po tem, ko je ugotovil, da bo to njegova nova stalnica).

Jutra (včasih že večeri) postanejo vse bolj stresni. Stiska, ki jo čuti otrok, se naseli na celotno družino, slovo vsako jutro postaja breme, ki vas potiska na rob obupa. Pogosto se otrok v vrtcu hitro umiri, uživa v igri in tudi, ko ga pridete iskat je zadovoljen, vi pa ste še vedno izžeti zaradi izbruha čustev ob slovesu.

 

PREBERITE TUDI: Kako se starši pripravite na uvajanje v vrtec? (Nasvet vzgojiteljice)

 

Prvi korak je komunikacija (tudi če vaš malček še ni najboljši sogovornik, je vseeno bistveno bolj zadovoljen, če je starš pomirjen). Pogovarjajte se z otrokom o dnevu in o planih. Približno tako »Ko bom v službi, se boš ti igral v vrtcu, zanima me, s kom boš sedel in če boste kaj narisali. Sigurno boste šli na sprehod ali na tista zabavna igrala … Po kosilu se boš spočil, da bova lahko celo popoldne počela …«. S tem boste pomirili najprej sebe, ob ponavljanju te navade, boste vse bolj mirni in sigurni, da je za vašega otroka v vrtcu dobro poskrbljeno in tudi nova rutina vam bo vse bližja in pomirjenost bo počasi zamenjala stisko.

Metoda je primerna za vse starosti, mlajši potrebujejo umirjenega starša, s starejšimi pa na tak način oblikujete dialog in časovno predstavo.

Za začetek pomaga, da otroka, v kolikor je mogoče, v vrtec vozi starš, ki je novost lažje sprejel in bo posledično stabilnejša opora.

Dragi starši, zmorete!

Vzgojiteljica Miriam

 



miriam kalan

Miriam Kalan navdušuje delo z ljudmi, še posebej z najmlajšimi. Po duši naravoslovka, ki je matematiko in fiziko zamenjala za predšolsko vzgojo. Učiteljica plavanja, animatorka in strastna potapljačica, z veseljem barva platna in obraze. Radovednost jo vodi do različnih formalnih in neformalnih znanj, ki jih z veseljem tudi deli.

Z vami diplomirana vzgojiteljica, ki poleg vseh ostalih izkušenj in interakcij, že vrsto let "hodi v vrtec" in temu pravi poslanstvo. Hkrati pa ohranja jezikavo trmoglavko, ki jo žene, da bi vsak zakaj imel svoj zato.

 



 

Mnenja blogerke ne izražajo nujno mnenja uredništva Ringaraja.net.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Še zadnjič: besede, ki jih mora prebrati v...
Ko ženska postane mama, se življenje obrne na glavo. Nič ni več tako kot prej. Vsaki mamici se kdaj zgodi, da hrepeni po...
5
Norice ali vodene koze
Norice ali vodene koze so najpogostejša nalezljiva bolezen z izpuščaji. Bolezen se pojavlja skozi vse leto, v večjem šte...
4
Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...
3
Natečaj za študentske družine
Ujemite vašega malčka med njo in si prisvojite 12-urni skupinski plavalni tečaj za otroka, ki ga podarja Aquamania, poll...
3



13 predlogov za zabavne aktivnosti na prostem
Igre na prostem so lahko odlična zabava za otroke v vseh starostnih skupinah. To je 13 predlogov za otroške igre na pros...
Še poznate stare igre? Se jih še igrate?
photo
Igre poznajo vse kulture sveta. Skozi igro spoznavamo sebe in druge, pridobivamo dragocene izkušnje, rešujemo konflikte,...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?