|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Petkova ideja za vikend: Kaj početi na zadnji počitniški vikend?

Helena Primic, 31.8.2018
Ko se starši odločimo, da bomo družinski ritem prestavili v nižjo prestavo, nam otroci samodejno sledijo. Če pa od teže delovnih nalog, ki smo si jih natovorili na ramena, panično in nestrpno norimo, bodo otroci noreli skupaj z nami.

image
Ne pozabite: igro potrebujemo tako odrasli kot otroci!
/11


Zadnji vikend pred prvim šolskim dnem bi se starši - predvsem mame - radi dobro pripravili na novo šolsko leto, zato si po navadi naložimo en kup opravkov in delovnih nalog.

V katere seveda želimo vključiti tudi otroke, saj gre vendar za njihove šolske potrebščine, njihovo garderobo in njihovo otroško sobo ter nov družinski urnik, ki se tiče prav vseh družinskih članov.

Zadnji počitniški vikend tako pogosto mine v mrzličnih pripravah, hitenju, slabi volji in negodovanju tako otrok kot staršev.

Kaj pa, če bi letošnji zadnji počitniški vikend preživeli popolnoma drugače?

 

Družinsko umirjanje

Seveda je dobro, da se na vse večje spremembe dobro pripravimo. Toda pri tem ne smemo pozabiti, da k dobri pripravi spada tudi psihična priprava, ki vsebuje predvsem umirjanje in pomiritev vseh turbuletnih notranjih občutkov - od nestrpnega pričakovanja in navdušenja do skrbi in strahov.

Zato si v zadnjem počitniškem vikendu zavestno vzemite čas za družinsko pomiritev. Pa naj bo to le brezskrbno poležavanje na kavču ali večerno opazovanje zvezd. Ko se starši odločimo, da bomo družinski ritem "prestavili v nižjo prestavo", nam otroci samodejno sledijo. Če pa od teže delovnih nalog, ki smo si jih natovorili na ramena, panično in nestrpno "norimo", bodo otroci noreli skupaj z nami.


Sprašujmo namesto zapovedujmo

Dober družinski vodja mora seveda vedeti, kaj hoče in pričakuje od družinskih članov. Še posebej na začetku šolskega leta, ko je treba vzpostaviti usklajeno družinsko rutino. Toda, ko smo starši pod stresom, se pogosto vse preveč prelevimo v policiste, ki znajo samo še brezkompromisno ukazovati. Otroci z zdravo integriteto se seveda temu odločno uprejo, kar nas pahne v še večjo stisko in po navadi ukazovalen pristop le še stopnjujemo. Kar v otrocih seveda povzroči še večji odpor in že smo ujeti v začarani krog, ko imamo starši občutek, da nihče ne ceni našega truda, otroci pa se počutijo kot roboti. 

Ta vikend zato otroke raje povprašajte za mnenje in preverite njihove občutke glede prihajajočih sprememb, namesto da jim poskušate razložiti družinsko rutino, ki ste si jo zamislili. Otrokom dopustite, da sodelujejo pri sestavi družinskega urnika in jim tudi tako pokažite, da so pomemben in vreden člen vaše družine. In ne pozabite - tudi otroci imajo lahko zelo odlične ideje, ki vam bodo morda pomembno olajšale življenje. 

 

Mini obredi slovesa

V starih kulturah je bila vsaka večja sprememba (tudi, če je šlo le za menjavo letnega časa) pospremljena s posebnim obredom, ki je vsakemu članu omogočil lažji prehod v novo stanje ali situacijo. Šele, ko se od nečesa poslovimo, lahko naredimo prostor za nekaj novega.

Zato se nikar ne počutite čudno, če boste skupaj z otroki glasno zaklicali "Adijo, poletje!" ali "Na svidenje, počitnice, se vidimo spet drugo leto!".

Skupaj z otroki lahko tudi ustvarite škatlo poletnih spominov, v katero shranite letošnje poletne fotografije, morske školjke, počitniške risbice, vstopnice in druge spominke ter na listke zapisane spomine, ki vas bodo vedno spominjali na trenutke minulih šolskih počitnic.


Ko nas obišče dobra vila ...

Čeprav se na teoretični ravni večinoma zavedamo moči misli, jo v vsakodnevnem življenju premalo izkoriščamo. Še posebej v družinskem preobremenjenem ritmu. Zato še preden vas zagrabi delovno/šolski delovni ritem, poskušajte skupaj z otroki na prihajajoče šolsko leto pogledati nekoliko drugače. 

Namesto, da se pogovorite o pričakovanjih, si dopustite, da skupaj odsanjate svoje najlepše sanje. Kaj si najbolj na svetu želim doživeti v tem šolskem letu? Oziroma kaj bi si zaželel/a za to šolsko leto, če bi nas obiskala dobra vila in mi lahko uresničila katero koli željo? Prepustite se domišljiji, pa četudi vas vas bo zapeljala na druge planete in v izmišljene svetove.

Ko si namreč starši dovolimo skupaj z otroki sanjati, to ne vpliva povezovalno le na naš odnos z otroki, temveč ima takšno "nerealno sanjarjenje" pozitivne učinke tudi na nas odrasle - na našo motivacijo, povezanost s samim sabo ter občutkom zadovoljstva in življenjskega smisla.


Naj bo prihajajoče šolsko leto polno tudi tistih nevidnih uspehov, nepriznanih zmag, zamolčanih dosežkov in majhnih zmagoslavij, ki prav tako štejejo in prinašajo družinsko srečo.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
58
S temi dejavnostmi si otroci bogatijo bese...
Med čakanjem na najljubše kosilo lahko najmlajši otroci spoznavajo črke, starejši otroci in starši pa črke sestavljajo v...
13
10 zanimivih idej za velikonočne aktivnost...
Za vas smo pripravili 10. idej za praznične aktivnosti, ki jih lahko organizirate z otroki za veliko noč. Otroci bodo ta...
13
Velikonočne ustvarjalne ideje
Pomlad se prebuja in izza grma že kuka – velikonočni zajček! Krasno, še ena priložnost za tematsko ustvarjanje! Idej je ...
6



9 neobičajnih idej za okrasitev pirhov
photo
V galeriji preverite ideje za neobičajne in čudovite pirhe, za katere ne potrebujete dragih pripomočkov in posebnih ročn...
Zabavna družinska pomladna generalka
Otroci veliko težje dlje časa ohranijo pozornost na enem opravilu, še posebno, če gre za nezabavno početje. Zato posprav...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?