|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kaj so EKO igrače?

www.zelenaopica.si, 10.11.2011
Eko stvari so danes v modi, saj se mnogi želijo okoristiti na račun tistih, ki želijo ohraniti naravo. To je ustvarilo nemalo »lažnih« eko izdelkov, ki so pripeljali tako daleč, da danes marsikdo več ne verjame v besedo eko.

image
/51



 

Kako prepoznati eko igračo in kaj pravzaprav pomeni ekološko?


V prvi fazi je poudarek na surovinah in materialih iz katerih je igrača izdelana. Ekološke igrače naj bi bile izdelana iz materialov in surovin, ki so v naravi nadomestljivi, kar pomeni, da ne uničujemo narave, temveč jo le uporabljamo. Najprimernejši so les, organski bombaž, volna, papir,idr. Pri lesu je pomembno, da je to les kontroliranega porekla, kar pomeni, da se posekana drevesa nadomesti z novimi in da se odgovorno ravna z gozdom. Prav tako je pomembna obdelava in sušenje lesa, ki naj poteka brez kemikalij. Organski bombaž ali ekološki bombaž je pridelan iz semen, ki niso genetsko spremenjena in obdelana, ter rastejo v zemlji, ki ni obdelana s kemičnimi sredstvi. Sonaravno kmetovanje, ki ga uporabljajo pri pridelavi organskega bombaža, ne onesnažuje vode, zemlje ali zraka. Materiali, ki so okolju prijazni se tudi hitro reciklirajo in tako tudi po odsluženi življenjski dobi pretirano ne obremenjujejo okolja.

 


Druga pomembna stvar so barve, s katerimi so barvane igrače. Okolju prijazne barve so tiste, ki ne vsebujejo svinca in ostalih težkih kovin, temveč so narejene na vodni osnovi. So ne toksične in okolju prijaznejše. Barvane pa niso le igrače, temveč tudi embalaža. Izbirajo se reciklirani in reciklirani materiali ter sojine barve in barve na vodni osnovi.

Lepila so nestrupena, prijazna človeku in okolju.

 


Za čisto prave EKO igrače pa niso pomembne le sestavine same igrače, temveč celoten proces izdelave le-teh. Podjetja, katera pri svoji proizvodnji uporabljajo sisteme za pridobivanje sončne energije, biomase kot gorivo, ter ostale okolju prijaznejše postopke, svojim produktom dejansko dajo EKO pečat. Tudi ročno izdelane igrače veliko pripomorejo k varovanju okolja.

 


Malo katera EKO igrača je skupek vsega zgoraj naštetega. So torej okolju prijaznejše igrače in so EKO igrače.

 

 

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Izdelki za nego kože Madara
Naše videnje lepote je zajeto v našem motu - globlje od kože. Pomeni lepoto, ki presega zunanji videz. To je lepota, ki ...
3
Star papir za novo upanje
Ali veste, da se dnevno v srednje veliki papirnici predela tudi do 500 ton starega papirja? Društvo Ekologi brez meja le...
3
EKO nasveti za vsak dom
Izšel je prvi ponatis knjige EKO nasveti za vsak dom, s podnaslovom Kako z ekološkim načinom življenja tudi prihranimo.
3
Zakaj brezmesni dan
Akcija brezmesnega dneva poteka v bistvu že po celem svetu. Začelo se je v mestu Gent v Belgiji, sedaj pa je akcija razš...
3



Pismo Eko Vile - Melisa, Lan, Tim in Marje...
Eko vila je v enem od zasneženih zimskih večerov sedela na zofi in srkala okusen domač čajček iz materine dušice, ki mu ...
Jadrnice iz orehovih lupin
photo
Poletni prosti čas izkoristimo tudi za ustvarjanje. Priredimo pravo regato!




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?