|      
Želiš odstopiti?
Preden se dokončno odločiš, se seznani s posledicami te odločitve.
V kolikor potrdiš svojo odločitev, da odstopiš, bomo v tvoj spletni brskalnik namestili piškotek, ki nam bo omogočil, da te ob vsakem obisku do vključno 13. novembra 2014 prepoznamo in ti zagotovimo nemoteno uporabo portala, brez prikazovanja Ringarajinih dreves in igralne kontrole ob desnem robu ekrana.

Hkrati ti bodo odštete vse do sedaj zbrane točke in žal izgubiš tudi pravico do morebitnih prisluženih nagrad.

Želiš še vedno odstopiti?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kaj sporočajo otroške risbe?

Helena Mlakar, 21.3.2011
Preden otroci obvladajo uporabo pogovornega jezika, svoja čustva izražajo preko spontanega risanja. Risba otroka zato nosi sporočilo, v njej so skrite njegove misli in čustva. Preverite, kako analizirati otrokovo risbico.

image
/11


O prepoznavanju sporočil, ki jih nosijo otroške risbe, smo se pogovarjali z grafologinjo Neno Trampuš.


Kaj nam otrok pripoveduje preko risbe?

Risba vašega otroka vam zagotavlja opazovanje otrokovih najglobljih misli in občutkov.

Predno otroci obvladajo uporabo pogovornega jezika je samoumevno, da je edina oblika izražanja spontano risanje. Toda tudi po tem, ko otroci že govorijo, občutke, ki jih ne morejo ubesediti, pogosto lažje izrazijo skozi risbe in slike.

Za majhne otroke so svinčnik, flomastri, voščenke, barvice, čopič in papir najboljše sredstvo za posredovanje svojih želja in najglobljih strahov.

Otroci raziskujejo svet okoli sebe skozi intelektualne, fizične in čustvene metode. Vsi ti dejavniki imajo pomembno vlogo v umetnosti. Psihološke študije so vzpostavile več stopenj razvoja v tem procesu. Uporabljajo se različne variante in različni faktorji zato obstajajo tako razlike, kot podobnosti v zajemu in razlagi risb. 


Ne delajte prehitrih zaključkov glede risbic svojih otrok, saj so velikokrat lahko navdih iz okolja (risank, zgodbic ...), ki so dandanes lahko hitro "nenavadne". Če ste v dvomih glede otrokovega izražanja preko risanja, se posvetujte s strokovnjakom. Tudi nam lahko pišete na info@ringaraja.net.

Kaj lahko analiziramo preko otrokove risbe?

Kot osnovna oblika umetnine, je risba pomembna za razvoj vašega otroka in se lahko uporablja kot vir vpogleda v njegov svet. Skozi risbe vašega otroka, je mogoče analizirati značaj vašega otroka, čustva in notranji svet, ne da bi mu morali karkoli izsiliti skozi pogovor. Z uporabo analize risb lahko otroku pomagate izraziti in obelodaniti čustva, ki jih pogosto sploh ne razumejo. Z drugimi besedami, risbe so lahko zdravilno sredstvo za vašega otroka, za vas pa pripomoček, kako ravnati v določenih vam neznanih ali motečih okoliščinah.

 

Prednost risanja je predvsem v tem, da otroci risbe izdelajo prosto, brez prisile, ne da bi imeli ob tem pomisleke ali slutnjo, da lahko povedo »preveč«. Ne zavedajo se, da njihove risbe odražajo njihovo notranjost. Najboljši, najširši spekter otrokovega počutja, mišljenja se dobi, ko otrok riše svobodno, brez navodil ali komentarjev.

Analiza risbe je pomembna predvsem iz stališča boljšega razumevanja vašega otroka, zazna pa se tudi kognitivne (način doživljanja okolja, način mišljenja, stopnja koncentracije, sposobnost objektivnega vrednotenja, jasnost, izvirnost idej, motnje ...), vedenjske in druge probleme, ki zahtevajo svoj pristop.

Analiza risbe vašega otroka vam neposredno omogoči, kot vodilo pri pomoči otroku, doseči cilje in uspeti v življenju, brez neposrednega in vsiljivega posredovanja. 

 

Na kaj naj bomo pozorni ob otroških risbah? Nam lahko razložite nekaj osnovnih sporočil risbe?

Hiša narisana brez vrat, običajno pomeni, da je otrok negotov.

V kolikor otrok, ki je že uporabljal več barv, nenadoma popolnoma zavrača ostale barve, razen črne ali sive (grafitni svinčnik) je to prvi pokazatelj zanikanja ali apatije.


Če otrok počečka svojo risbo s črnimi črtami, lahko poizkuša na nek način izbrisati izdelano risbo ali jo narediti »nevidno«. Če bi se čačke pojavile medtem ko eden od staršev ali drugih odraslih govori otroku, lahko kaže na otroku neprijeten ali boleč pogovor.

 

Če so otroški liki na risbi brez nog to običajno pomeni negotovega otroka, razen v primeru ko človeški liki »lebdijo« v zraku.

 

Izjemno velika ušesa, lahko kažejo na verbalno nasilje.

 

Prestrašen otrok, ki mu je neprijetno lahko usta nariše z dolgo zarezo. Po drugi strani pa, v kolikor otrok ust sploh ne nariše, je to znak njegove nezmožnosti ali nepripravljenosti komunikacije.

 

Ko otrok nariše "prazne" oči, pomeni, da ima težave v zvezi z realnostjo. V nekem smislu, je otrok »slep« za realnost.

 

Nazobčeni zobje pogosto kažejo nagnjenost k agresivnemu vedenju, še posebej, če nastopajo skupaj z drugimi grafičnimi simboli, kot so dodatni prsti, noge, ušesa in lasje.

 

Nekaj stvari, ki jih lahko opazite sami na risbi vašega otroka:

Neobičajna vsebina:

Ali obstaja nenadna sprememba v vsebini risbe vašega otroka? Pošasti, pištole, orožje na sploh, lahko "duhovi" ali druge tovrstne nasilne ali grozeče risbe. Te kažejo, da se otrok sooča z nekaterimi notranjimi nemiri.

 

Uporaba barv

Ali vaš otrok uporablja bolj temne barve, kot so črna in rdeča, ali mirnejše barve? Veliko črne ali rdeče, ponavljajoče pri večih risbah je pri otroku lahko težaven znak. Črna je pogosto znak potrtosti ali občutek brezupa. Rdeča lahko kaže na jezo ali agresijo. Modra in zelena so navadno mirne barve.

 

Zaskrbljenost je popolnoma odveč, če otrok ustvari eno sliko v »motečih« barvah, vendar v kolikor se temne risbe vrstijo, še posebej če je tudi vsebina moteča, bi bilo priporočljivo nadalje raziskovanje.

 

Upodobitev družine

Konflikti doma se ponavadi pokažejo v risbi družine. Kako vaš otrok riše družinske člane? Je kdo izpuščen iz risbe? Je del območja na risbi močno v senci? Ali riše zobe, orožje ali drugih nenavadne vsebine? Vse to so znaki pomanjkanja varnosti in konfliktov.

 

To so zelo kratke in površinske informacije. Ob sami analizi je potrebno upoštevati in povezati tudi faktor starosti, spola, status,...

 

Otroci rišejo čustva, ki jih ne morejo, ne znajo ali celo nočejo izraziti. In mi lahko izkoristimo to prednost, da skozi risbe zaznamo njihove misli ter po potrebi tudi pomagamo. Pravzaprav so risbe neprecenljive in takoj na voljo kot dvosmerno zrcalo, prek katerega lahko opazujete in vzpostavite povezavo z vašim otrokom.

 

Ne delajte prehitrih zaključkov glede risbic svojih otrok, saj so velikokrat lahko navdih iz okolja (risank, zgodbic ...), ki so dandanes lahko hitro "nenavadne". Če ste v dvomih glede otrokovega izražanja preko risanja, se posvetujte s strokovnjakom. Tudi nam lahko pišete na info@ringaraja.net.

Preberi še:

Čustveni razvoj otroka

Kako podpreti otrokov razvoj


Obvezna zimska oprema avtomobila
Še preden prav zares zadiši po zimi in snegu, je pametno in zelo priporočljivo, da svojega jeklenega konjička ustrezno p...
4
Čustvena inteligenca otrok
Otroci imajo dve vrsti uma - tistega, ki misli in tistega, ki čuti. Od obeh je odvisno, kako delujejo vsak dan in vse ži...
3
Mami, oči, kako se dela seks?
O spolnosti pogosto razmišljamo kot o nečem, kar se nam zgodi, ko pridemo v najstniško dobo. Pa ni tako. Večina nas je p...
3
Partnerska nesoglasja na dopustu
Zakaj pride do prepirov na dopustu in kako se jim izogniti oz. kaj lahko storimo še pred dopustom, da jih preprečimo, sm...
3


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:


BLOG: Učiteljica Branka
Učiteljica, ki redko sliši pohvalo, pa čeprav nima konfliktov s starši, saj ji le-ti na govorilnih urah pogosteje zaupaj...
Beremo: Izzivi sodobne vzgoje
Je tudi vaš otrok zelo zahteven, težko počaka in se prilagodi ter ima ves čas občutek, da se mu godi krivica? V katero v...
Osebni avtomobil
pikpiki RR

Katere vrste avtomobil se vam zdi najbolj primeren za družino z več (vsaj dvema) otroki?