|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kako podpreti otrokov razvoj

Tina Bregant, dr. med., 15.3.2011
Več različnih izkušenj kot jih dopuščate otroku, bolj spodbujate njegov razvoj. Ne zgolj pitje iz kozarčka, pač pa tudi iz steklenice, po slamici, brbotanje mehurčkov, hranjenje s priborom, pa tudi z rokami, s kitajskimi palčkami ...

image
/11


 

Tako zelo smo navajeni na ogromne količine dražljajev, ki smo jim vsakodnevno izpostavljeni, da tega skoraj ne opazimo več. Vsakdan sprejmemo veliko informacij oziroma dražljajev iz zunanjega in tudi notranjega okolja. Te informacije ali dražljaje nato obdelamo, razumemo in se na njih odzovemo. Pot, po kateri potujejo informacije iz okolja, ter proces, ki sprejete informacije osmisli in nato usmeri v nadaljnjo obdelavo ali pa jih zavrže, imenujemo SENZORIKA. Dobro senzoriko imata atlet in telovadec, slabo ima lahko nekdo z avtizmom, nihče pa nima popolne senzorike. Za kakovostno življenje je pomembno, da je naša senzorika dovolj dobra. Če je okrnjena, je naše življenje siromašnejše, ne moremo polno užiti vseh čarov iz okolja. Na srečo pa lahko senzoriko znatno izboljšamo. Včasih zadostujejo že preproste vaje.

 

Senzorna integracija ponuja nekaj vaj, ki omogočijo bolj učinkovito občutenje lastnega telesa v povezavi z okoljem. Delovna terapevtka A. Jean Ayres je leta 1979 predstavila osnovna načela senzorne integracije. Definirala jo je kot organizacijo dražljajev, potrebno za delovanje oziroma uporabo. Ayresova je želela pomagati posamezniku, da bi njegov živčni sistem uspel organizirati senzorne informacije na tak način, da bi lahko polno sodeloval v zanj pomembnih dejavnostih. S svojim možem inženirjem je razvila nekaj pripomočkov, ki jih še danes uporabljamo kot igrala.

 

Otroci se danes igrajo na igriščih. To drži, če le niso nenehno pred televizijo ali računalnikom. Plezanja po drevesih in raziskovanja po gozdu je bore malo celo na podeželju, zato so igrišča in igrala za naše otroke še toliko pomembnejša. Dobro je, če se ozremo po igralih in otroških igriščih in izberemo tista igrala, ki so varna, a primerna otrokovemu razvoju.

 

Ni otroka, ki se ne bi rad gugal. V vse smeri, gor–dol, levo–desno. In veste, kaj počne otrok takrat? Spodbuja svoje možgane in krepi predvsem vestibularne aktivnosti. Ko se plazi skozi tunel, pleza po lestvi in skače ter lovi ravnotežje, zopet krepi vestibularni aparat. Ko premaguje ovire, skače na trampolinu, preskakuje gumitvist ali pa vam pomaga nositi vrečke iz trgovine ter potiska sesalec, takrat vadi propriocepcijo. Ko vam pomaga mesiti testo, izrezovati piškote, presajati rože in čofotati po vedru z vodo, spodbuja taktilno stimulacijo. Plazenje po tunelih, skrivanje po labirintih, cestišče za igro z avtomobilčki pa ga učijo načrtovanja motoričnih aktivnosti. Ko ob vonjanju in okušanju zapre oči (in zraven malo pogoljufa in poškili), takrat vadi voh in okus.

 

Kakšno je dobro igrišče?

Ob ustrezni varnosti, kar zagotovimo z mehko podlago igrišča, ki je lahko tudi trava ali pesek, ter ustrezno velikimi igrali, naj ima otroško igrišče peskovnik, stopnice, plezala, vrvi, drogove, tobogan, gugalnico, žičnico. V poletnem času pa je najboljša zabava korito z vodo.

 

Senzorna integracija pomaga ljudem doseči čim višji nivo delovanja in samostojnosti. Zato je zelo uporabna tako pri zdravih otrocih, ki se veščin šele učijo, kot tudi za ljudi, ki imajo težave pri motoričnih ali senzoričnih spretnostih, težave pri senzorični predelavi, imajo težave pri skrbi zase, v prostem času ali med izobraževanjem. Uporabna je tudi pri rehabilitaciji po poškodbah, avtizmu in usvajanju veščin pri otrocih s posebnimi potrebami.

 

Ali lahko uporabljam načela senzorne integracije pri 3-letni hčerki? 

Seveda, saj jih že uporabljate! Ko ona je, prime žlico v roko. Preko kože, mišic, kosti čuti, kaj ima v roki. Ko nese žlico v usta, njena roka sodeluje z ostalim telesom: malo se nagne s celim telesom, odpre usta, poliže žlico. Hrano ves čas opazuje, vidi, verjetno posebno uživa, ko koščke hrane prime s prsti. Če pije iz kozarčka, ve, da ga ne sme pretirano nagniti, saj tekočino polije. Verjetno zelo rada srka po slamici, pri čemer je poseben užitek, ko brbota mehurčke. Načela senzorne integracije vključujejo vsakdanje dejavnosti. Več različnih izkušenj (to so tudi tiste zabavne igrice, ki jih starši v večni tekmi s časom ne dopuščamo) kot jih dopuščate otroku, bolj spodbujate njegov razvoj. Torej ne zgolj pitje iz kozarčka, pač pa tudi iz steklenice, po slamici, brbotanje mehurčkov, hranjenje s priborom, pa tudi z rokami, s kitajskimi palčkami, hrana različne barve, teksture, videza, ... Domišljija nima meja!

 

Do približno sedmega leta starosti so možgani predvsem senzorični procesor. Šele kasneje, ponavadi po vstopu v šolo, miselni in socialni svet prevzameta nekatere senzo-motorične aktivnosti. So pa te aktivnosti zasnovane na izkušnjah in senzoriki zgodnjega otroštva, zato je pomembno, da se tega zavedamo in malčkom nudimo čim bolj obogateno, a še vedno varno okolje, dovolj raznolikih izkušenj in ravno prav izzivov, s katerimi bodo lahko uresničili svoje notranje potenciale.

 

Preberi še:

Razvoj in vzgoja otroka z vidika nevroznanosti

Razvoj otroka preko igre

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Pisanka za Karolino
Kot vsi drugi otroci tudi deklica Karolina v teh dneh že veselo pričakuje darilo velikonočnega zajčka. Največje in najle...
6
Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
6
Nižanje imunskega sistema
Naše telo se obnaša VEDNO zelo racionalno. Ob pomanjkanju energije racionalno izloči vse tiste funkcije, ki v tistem tre...
5
Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...
3



Še zadnjič: besede, ki jih mora prebrati v...
Ko ženska postane mama, se življenje obrne na glavo. Nič ni več tako kot prej. Vsaki mamici se kdaj zgodi, da hrepeni po...
Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
photo
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?