|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kako do kakovostnega otroškega spanca?

Tina Južnič, 30.6.2010
Se vam zvečer dogaja, da vaš malček kar vztraja in nikakor noče zaspati? Nikar ne obupajte. Za vas smo pripravili nekaj nasvetov, kako otroka najenostavneje pospremiti v svet sladkih sanj.

image
/11


Koliko spanca potrebujejo otroci?

Količina priporočenega dnevnega spanca je odvisna predvsem od otrokove starosti. Količinsko gledano naj bi dojenčki (od treh pa do enajstih mesecev starosti) v povprečju potrebovali od štirinajst do petnajst ur spanja. Malčki od dvanajst do štirinajst ur dnevno, predšolski otroci od enajst do trinajst ur in šoloobvezni otroci od deset do enajst ur.

 

Zgodno oblikovanje spalnih navad

Pri štirih mesecih dojenčki že začnejo ustvarjati svoj spalni ritem. Noči so daljše, z manj prebujanja, dnevno pa še vedno potrebujejo do tri »krepilne« dremeže. To starostno obdobje je idealen čas za oblikovanje otrokovih spalnih rutin. Malega nadebudneža pospremite k dnevnemu počitku takoj, ko vidite, da postaja zaspan. Opazili boste, da bo si bo za spanec kar sam izbral določene ure, ki se bodo dnevno ponavljale.

 

Nujnost dnevnih dremežev

Najverjetneje ste že sami opazili, da vaš malček bolje spi ponoči, če ima kakovosten dnevni dremež. Pomanjkanje dnevnega počitka povzroča pri otrocih prečutost in posledično preutrujenost, zaradi katere se pogosto zgodi, da se zvečer ne morejo umiriti. Pojavijo se težave s spancem - otrok ne more zaspati, ponoči pa se pogosto prebuja.

Nekateri strokovnjaki so mnenja, da naj bi malčki od enega pa do dveh let starosti še vedno imeli po en krajši dopoldanski in en popoldanski spanec. Priporočajo naj bo vsaj eden od teh v njegovi posteljici in ne le v vozičku ali avtosedežu. Kasneje, ko se otrok približuje starosti dveh let, običajno že sam ali s starševsko pomočjo, prestavi uro spanca in si tako zagotovi le en, daljši opoldanski dremež. Starši mu lahko pri tem pomagate tako, da ga zvečer prej spravite spat. Daljši nočni spanec mu bo dal dovolj sveže energije, da bo zdržal do opoldanskega dremeža.

 

Večerni urnik spanja

Najbolj eleganten način, kako navaditi otroka na spanje ob določenih urah je uporaba »skritih« signalov. Večerno umivanja ali kopanje, ki mu sledi preoblačenje v svežo udobno pižamo, naj bo na vrsti vsak dan ob isti uri. Rutino nadaljujte z umirjenimi dejavnostmi, ki se zaključijo z odločilnim dejanjem – odhodom v posteljo. Pred večernim spancem se veliko otrok rado pocrklja z mlekom. Malo večji pa obožujejo branje pravljic za lahko noč. Rutina naj vsak večer, z izjemo počitnic ali dopusta, ostane enaka in otrok se jo bo kaj hitro privadil.

 

Zagotoviti ustrezno okolje

Tako kot odrasli, tudi otroci za spanje potrebujejo umirjeno in tiho okolje. Udobno ležišče, ravno pravšnja svetloba in ustrezna temperatura v otroški sobi, so le nekateri izmed mnogih dejavnikov, ki zagotavljajo otroku prijazno spalno ozračje.

 

Uporabite besedno taktiko

Podobno pravilo zapovedi/prepovedi, ki velja za vzgojo, velja tudi za spanje. Zato vam predlagamo, da otroka na prefinjen način zvabite v svet sanj. Stavki kot so »sedaj pa spat«, bodo naj vplivali vse prej kot pozitivno. Namesto obveznega opoldanskega dremeža raje uporabite »čas za počitek«, namesto večernega »gremo spat« pa »čas je za obisk dežele sanj«. Milejša oblika izražanja bo na otroka delovala bolj učinkovito.

 

Umirjenost je ključnega pomena

Ne le umirjeno okolje, tudi oseba, ki pospremi otroka k nočnemu počitku naj bo sproščena. Otrok bo začutil njeno napetost. Morda ga bo to vznemirilo in zaradi tega ne bo mogel zaspati. Bolje bo, da si vzamete nekaj minut za sprostitev, preden se skupaj lotita branja pravljice za lahko noč. Umirjena igra ali pogovor v spremljavi nežne glasbe, bodo blagodejno vplivali tako na vas kot na otroka.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
10
Kako ustvariti umetniške pirhe?
Pri pisanih pirhih lahko resnično sprostite svojo domišljijo in dovolite, da pride do izraza vaša umetniška žilica. Pogl...
7
10 zanimivih idej za velikonočne aktivnost...
Za vas smo pripravili 10. idej za praznične aktivnosti, ki jih lahko organizirate z otroki za veliko noč. Otroci bodo ta...
6
S temi dejavnostmi si otroci bogatijo bese...
Med čakanjem na najljubše kosilo lahko najmlajši otroci spoznavajo črke, starejši otroci in starši pa črke sestavljajo v...
5



Kožica na lulčku: kaj morajo vedeti starši...
Skoraj vsi dečki se rodijo z ozko kožico, ki je pritrjena na glavico penisa. Nekatere starše po nepotrebnem skrbi, da od...
Škrlatinka: Otrok jo lahko preboleva večkrat
Škrlatinka je nalezljiva bolezen, za katero zbolijo največkrat otroci. Za razliko od drugih otroških bolezni, pa lahko z...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?