|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Sladkorna bolezen pri otrocih: kako jo odkriti?

Uredništvo Ringaraja.net, 14.11.2022
Za sladkorno boleznijo oboleva vse več mlajših, celo s tipom 2, ki je bila značilna za starejše prebivalstvo. Za porast tega tipa pri otrocih so krivci debelost, hrana, polna sladkorjev, premalo telesne aktivnosti, morda tudi stres.

image
Veliko je hipotez o različnih škodljivih vplivih, na primer o vplivu stresa, okužb z določenimi virusi, o vplivu onesnaženega okolja, itd. (Freepik.com)
/11


Sladkorna bolezen je skupina različnih bolezni, ki jim je skupna previsoka koncentracija glukoze v krvi. Previsok krvni sladkor, kot glukozo poimenujemo laično, je pri tipu 2 sladkorne bolezni posledica sočasno prisotne okvare trebušne slinavke, ki izloča premalo inzulina, in oslabljenega učinka inzulina na telesna tkiva, predvsem mišičje in jetra. Poznamo več tipov sladkorne bolezni.

 

Tipi sladkorne bolezni

Pri sladkorni bolezni tipa 1 so težave zelo izrazite, saj hitro pride do propadanja beta celic trebušne slinavke, tekom nekaj dni ali tednov. Pri tipu B pa se sladkor dviguje bolj počasi, zato lahko bolj poškoduje ožilje, saj jo kasneje odkrijemo. Ta je tudi bolj pogosta, kar približno 90% vseh oseb s sladkorno boleznijo jo ima.

Sladkorna bolezen se lahko pojavi tudi med nosečnostjo. Več o sladkorni bolezni med nosečnostjo preberi TUKAJ.

 

Pogostost sladkorne bolezni

Sladkorna bolezen se pojavlja vse pogosteje. Za 25,9 odstotkov se je število oseb, ki prejemajo zdravila za zniževanje krvnega sladkorja od leta 2010 do 2019. Tudi v bodoče se pričakuje naraščanje števila prebivalcev s to boleznijo, kar je po večini povezano s staranjem prebivalstva in neugodnimi spremembami v življenjskem slogu.

Strmo pa narašča tudi pojav sladkorne bolezni v obdobju nosečnosti, kar pomeni, da se dedni zapis, soudeležen pri nastanku sladkorne bolezni tipa 1, prenaša in širi. Veliko je tudi hipotez o različnih škodljivih vplivih, na primer o vplivu stresa, okužb z določenimi virusi, o vplivu onesnaženega okolja, itd.

Za sladkorno boleznijo oboleva vse več mlajših, celo s tipom 2, ki je bila značilna za starejše prebivalstvo. Za porast tega tipa pri otrocih so krivci debelost, hrana, polna sladkorjev, premalo telesne aktivnosti, morda tudi stres.

 

Sladkorna bolezen pri otrocih

Sladkorna bolezen tipa 2, ki jo ima približno 90 odstotkov obolelih, se pojavlja v odrasli dobi, s staranjem delež strmo narašča.

Glede na neugodni življenjski slog mladih ljudi ter otrok in mladostnikov, ki je povezan tudi s povečevanjem telesne teže in pomanjkanjem gibanja, se starostna meja ob pojavu sladkorne bolezni vse bolj niža in se pojavlja tudi že v otroštvu.

Sladkorna bolezen tipa 1 je še vedno najpogostejša sladkorna bolezen otrok in mladostnikov, čeprav se lahko pojavi v kateremkoli življenjskem obdobju. Pri tem tipu morajo otroci vse življenje prejemati injekcije in ves čas skrbeti za pravilno raven sladkorja v krvi.

 

PREBERITE TUDI: Težave z debelostjo - otroke naučimo jesti

 

Kako prepoznamo sladkorno bolezen

Trije znaki (če se pojavijo hkrati) ponavadi opozarjajo na možnost previsokega krvnega sladkorja:

- neobičajno izražena žeja,

- pogosto uriniranje

- in nehotena hitra izguba telesne teže.

Pojavijo se, ko se nivo krvnega sladkorja dvigne preko 10 mmol/l. Takšne težave so lahko zelo izrazite in k zdravniku običajno hitro pripeljejo bolnika z na novo odkrito sladkorno boleznijo tipa 1. Prava težava sladkorne bolezni tipa 2 pa je ravno v tem, da je krvni sladkor več let že lahko previsok, vendar ne toliko, da bi oseba to zaznala. Zato je potrebno, da se posameznik redno udeležuje preventivnih pregledov, ki jih izvajajo v timu družinske medicine.

 

Zdravljenje

Previsok krvni sladkor pri sladkorni bolezni tipa 1 zdravimo z insulinom, s katerim se oboleli zdravi vse od pojava bolezni in nato vsa desetletja življenja, skozi vsa življenjska obdobja. Pri sladkorni bolezni tipa 2 o načinu zdravljenja odloča njen klinični potek in stanje ob odkritju.

Če jo odkrijemo dovolj zgodaj, ko je delovanje beta celic trebušne slinavke še vedno dobro ohranjeno, lahko prehodno zadošča prilagoditev prehrane, gibanja oziroma telesne teže. Glede na napredujoče propadanje beta celic pa je slej kot prej potrebno zdravljenje z zdravili, ki delujejo preko različnih mehanizmov. Nekatere so v obliki tablet, druge je potrebno vbrizgavati v podkožje. Ko učinki teh zdravil izzvenijo, tudi pri sladkorni bolezni tipa 2 bolnik potrebuje zdravljenje z insulinom. Poleg uravnavanja krvnega sladkorja pa vse osebe s sladkorno boleznijo vsekakor potrebujejo tudi zdravljenje previsokega krvnega tlaka in maščob/holesterola.

 

PREBERITE TUDI: Pomanjkanje Omega 3 maščob: depresija in ADHD?

 

Zdrav življenjski slog

Skrb za prehrano in gibanje sta nujna sestavna dela uspešnega zdravljenja sladkorne bolezni, saj ugodno vplivata na mnoge presnovne procese.

Za izboljšanje urejenosti glikemije, vzdrževanje primerne telesne mase in zmanjšanje tveganja za razvoj kroničnih zapletov osebam s sladkorno boleznijo na NIJZ svetujejo vsaj 150 minut zmerno intenzivne telesne dejavnosti (od 50 do 70% maksimalne srčne frekvence) tedensko. Telesna dejavnost naj bo enakomerno razporejena preko vsaj treh dni v tednu, med dvema vadbama pa naj ne mineta več kot dva dneva brez dejavnosti (Ugodni učinki telesne dejavnosti namreč v dveh dneh že izzvenijo; enkrat tedenska daljša telesna dejavnost ne more nadomestiti rednega, vsakodnevnega gibanja. Svetujemo tudi izvajanje vaj za mišično moč vsaj dvakrat tedensko, so zapisali.

 

Zapleti, ki jih sladkorna bolezen povzroča

Sladkorna bolezen tekom let povzroči okvaro drobnih žil in notranje stene velikih žil. Na ta način poškoduje očesno ozadje, ledvica, oživčenje, ter zmanjša prekrvitev možganov, srčne mišice in nog.

Sladkorna bolezen v razvitem svetu ostaja vodilni vzrok za slepoto, odpoved delovanja ledvic, amputacije spodnjih okončin ter bolezni srca in ožilja.

Sladkorna bolezen, kot ena izmed kroničnih bolezni, ni samo problem razvitega sveta, ampak je v vedno večji meri odraz ekonomskih in socialnih determinant zdravja, kot sta revščina in neizobraženost, ter splošnega staranja prebivalstva, zato je za njeno uspešno obvladovanje potrebno usklajeno delovanje zdravstvenega sistema in celotne družbe.

 

Vir: NIJZ

PREBERITE TUDI: Prikrita grožnja: otroška sladkorna bolezen

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Zabavne velikonočne igrice
Velika noč je tudi zaradi simpatičnih velikonočnih opravil in iger, eden najbolj razburljivih praznikov za otroke. Zelo ...
16
Velikonočne ustvarjalne ideje
Pomlad se prebuja in izza grma že kuka – velikonočni zajček! Krasno, še ena priložnost za tematsko ustvarjanje! Idej je ...
13
Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
12
Kako ustvariti umetniške pirhe?
Pri pisanih pirhih lahko resnično sprostite svojo domišljijo in dovolite, da pride do izraza vaša umetniška žilica. Pogl...
12



Škrlatinka: Otrok jo lahko preboleva večkrat
Škrlatinka je nalezljiva bolezen, za katero zbolijo največkrat otroci. Za razliko od drugih otroških bolezni, pa lahko z...
RESNIČNA ZGODBA: Moj otrok ima Downov sindrom
Diagnoza: Downov sindrom. Bil je neverjeten šok, popolnoma nepričakovana novica in takoj milijon vprašanj. Zakaj prav na...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?