|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Od stekleničke nazaj k polnemu dojenju

Karmen Mlinar, 26.2.2022
Ali je mogoče preiti z dodajanja mlečne formule nazaj k dojenju? Ali je dojenje sploh mogoče spet vzpostaviti, če smo že skorajda ali popolnoma prenehali dojiti? Da. Strokovno pravimo temu relaktacija.

image
Dojenčka lahko ponovno naučimo sesati mleko iz dojke. (Freepik.com)
/11


Če se je otrok že naučil piti po steklenički in izrecno odklanja dojenje pri prsih, bomo potrebovali kar nekaj časa in potrpežljivosti, da ga ponovno NAUČIMO dojenja. Otrok sesa pri steklenički drugače kot pri dojkah. Med sesanjem pri steklenički namreč uporablja popolnoma drugačne premike jezika in ust, druge mišice, tudi požira drugače kot med dojenjem.

 

Vzemite si čas in bodite potrpežljivi

Nadomeščanje stekleničke z dojenjem naj poteka počasi, postopno in z veliko potrpežljivosti. Za prehod od stekleničke nazaj na prsi je zelo pomembno, da smo potrpežljivi in si vzamemo veliko časa. Če se otrok pri poskusih dojenja močno razburi, prenehamo in ga prej poskusimo nežno pomiriti, preden mu ponovno ponudimo dojko.


Stekleničko poskusite postopoma nadomestiti z drugimi, alternativnimi metodami hranjenja: iz skodelice, s kapalko, po žlički ... Zelo pripraven je tudi t. i. »nadomestek za dojenje« (nursing supplementer), posebna priprava, ki omogoča, da se otrok doji tako, da sesa pri prsih in obenem dobiva nadomestek ali iztisnjeno materino mleko iz stekleničke po posebni cevki. Žal ga na slovenskem tržišču še ni moč kupiti.

 

PREBERITE TUDI: Zakaj je dojenje najboljše?

 

Pravilen položaj

Ko mati poskuša otroka dojiti, sta izredno pomembna pravilen položaj pri prsih ter pravilen »priklop« otrokovih ustec na celo bradavico, z areolo vred. Pri poskušanju in učenju pristavljanja včasih pomaga, da si matere prej iztisnejo nekaj mleka in s tem pospešijo izcejalni refleks, tako da otrok lahko začne takoj požirati mleko. Pomaga tudi t. i. »sendvič prijem«, ko dojko ponudimo otroku v usta – podobno kot sami zagrizemo v ogromen, prevelik sendvič: tako, da ga stisnemo in si ga potisnemo v usta.Ko se pripravljate na prehod od stekleničke nazaj k prsim, je dobro, da otroka hranite po steklenički tako kot pri prsih, torej na goli koži, v položaju za dojenje, z menjavanjem strani.


Najprej dojka, šele nato steklenička

Ko se bo otrok že naučil nekaj dojenja, ga še vedno lahko dohranjujete po steklenički, pazite le, da ga boste vedno NAJPREJ podojili in mu šele nato ponudili stekleničko. Uporabljajte stekleničko s cucljem, ki je kar najbolj podoben materini bradavici in ima najmanjšo, samo eno luknjico. Tako se mora dojenček pri sesanju res močno potruditi. Cuclji in stekleničke, pri katerih otrokom mleko kar samo teče v usta, niso primerni.

Če ima otrok še vedno težave s pristavljanjem, preverite, ali nima morda prekratke kožice pod jezičkom ali kakšne druge anatomske nepravilnosti in ima zato težave pri dojenju.

Matere, ki so uspešno odstavile svojega otroka od stekleničke, so ravnale v skladu z navodili, ki jih opisujemo v nadaljevanju. Pomembno je, da je otrok zdrav in donošen ter se je doslej lepo razvijal in lepo napredoval pri teži. Pri otrocih nedonošenčkih ali otrocih s kakršnokoli zdravstveno težavo, prehladom … se tega postopka ne lotevajte!

 

PREBERITE TUDI: Sezamov čaj za več mleka


1. dan: nič stekleničke, nič dojk

Prvi dan naj mati ponudi otroku svoje iztisnjeno mleko le iz skodelice, po žlički, s kapalko. Otrok naj nima dude. Veliko ga nosite, zibajte, crkljajte, lahko kar na goli koži, čim bliže prsim. V pomoč je lahko tudi očka.

2. dan: nič stekleničke, otroku ponudimo dojke za sesanje za uteho

Do zdaj bo otrok morda že pripravljen sprejeti položaj blizu materine kože in prsi. Kadarkoli opazite, da bi otrok sesal, mu ponudite svoje dojke ? za uteho in/ali morda za lakoto. Če se otrok trga in zvija stran od prsi, ga najprej nežno zibajte in ga pomirite, nato pa mu ponovno ponudite dojki. Tudi ta dan hranite otroka z alternativnimi metodami (skodelica, žlička, kapalka ...). Poskusite se prilagoditi otroku, ne postavljajte nobenih urnikov, ampak ga poskusite dojiti, kadar on to želi.

3. dan in naslednji dnevi: prehod na prsi

Če je otrok že sprejel dojke za crkljanje in ugodje, ga poskusite najprej podojiti pol ure prej, preden bo verjetno že zelo lačen. Ko se bo otrok ponovno dojil, se poskušajte kar nekaj tednov izogibati VSEH umetnih cucljev, dud, nato pa mu jih spet lahko ponudite. Seveda če se bo ves ta čas dobro in uspešno dojil.

Pomembno je, da se zavedamo, da dojenčki ne smejo le sesati bradavice, ampak se morajo dojiti. Dojenčki naj bi mleko iz naših dojk dobesedno molzli, ne pa sesali. Pazimo, da je dojenček pravilno pristavljen pri prsih in da ima pravilen položaj celega telesa (trebuh na trebuh, z obrazom kar najbolj zarit v dojko).


Kako pomiriti otroka in ga spodbuditi k pravilnemu dojenju?

Pred dojenjem:

  • Poskusite podojiti otroka, še preden bo popolnoma buden.
  • Če je otrok že nestrpen in jezen, ga poskusite crkljati, zibati, nežno plesati z njim na prsih, da se bo ponovno pravilno pristavil.
  • Otroka nežno, a trdno zavijte v odejico ali pleničko, da se bo počutil varnejšega in bo bolj sproščen.
  • Poskrbite, da mu bo dovolj toplo, tudi v nogice.
  • Preglejte otrokova oblačilca, da ga ne vežejo ali stiskajo preveč.
  • Zamenjajte mu pleničko.
  • Preden mu ponovno ponudite prsi, ga poskusite pomiriti tako, da sesa vaš (čist) mezinček.

 

Med dojenjem:

  • Izključite oziroma odstranite vse zunanje dogajanje in stimulacijo (radio, televizijo, starejše otroke, premočno svetlobo).
  • Otroku nežno prigovarjajte, prepevajte ali klepetajte z njim, glejta se v oči.
  • Med dojenjem poskusite z različnimi položaji. Nekateri otroci se v klasičnem položaju za dojenje nočejo dojiti.
  • Bodite zelo potrpežljivi!

 

PREBERITE TUDI: Vsi okusi materinega mleka


Splošni nasveti:

  • Otroka imejte veliko v naročju, ob sebi, uporabljajte ruto za nošenje otroka, tudi med dojenji mu omogočajte veliko stika kože na kožo. Več telesne bližine lahko na otroka deluje zelo pomirjujoče.
  • Poskusite dobiti pomoč v gospodinjstvu in se posvetite le svojemu otroku in partnerju.
  • Otroka naj redno pregleduje zdravnik, da boste pomirjeni, da lepo napreduje pri teži in se dobro razvija.


Vir: Breastfeeding Answer Book, 2003.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Metode uspavanja, ki škodijo otrokovemu ra...
Namesto, da bi poslušali sebe in otroka, se preveč pogosto zanašamo na mnenje strokovnjakov, sorodnikov in znancev. Le r...
32
Hoja z držanjem za roko ni priporočljiva!
Vaš otrok še ne hodi, ima pa veliko željo, da bi ga držali za roko in bi z vašo pomočjo hodil. Fizioterapevtka, Špela Go...
25
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
7
VIDEO: Vaja za krepitev trebuščka pri doje...
Starši v svojem strahu pred napakami, prenežno in neodločno pristopajo do svojih dojenčkov. S pomočjo tega videa se bost...
6



Shranjevanje materinega mleka
V katerih primerih lahko načrpano mleko shranimo? Ima mleko še vedno iste lastnosti ali je kaj slabše? Kako je s transpo...
Katera je najboljša anti-colic steklenička?
Nanobébé, vodilno ime v inovacijah dojenčkovih izdelkov, je od lanskega leta na voljo tudi v Sloveniji. Večkrat nagrajen...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?