|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kaj in koliko lahko jedo doječe mame?

Uredništvo Ringaraja.net, 11.11.2022
Okus mleka se spreminja skupaj s hrano, ki jo zaužije doječa mati. A brez skrbi, vse te okuse je dojenček že okusil v devetih mesecih nosečnosti v trebuščku. Ali ostajajo živila, ki naj jih doječa mama ne bi uživala?

image
Ob dojenju so najboljši manjši obroki, ki vsebujejo vse hranilne snovi, mešanico beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob ter zdravi prigrizki. (Freepik.com)
/11


Dejstvo je, da lahko nekatera živila spremenijo okus mleka, vendar je mnogim dojenčkom ta raznolikost okusov všeč. Verjetno zato, ker so te okuse med nosečnostjo občutili že v maminem trebuhu.

Plod namreč pred rojstvom pogoltne del plodovnice. Možno je, da je dojenček med dojenjem nemiren ali pa ima po zaužitju določene vrste hrane močne vetrove.

 

Če opazite, da se to dogaja po določeni hrani, se ji nekaj dni izogibajte.

Najbolj pogoste so: čokolada, začimbe, kot so cimet, česen, curry, čili, jagode, kivi, ananas, čebula, zelje, cvetača, brokoli, kumare, paprika in sadje z odvajalnim učinkom, kot so borovnice, maline in slive.

Citrusi in sokovi citrusov lahko dražijo otroški želodec in povzročijo krče, bruhanje, drisko ali kožne izpuščaje. Kravje mleko in mlečni izdelki, jajca, pšenica, koruza, ribe, arašidi in lešniki lahko povzročijo alergijsko reakcijo.


PREBERITE TUDI: Je dojenček lahko alergičen na materino mleko?


Če sumite, da ima vaš otrok težave zaradi hrane, ki ste jo zaužili, je to verjetno nekaj, kar ste pojedli dve do šest ur pred dojenjem. Posvetujte se s svojim zdravnikom o tem, ali bi morali umakniti nekatera živila z jedilnika. Če lahko dolgotrajno izogibanje določenim živilom povzroči neravnovesje hranil v telesu, boste morda morali jemati prehranska dopolnila.


Ob tem se zastavi logično vprašanje: kaj in koliko lahko jedo doječe mame?

Telo doječe mame ima notranjo uro, ki spremlja obdobja hranjenja otroka, zato je možno, da občutite povečano lakoto. Najboljša rešitev so manjši obroki, ki vsebujejo vse hranilne snovi, mešanico beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob ter zdravi prigrizki. Dajte prednost polnozrnatim žitom, svežemu sadju in zelenjavi. Tako ne boste stradali in boste imeli dovolj energije za skrb za otroka. Pri maščobah je priporočljivo uživati olive, repično in ribje olje, med zdrave maščobe pa sodijo tudi avokado, olive, lešniki, mandlji, sezam in sončnična semena.

V prehrani je treba omejiti nasičene maščobe, kot so polnomastno mleko, palmovo in kokosovo olje, maslo in mast.


PREBERITE TUDI: Pomen dojenja za posameznika in družbo


Skupno število dnevnih kalorij ne sme presegati 2500, vendar se ne obremenjujte s številkami, temveč sledite potrebam svojega telesa. Upoštevati je treba vašo običajno telesno težo, količino gibanja, metabolizem in pogostost dojenja.

Če je mogoče, jejte čim bolj raznoliko in izberite ekološko pridelana živila ter poskušajte čim bolj zmanjšati izpostavljenost pesticidom in insekticidom ter drugim kemikalijam v hrani, ki jo jeste.

Dokazano je, da je največ pesticidov v jabolkih, zeleni, jagodah, breskvah, špinači, nektarinah, grozdju, krompirju, borovnicah in solati, najmanj pa v čebuli, koruzi, ananasu, avokadu, beluših, grahu, mangu, jajčevcih, kiviju, zelju, lubenici, sladkemu krompirju, grenivkah in gobah.


VIR: Ringeraja.ba


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Seks po porodu: Ste vedeli?
Približno šest tednov po porodu, ko se konča čišča, naj bi par spet lahko pričel s spolnimi odnosi. Moški seveda nekolik...
35
Kako dojenček "reče" RAD TE IMAM?
Dojenček rad gleda obraze, maminega pa ima najraje, zato ji nenehno namenja nežne poglede. V bistvu vsakokrat ko dojenče...
15
Hoja z držanjem za roko ni priporočljiva!
Vaš otrok še ne hodi, ima pa veliko željo, da bi ga držali za roko in bi z vašo pomočjo hodil. Fizioterapevtka, Špela Go...
12
Zanimivosti o novembrskih otrocih
Pričakujete oziroma imate novembrčka doma? Ste morda vi rojeni novembra ali kdo drug od bližnjih oziroma prijateljev? Po...
8



Prsna črpalka: vse kar morate vedeti
Marsikatera nosečka se odloči za nakup prsne črpalke še pred dojenjem, ko prične z dojenjem pa ugotovi, da črpanje mleka...
Tega se ne govori mami, ki ne doji
Ljudje si toliko dovolijo, še posebej v zadnjem času, ko ne glede na to, koliko načeloma podpirate dojenje, ne morete mi...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?