|      
Želiš odstopiti?
Preden se dokončno odločiš, se seznani s posledicami te odločitve.
V kolikor potrdiš svojo odločitev, da odstopiš, bomo v tvoj spletni brskalnik namestili piškotek, ki nam bo omogočil, da te ob vsakem obisku do vključno 13. novembra 2014 prepoznamo in ti zagotovimo nemoteno uporabo portala, brez prikazovanja Ringarajinih dreves in igralne kontrole ob desnem robu ekrana.

Hkrati ti bodo odštete vse do sedaj zbrane točke in žal izgubiš tudi pravico do morebitnih prisluženih nagrad.

Želiš še vedno odstopiti?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kako naj vem, ali imam dovolj mleka?

Urška Repnik, Mamami, 19.6.2018
Verjetno je to vprašanje eno najpogostejših, ki si jih mamica zastavlja na začetku dojenja, še posebej prvič. Odgovori nanj so pogosto povsem napačni. Preveri, kateri so trije najbolj zgrešeni nasveti, ki lahko tvoje dojenje spremenijo v nočno moro.

image
Otrok na dojki zadovoljuje številne potrebe.
/11


Nasvet 1: Izčrpaj si, da boš videla, ali imaš dovolj mleka. NAROBE!

Količina mleka, ki jo načrpaš, ne pove nič o tem, koliko mleka imaš! Črpalka ne ustvari takšnega vakuuma kot otrok, ob črpanju pa se ti ne sproža oksitocin in imaš zato lahko manj izcejalnega refleksa. Bolj verjetno je, da boš ob črpanju napeta čakala, ali bo kaj priteklo, in si boš s tem samo še bolj zakrčila svoje telo in mlečne žleze.

Razlogi, zakaj si morda ne boš načrpala veliko ali celo nič:

• Črpanje mleka je veščina, ki se je je potrebno naučiti in vsem niti slučajno ne steče sama po sebi.

• Če mama črpa nervozna in v dvomih, da mleka ni, se ji bo od strahu telo zakrčilo, zato ga najverjetneje ne bo načrpala veliko.

• Pri dojenju se ob pogledu na otroka in zaradi otrokovega stimuliranja živčnih končičev na kolobarju, sprošča oksitocin (“hormon ljubezni”), ki poskrbi za izcejalni refleks, ko mleko začne teči. Ko uporabiš črpalko, ta hormon ni prisoten in zato je črpanje težje.

• Težava je lahko že v napačni izbiri velikosti črpalke. Če ne gre z eno, še ne pomeni, da ne obstaja kakšna, s katero se tega ne bi dalo izvajati.

• Obstajamo mame, ki nismo nikoli načrpale nič, dojile pa smo dolgo.

Več koristnih informacij o tem, kdaj je črpanje vendale smiselno, preberi TUKAJ.

 

Nasvet 2: Tehtaj otroka pred in po podoju. NAROBE!

1) Podoji niso obroki! Otrok na dojki zadovoljuje številne potrebe – od povezovanja, navajanja na zunanji svet, do prilagajanja na družinsko dinamiko in hrana je samo eden izmed njih.

2) Otroci se dojijo zelo različno, eni 5 minut, drugi 45 minut. Eni imajo 10 podojev v dnevu, spet drugi se dojijo včasih po eno uro ali kar celo popoldne skupaj. Večina otrok se doji v grozdih: velikokrat po malo.

3) Tvoje mleko ni voda pri štirih stopinjah, kjer fizikalno velja en gram je en mililiter. Mleko sploh ni konstantno – na začetku je bolj tekoče, da se z njim otrok odžeja, mleko, ki pride za tem, je bolj gosto (kot nekakšna »glavna jed«), na koncu pa sladica, izredno kalorična in polna maščob.

4) Običajne tehtnice so premalo natančne za tako majhne količine. Tehtnice imajo tudi merske napake.

5) Sploh veš, kako velik je želodček tvojega otroka? Na začetku je izredno majhen – novorojenčkov želodček je prvi dan velik kot frnikula.

6) Dojenček se lahko med dojenjem polula, pokaka. Povsem možno je, da bo tehtnica po podoju pokazala manj kot prej.

Če si še vedno v dvomih, lahko v članku Podsrcem.si: Tehtanje pred in po podoju dobiš še več koristnih napotkov, kako zaupati sebi in ne številkam na tehtnici.

 

Nasvet 3: Podoji 15 minut na eni, 15 minut na drugi dojki, če je še lačen, pa daj še dodatek. NAROBE!

Podoji niso obroki, otrok naj sesa na eni strani, dokler želi, potem ga prestaviš na drugo stran, ponoviš vajo. Omejevanje podojev vedno vodi v premalo mleka, ker se količina mleka prilagaja povpraševanju. Več kot otrok sesa, več bo mleka! In dojenčki se dojijo različno dolgo, od 5 do 50 minut, enako kot odrasli: eni zelo hitro, drugi jedo dolgo. Ne omejujte podojev, ker je dojenčku dojka nadomestna popkovina! Ne pozabite, prej jo je imel vedno na voljo!

O tem piše tudi svetovalka za dojenje, Mojca Vozel, v svoji knjigi Želim dojiti, ki ti jo toplo priporočam v branje NA TEJ POVEZAVI.

  

Kako torej vedeti, ali je mleka sploh dovolj?

Veliko bolj merodajno od tehtanja je spremljanje števila polulanih plenic. Teh naj bo med pet in šest na dan. Dojen otrok na začetku tudi redno kaka. Opazujte otroka: je srečen in zadovoljen? To naj bo pomembnejše od številk. Najbolj bistveno pri dojenju pa je, da si zaupaš.

 

tehtanje

 

urska repnikUrška Repnik, svetovalka za dojenje in poporodna doula

Mame obiščem na domu (Ljubljana, Gorenjska, Primorska, Dolenjska). Izobražujem se pri CBI ter UNICEF. Po rojstvu prvega otroka sem imela velike težave z dojenjem, ki sem jih (s pomočjo svetovalke za dojenje) uspešno premagala, po obeh porodih tudi poporodno depresijo. Mamam pomagam pri težavah z dojenjem, podpiram jih pri soočanju s čustvenimi stanji ter jim priskočim na pomoč pri gospodinjskih opravilih.


www.podsrcem.si, www.mamami.si, Facebook: Mamami, pomoč pri dojenju in podpora po porodu 

 

 

Zamašen nosek pri dojenčkih
Nos je pomemben del dihalnega sistema in zato ni nenavadno, da nam in še posebej otrokom zamašen nos povzroča precej pre...
6
Lepe misli za mamo
Ravno takrat, ko potrebujemo navdih za čestitko, ki bi jo radi namenili mami, se nam rado pripeti, da ostanemo z izprazn...
5
Govorni razvoj
Včasih pozabimo, da »govor« ni namen samemu sebi. Starši moramo biti pozorni tudi na »pogovor«, na kvaliteto komunikacij...
4
Telo po porodu: Štiri resnice in ena laž
O spremembah, ki jih pusti nosečnost na telesu ženske se veliko govori. Ženske predvsem zanima, kako jih lahko omilijo o...
4


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:


Nočno hranjenje dojenčka
Na začetku je ritem hranjenja približno enak podnevi in ponoči. Kasneje pa dojenček začne ponoči delati vedno daljše raz...
VIDEO: Načini za podiranje kupčka
video
Med hranjenjem dojenčki poleg mleka zajamejo še zrak, zato jim podiranje kupčka pomaga, da te zračne mehurčke spravijo i...
Branje
Michonne RR

Kolikokrat na teden berete svojemu otroku?