|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

5 načinov, kako lahko oče podpre dojenje

Helena Primic, 7.8.2023
Za to da bo dojenje (s)teklo čim bolj brez težav, je zelo pomembno, da je mama čim bolj sproščena in umirjena. Zato očetova podpora dojenju vključuje tudi en kup opravil, ki včasih nimajo nobene veze z dojenjem, vplivajo pa na mamino mirnost.

image
Bodi potrpežljiv in nežen podpornik dojenja. (Freepik.com)
/11


Čeprav oče svojega otroka ne more podojiti (vsaj ne zares), pa lahko zelo pomembno podpre mamo ter s tem tako dojenje kot otroka.

Zato smo za vse bodoče očete pripravili pet nasvetov, kako je lahko tudi partner del dojenja.

 

1. Pouči se o dojenju

Če hočeš svojo partnerko podpreti pri dojenju, ni dovolj, da le verjameš v to, da je dobro, če bo partnerka vajinega otroka dojila. Dojenje je lahko namreč zelo stresno in polno težav, o katerih se bodočima staršema niti ne sanja, da so možne.

Zato je prav, da se že v nosečnosti tudi ti kot oče poučiš o dojenju - kako poteka, kakšne pogoje potrebuje mama, da bo dojenje steklo čim bolj tekoče, kaj se lahko zaplete in kakšne so možne rešitve.

To seveda ne pomeni, da moraš opraviti izpit za licenciranega svetovalca za dojenje in da boš potem partnerki solil pamet, kako ne zna pravilno pristaviti dojenčka. Vse to znanje o dojenju je namenjenu le temu, da boš bolje razumel proces dojenja in tako tudi lažje razumel partnerko, če se bodo pri dojenju morda pojavile težave.

 

PREBERITE TUDI: ABC dojenja

 

2. Sestavi seznam svetovalk za dojenje

Čeprav so nosečnice znane po tem, da jim zbiranje informacij pred prihodom dojenčka gre zelo dobro od rok (očitno je tudi to eden od simptomov gnezdenja), ti bo partnerka zagotovo zelo hvaležna, če ji boš nekaj tega dela odvzel z ramen.

Če želiš biti zares pravi podpornik in ambasador dojenja, razišči ponudbo svetovalk za dojenje in sestavi seznam spletnih povezav, e-naslovov in telefonskih številk, ki jih bo novopečena mama lahko uporabila, če bo potrebovala nasvet glede dojenja od strokovnjaka za dojenje.

Za lažje iskanje: V sloveniji v okviru La Leche League International (LLLI) deluje Slovensko društvo za podporo in pomoč doječim materam, sicer pa je na voljo tudi kar nekaj licenciranih in izkušenih svetovalk za dojenje, ki delujejo po celi Sloveniji.

 

PREBERITE TUDI: Poporodna dula - Oživljanje tradicionalne poporodne oskrbe

 

3. Pomagaj partnerki in zaupaj njenemu materinskemu čutu

Za to, da bo dojenje (s)teklo čim bolj brez težav, je zelo pomembno, da je mama čim bolj sproščena in umirjena. Kar je ob novorojenčku včasih zares zelo težko. Zato očetova podpora dojenju vključuje tudi en kup opravil, ki včasih nimajo nobene veze z dojenjem, vplivajo pa na to, da je mama čim bolj spočita in notranje mirna.

Mamo svojega otroka lahko zato pri dojenju spodbudiš tudi tako, da:

- ji med dojenjem prineseš kozarec vode, prigrizek ali dodatne blazine za oporo,

- ji med ali po dojenju zmasiraš stopala,

- ji ponoči prineseš dojenčka iz posteljice, če ne spi med vama,

- pred ali po dojenju ti previješ ali/in skopaš dojenčka,

- medtem, ko ona doji, pospraviš stanovanje ali skuhaš kosilo,

- jo vsaj enkrat na dan spraviš v smeh ter 

- ji vsak dan poveš, kako odlično ji gre dojenje in kako čudovita mama je. 

 

PREBERITE TUDI: Mama z novorojenčkom - Ideje za čudovito fotografijo

 

4. Postani družinski ambasador dojenja, ne pa slep fanatik

Dojiti ali ne dojiti, kako dolgo bi naj mama dojila otroka, kako je z dojenjem v javnosti ... vsak ima svoje mnenje glede dojenja. Če sta se s partnerko odločila, da vama je dojenje pomembno, ti bo partnerka zelo hvaležna, če boš postal tudi ambasador dojenja. Tista oseba, ki jo bo vedno podprla, ko bo šlo za dojenje - tako doma kot v javnosti ali ob komentarjih "preveč pametne" sorodnice.

Dojenje je zelo intimna reč, ki se najprej tiče samo mame in otroka, nato pa posamezne družine, ki se prav vsaka izzivov, ki jih prinaša dojenje, loteva nekoliko drugače. Zato je družinski ambasador dojenja še toliko bolj pomemben in potreben. 

Pri tem pa bodi previden, da v svojem gorečem zagovarjanju dojenja ne spregledaš potreb in želja svoje partnerke ali užališ kakšne druge mame, ki morda ne more ali ne želi dojiti. Zato dobro poskrbi za idealne pogoje za dojenje v svoji družini, v dojenje v drugih družinah pa se ne vtikaj.     

 

PREBERITE TUDI: Dojenje nedonošenčkov in dvojčkov

 

5. In kar je najpomembneje: Bodi potrpežljiv in nežen podpornik!

Ko mama in dojenček obvladata dojenje, je vse skupaj videti prav otročje lahko: mama dvigne dojenčka, ga prisloni k prsim, dojenček zagrabi bradavico in že se doji.

Toda pot do tega idealnega scenarija je včasih zelo dolga, strašno boleča in izjemno čustveno naporna. Če k temu prištejemo še mešanico poporodnih hormonov, ni čudno, da so mame, ki dojijo prvič pogosto zmedene, prestrašene in obupane. V takšnih trenutkih se zdi hranjenje na flaško idealna rešitev.

 

Če torej zares želiš svojo partnerko podpreti pri dojenju, je zelo pomembno, da si čim bolj potrpežljiv, nežen in razumevajoč podpornik, ki je ne obsoja, ko ji dojenje ne gre, jo pa vendarle spodbuja, da ne obupa in še poskusi.

Včasih je dovolj že to, da jo samo poslušaš, ko ti bo razkrila vse svoje občutke, skrbi in strahove glede dojenja, materinstva, življenja in morda tudi glede spominov na porod, če je doživela težak ali celo travmatičen porod.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Otroška imena povezana z naravo
Preverite 30 čudovitih fantovskih in dekliških imen, ki izvirajo iz ljubezni do narave.
9
"Nosečnost me je pomladila."
Z Manco Izmajlovo smo se pogovarjali o nosečnosti pri 46tih letih, o tem, kakšna mama je bila prej in kakšna je zdaj ter...
6
Neverjetne porodne fotografije
Porodne fotografije, ki vas bodo pustile odprtih ust.
6
Novorojenček: Prvi dnevi doma
Porod je za vami, zdaj pa je čas, da se navadite na novo življenje s svojim dojenčkom. Poskrbite za dobro prehrano in či...
5



Nastavki za dojenje - so res v pomoč?
Nastavek za dojenje je umeten cucelj, ki ga matere uporabljajo preko svoje prsne bradavice med dojenjem otroka. Ti naj b...
Ali lahko materino mleko pogrevamo?
Ali lahko presežek mleka, ki si ga ob dojenju iztisnemo in shranimo v hladilniku ali zamrznemo, pogrejemo? Preverite, ka...