|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Doječa mama ne potrebuje posebne diete zaradi dojenja

Metka Troha, 19.1.2024
Ne pij mleka! Izogibaj se citrusom! ... še veliko je podobnih NE-jev, ki jih posluša doječa mamica v želji, da bi imel dojenček čim manj težav. Vse te prepovedi so neutemeljene, pravi Mojca Vozel, svetovalka za dojenje.

image
Doječi mamici se ni potrebno izogibati določenim živilom. (Foto: Freepik.com)
/11


Ko prvič postanemo mamice, imamo nešteto vprašanj. To neubogljeno bitje je popolnoma odvisno od nas, mi pa ne vemo, kako ga prijeti, niti kaj storiti, ko neutolažljivo joče. Velikokrat prisluhnemo raznoraznim nasvetom, ki so lahko na nek način tudi škodljivi, saj ne veljajo enaka pravila za vse mamice in za vse dojenčke.

Eden takšnih »nasvetov« je, da se mora doječa mamica izogibati določenim živilom in hrani, zato da dojenček ne bom imel prebavnih težav. Pa je to res? Na vprašanja povezana s prehrano mamice in vplivom na dojenčka, ki ga doji, smo se pogovarjali z mag. Mojco Vozel, svetovalko za dojenje in prehrano, ustanoviteljico spletnega portala Prvinskahrana.si.

 

Kdaj hrana, ki jo zaužije mati, preide v njeno mleko?

MOJCA VOZEL: Hrana preide v mleko kmalu za tem, ko se skozi resice tankega črevesja vsrka v krvni obtok. Lahko prebavljiva hrana prehaja v mleko že v prvi uri po zaužitju, večina druge hrane pa v dveh do štirih urah, odvisno tudi od ure dneva. Surovo jabolko se prebavi v približno eni uri, žlica medu, skodelica kislega mleka ali sveže iztisnjen zelenjavni sok pa še hitreje. Surovo meso (npr. tatarski biftek) v črevesje preide razmeroma hitro, med tem ko lahko pečeno meso prebavljamo tudi ves dan ali dlje. Precej manj časa telo porabi za prebavo fermentirane hrane, saj so jo probiotiki prej že razgradili. Sadje se prebavlja počasneje, če ga pojemo skupaj z maščobami (npr. sadna solata s smetano se prebavi počasneje kot kos lubenice).

Opazujte dojenčkovo počutje sredi dneva in sklepajte, da je hrana, ki ste jo pojedli za zajtrk, dotlej že prešla v mleko. Izogibajte pa se sklepanja, da je pozno kosilo ali popoldanska malica povzročila večerni nemir dojenčka, saj ob večerih na počutje otroka vpliva še mnogo drugih dejavnikov.

 

PREBERITE TUDI: Je dojenček lahko alergičen na materino mleko?

 

Dojenčkovo počutje in prehrana doječe mamice največkrat nista povezana

So v času dojenja res potrebne posebne diete doječe matere, da dojenčku olajša težave, povezane s svojo prehrano?

MOJCA VOZEL: Posebne diete niso potrebne. Toda matere v preteklih kulturah, pred dobo industrijske hrane, niso jedle tako kot danes. Če bi matere tudi danes jedle doma pripravljeno hrano, če bi vsak dan jedle na primer nekaj fermentirane probiotične hrane, kot so počele naše prednice, bi bilo težav manj. Toda industrijska hrana ni edini vzrok za toliko alergij. Mnoge matere opažajo, da otrokovih težav ne morejo povsem izboljšati, ne glede na to, kaj jedo. Naložijo si detektivsko delo. Ugotavljajo povezave med dojenčkovim počutjem in tem, kaj so jedle, toda vzorca največkrat ni. Številni vzroki so zunaj materinega vpliva.

 

Med najbolj problematičnimi živili je industrijsko predelano mleko

Je katera hrana, ki bi jo doječi mamici resnično odsvetovali za uživanje (na primer: pretirano začinjena hrana, surova – meso, jajca, ribe ...)?

MOJCA VOZEL: Splošnih pravil sploh ni. Če neki mami določena hrana povzroča težave, se to pogosto odraža na otroku. Pri neki drugi mami je ta hrana povsem v redu. Lahko pa omenim hrano, ki večjemu številu mater in dojenčkov v današnjem času povzroča težave. Nič od naštetega ne sodi med takšno težavno hrano. Če bi bila surova hrana problem, naša vrsta zagotovo ne bi preživela do danes. Dojenčkom lahko tudi ostrejše začimbe ustrezajo, npr. česen lahko celo spodbuja interes za dojenje. V Mehiki matere normalno uživajo pekočo hrano. To so kulturne specifike. O njih je razširjenih precej mitov. Težavna hrana je neka druga hrana.

 

Katera so ta problematična živila?

MOJCA VOZEL: Na prvem mestu med problematičnimi živili je industrijsko predelano mleko, predvsem kravje, ker je najbolj predelano in spremenjeno. Ugotovljeno je, da vsebuje več kot dvajset različnih snovi, ki so potencialno alergene. Druga skupina so poživila: kava, pravi čaj, čokolada, kofeinske pijače in rafinirani sladkor. Sprva morda ne delajo težav, a njihov učinek se kumulira in na neki točki, ko je dosežen prag, otrok postaja nemiren, razdražljiv, jokav. Tretja skupina težavnih snovi so pesticidi in prehranski aditivi, npr. konzervansi, ojačevalci okusov, barvila, umetni sladkorji, ki jih telo dojenčka in matere zavrača, saj v telesu nimajo kaj iskati. Reakcije nanje niso redke, saj so toksini. Matere reakcij ne prepoznajo, ker se o tem ne govori in ne piše dovolj.

 

Kako vem, da je moj otrok alergičen na določeno hrano, ki jo jem?

MOJCA VOZEL: To je zapleteno. Splošno pravilo je, da če sumite težavo, popolnoma odstranite sporno hrano za štiri do pet dni, tudi v sledeh. Nato jo šesti dan spet zaužijte dopoldne ali sredi dneva in opazujte otroka. Pri kravjem mleku to ne velja, saj ga je treba popolnoma izključiti iz prehrane vsaj za dva do tri tedne.

 

Mag. Mojca Vozel (Prvinskahrana.si) piše članke in knjige, organizira delavnice, predava različnim skupinam od vrtcev in šol do podjetij, društev in lokalnih skupnosti, ki želijo o hrani izvedeti več. Je avtorica knjižne uspešnice Želim dojiti, ki je mnogim mamicam pomagala pri prvih korakih na poti do uspešnega dojenja. Več o knjigi smo pisali TUKAJ. Za doječe mamice je ustanovila tudi Facebook skupino Klub za dojenje z Mojco Vozel

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Zdrava orehova potica, ki ne potrebuje vzh...
Bližajo se velikonočni prazniki, ko poleg jajc, šunke, velikonočnega kruha in hrena, med dobrotami ne sme manjkati niti ...
12
Osvežilna velikonočna torta
Kako na hitro pripravimo sadno, osvežilno in obenem slastno torto?
6
3 enostavni in drugačni recepti za velikon...
Velika noč lahko postane obred, ki si ga podarimo drug drugemu za druženje in skupno ustvarjanje. Skupno pospravljanje s...
6
Kvas, soda ali vinski kamen?
Veliko je slišati, da je kvas v pekovski izdelkih slabši z vidika zdrave prehrane kot ostala sredstva za vzhajanje. Pa j...
5



Odlične ideje za zajtrk
Inovativne ideje za zajtrk (za dojenčka in celotno družino) in recept za odlične ovsene bananine palačinke
Kravje mleko za dojenčka: da ali ne?
Čeprav je bilo že veliko povedanega in zapisanega, a še vedno tema o kravjem mleku za dojenčke odpira marsikatere polemi...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?