|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kako otroka pripraviti na vstop v šolo?

Uredništvo Ringaraja.net, 21.8.2023
Hitro se približuje konec počitnic in za nekatere malčke prvi vstop v šolo. V teh zadnjih tednih je dobro otroka pripraviti na to, kar ga čaka. Kako se tega lotiti, si preberite v nadaljevanju.

image
Če vas skrbi, da vaš otrok še ne zna pisati, so vaše skrbi odveč. Učitelji v bistvu radi delajo z otroki, ki še ne znajo pisati, saj se tako lahko lotijo učenja od začetka in na pravilen način. (Freepik.com)
/11


Šolska psihologinja Branka Tišma, ki so jo gostili v oddaji na Radio televiziji Srbije (RTS) pravi, da bi morali otroci, da bi bili pripravljeni na prvi razred, pridobiti nekatere navade že v vrtcu in doma, če jih pa niso, je zdaj čas za to. Pravi tudi, da otroci radi slišijo, da so veliki in odrasli. Svetuje, da jim je treba pred odhodom pojasniti, kakšen bo njihov dan, kdaj gredo v šolo, koliko časa bodo ostali in predvsem, da bo to vsak dan, dolgo časa.


Pogovarjamo se o šoli

Za jutranji program RTS je Branka Tišma povedala, da se resnejše priprave na šolo pravzaprav začnejo spomladi, ko se otroke vpisuje v šolo in so otroci že v vrtcu in doma začeli več pogovarjati o vstopu v šolo. Že takrat je marsikateri otrok pokazal zrelost in veliko zanimanje za šolo, za spremembo okolja, za nekaj novega in drugačnega.

 

»V preostalih dneh do šole se z otroki pogovorimo, kako je bilo videti, ko smo hodili v šolo. Povejte jim, kakšen bo dan, kdaj gre otrok v šolo, koliko časa bo tam in da bo to dolgo obdobje dneva,« poudarja Tišma.

 

Dodaja, da je še posebej pomembno, da otroka seznanimo s potjo v šolo, večkrat hodimo in se z njim igramo na šolskem dvorišču. Ne glede na to, da bodo prvošolce v šolo peljali starši, je pomembno, da spoznajo okolje na poti do šole.

 

PREBERITE TUDI: Na prvi dan šole staršem prvošolčkov pripada dopust


Priprava kotička za šolske stvari 

Pomembno je tudi, da pripravimo sobo oziroma kotiček, kjer bo bodoči šolar delal, in uredimo stvari, ki jih bo uporabljal.  

 "Pomembno je, da otroku ne vsiljujemo razporeda stvari oziroma kje bo kaj 'stalo'. Otroci so drugačni od nas in veliko bolje je, da si vsak sam izbere in se odloči, kako bo urejeno, pospravljeno," meni Tišma.


Malim glavicam mora biti prilagojen čas doma in tudi čas v šoli

Pravi tudi, da bi morali otroci nekatere navade pridobiti že v vrtcu in doma, v družini, in če jih niso, je zdaj čas za to. Tudi otroci radi slišijo, da so veliki in odrasli.


Tako majhni otroci niso navajeni dolgo sedeti na enem mestu, zato je pomembna tudi vloga učiteljev, da jih znajo animirati, poudarja.

Prve dni naj jih učitelji ne bi pustili sedeti po 45 minut, ampak je dobro, da se z njimi sprehodijo po šoli in dvorišču, in ta del, poudarja psihologinja, je zelo pomemben, da otroci spoznajo ljudi, ki jih bodo srečevali in na katere se lahko obrnejo, ko kaj potrebujejo.

 

Doma prav tako dan prilagodimo 'sedečim' aktivnostim: "Z otrokom sedimo vsaj dvajset do trideset minut ob aktivnostih, kot so risanje, listanje slikanic, branje ali kakšne druge dejavnosti," svetuje Tišma.

 

Večina otrok po koncu šole želi počitek in igro, nekateri otroci pa domačo nalogo in vse obveznosti opravi takoj, ko pridejo iz šole. 

Ko otroci pridejo iz šole, naj jih starši ne sprašujejo takoj, kako je bilo v šoli, ker bodo mnogi rekli, da se ni nič zgodilo, kaj te briga, ali je bilo dolgočasno, lepo ...

 

Tišma tudi poudarja, da jim otrokom ne smemo očitati, če se ne spomnijo, kaj imajo za domačo nalogo, saj se bodo tega spomnili pozneje predvsem skozi kakšno igro in aktivnost. Zato morate zaupati otroku, da se bo spomnil.

 

PREBERITE TUDI: 8 nasvetov, kako prihraniti nekaj denarja ob začetku novega šolskega leta


Ali naj se starši skupaj z otroki učijo črk in številk?

"Učitelji imajo najraje, če otroci ne znajo brati in pisati, in začnejo z njimi delati od začetka, kar je redka priložnost, saj se staršem zdi najboljša priprava na šolo, da otroka naučijo brati in pisati. To je edino delo, ki ga lahko opravlja izključno učitelj, saj je edini, ki pozna povezavo med črkami in glasom ter zapisovanjem črk," pojasnjuje Tišma. Zato meni, da se staršem s tem ni treba obremenjevati. 

 

Naspani v šolo

Strokovnjakinja opozarja, da je zelo pomembno, da otroci spijo vsaj osem ur, saj je tako njihova koncentracija boljša in so bolj pripravljeni na izzive, ki jih čakajo.

"Pomembno je tudi, kdaj zjutraj vstanejo. Če se pouk začne ob osmi uri, jih ne zbudimo ob 7.30, ampak prej. Prav tako je pomembno, da otrok pride v razred nekaj časa pred začetkom pouka, saj so to trenutki, ko otroci vzpostavijo stik z drugimi otroki," je rekla psihologinja.

 

Že na začetku šole je prav tako pomembno pridobiti navado, da si pripravijo knjige in šolske potrebščine. To je lahko zvečer, preden gre otrok spat ali zjutraj, vendar je v tem primeru potrebno ta čas 'predvideti' v jutranjo rutino. Pravi sicer, da otroci manj stvari pozabijo, če to počnejo predhodni dan oziroma večer, vendar je veliko takšnih, ki to opravilo raje opravijo zjutraj.

 

PREVERITE TUDI: Vaje za učenje pisanja

VIR: Rts.rs/Ringeraja.rs

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
48
10 zanimivih idej za velikonočne aktivnost...
Za vas smo pripravili 10. idej za praznične aktivnosti, ki jih lahko organizirate z otroki za veliko noč. Otroci bodo ta...
15
S temi dejavnostmi si otroci bogatijo bese...
Med čakanjem na najljubše kosilo lahko najmlajši otroci spoznavajo črke, starejši otroci in starši pa črke sestavljajo v...
13
Velikonočne ustvarjalne ideje
Pomlad se prebuja in izza grma že kuka – velikonočni zajček! Krasno, še ena priložnost za tematsko ustvarjanje! Idej je ...
8



Top 5 notranjih aktivnosti za deževno vreme
Če bi otroci lahko izbirali, kje bodo preživeli deževen vikend, bi izbrali ...
Izštevanke (1. del)
Koliko izštevank obstaja? Veliko, bi verjetno vsakdo odgovoril. Ko pa se moramo na hitro eno spomniti pri igri, pa se na...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?