|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kako pravilno ravnamo s kartonsko embalažo?

Eko-paket, 4.1.2012
Kartonska embalaža za mleko in sokove« oziroma »embalaža Tetra Pak« je embalaža, v katero polnimo tako imenovana tekoča živila. Kljub temu, da je večinoma sestavljena iz kartona, jo moramo po uporabi odložiti v zabojnik za odpadno embalažo.

image
/31



Z izrazom »kartonska embalaža za mleko in sokove« oziroma »embalaža Tetra Pak« označujemo vso embalažo, v katero polnimo tako imenovana tekoča živila. Kljub temu, da je večinoma sestavljena iz kartona, jo moramo po uporabi odložiti v zabojnik za odpadno embalažo ali v rumeno vrečo. S takšnim ravnanjem prispevamo k zmanjševanju količin končno odloženih odpadkov na odlagališčih, zmanjšujemo obremenitve okolja in ohranjamo naravne vire.

 

V Sloveniji smo v lanskem letu ločeno zbrali več kot 1.000 ton odpadne kartonske embalaže za mleko in sokove. Omenjena količina predstavlja samo 14-15 % vse tovrstne embalaže na slovenskem trgu, zato si moramo prizadevati, da z njo pravilno ravnamo tudi, ko jo izpraznimo.

 

Iz česa je sestavljena?

Embalažo Tetra Pak najbolj pogosto sestavljajo:

• karton, ki ji daje obliko in trdnost,

• polietilen (plastična masa), ki varuje embalažo in izdelek v njej pred vlago ter hkrati povezuje različne plasti v embalaži, ter

• aluminij, ki varuje izdelke pred svetlobo, mikroorganizmi (npr. škodljivimi bakterijami) in zrakom.

 

Embalaža Tetra Pak

 

 

Pravilno zložena odpadna embalaža Tetra Pak zavzame do 20-krat manj prostora

Ko je embalaža Tetra Pak popolnoma prazna, je priporočljivo, da jo izperemo z vodo, nato odvihamo robove in jo stisnemo. Če ima pokrovček, jo tudi zapremo. Tako zavzame do 20-krat manj prostora kot embalaža, ki je ne zložimo. Odložimo jo v zabojnik za odpadno embalažo na ekološkem otoku ali v rumeno vrečo in tako omogočimo recikliranje vseh sestavnih materialov embalaže ter izdelavo novih izdelkov. Odpadna embalaža Tetra Pak torej ne sodi v zabojnik za papir, četudi je večinoma sestavljena iz papirja oziroma kartona.

 

Zlaganje embalaže Tetra Pak


Kaj nastane iz odpadne embalaže Tetra Pak?

S pravilnim odlaganjem odpadne embalaže omogočimo recikliranje vseh njenih sestavnih delov. V postopku recikliranja v papirnicah pridobimo recikliran papir in karton, ki ju je mogoče nadalje uporabiti za proizvodnjo različnih izdelkov: lepenke, kartona, valovitega kartona, kartonske embalaže za jajca, papirnate vrečke, papirnate brisače, tulce, pisarniški papir in drugo.

 

Projekt Eko-paket

Ozaveščanju o pravilnem ravnanju z odpadno embalažo Tetra Pak je namenjen tudi projekt Eko-paket, ki poteka v sodelovanju s programom Ekošola v slovenskih vrtcih, osnovnih in srednjih šolah. Tudi letos je razpisan nagradni natečaj v štirih starostnih skupinah na temo kreativnega ustvarjanja iz tovrstne embalaže. Otroci, učenci in dijaki lahko svojo ustvarjalnost s pomočjo mentorjev dokažejo z izdelovanjem skulptur, maket in plakatov. Več o projektu in nagradnem natečaju: www.eko-paket.si.

 

Preberi še:

Eko pranje

Krepimo energijo Vranice

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Naravna zaščita pred soncem
Nekatera osnovna olja imajo lasten zaščitni UV faktor. Z uporabo izbranih eteričnih olj si lahko pripravite lastno mešan...
5
Nuhalna (vratna) svetlina in ultrazvočni p...
Večina mladih mamic in nosečnic v Sloveniji je že seznanjena, da lahko s pomočjo ultrazvočne preiskave v zgodnji nosečno...
5
3D/4D ultrazvočni pregled obraza
Kaj lahko vidimo s 3D/4D ultrazvočnim pregledom obraza pri plodu?
5
Biokemična nosečnost: ko zarodek umre tako...
Biokemična nosečnost je izguba plodu v zelo zgodnji nosečnosti, simptomov skoraj ni. Večina žensk sploh ne bi vedela za ...
4



Test pralnih kroglic
Je učinek pralnih kroglic resnično tak, kot pravijo ponudniki le-teh?
To je 8 sestavin lepih spominov
Inštitut za raziskovanje sreče je leta 2018 izvedel obsežno globalno raziskavo o lepih spominih in ugotovil, katere so g...




Plenice.
пеперутка16

Kdaj ste otroka začeli odvajati od plenic?