|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kakšna je učinkovitost doma izdelanih bombažnih mask?

Helena Primic, 4.12.2020
Nemedicinske zaščitne maske lahko služijo samo kot pomoč pri varovanju okolice pred kapljicami sline uporabnika, s čimer se lahko prepreči, da bi te kapljice dosegle druge osebe oziroma predmete v bližini.

image
Bombažno masko je treba pravilno odstraniti - tako, da jo primete samo za elastične trakove, po odstranitvi maske pa si obvezno umijete ali razkužite roke. (Foto: Freepik)
/11


Trenutni koronaukrepi v Sloveniji zaradi omejevanja širjenja Covid-19 zapovedujejo uporabo zaščitnih mask v zaprtih javnih prostorih, pa tudi na prostem.

Med uporabniki zaščitnih mask je veliko takšnih, ki uporabljajo bombažne in modne doma izdelane zaščitne maske, zato smo pri Nacionalem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) preverili, na kaj moramo biti pozorni, če uporabljamo doma izdelano bombažno masko. 

 

Nemedicinske obrazne maske 

Kot smo izvedeli od NIJZ, med nemedicinske obrazne maske spadajo vse doma in tovarniško izdelane zaščitne maske ter pokrivala za obraz iz različnih vrst tekstilov in tudi drugih materialov, ki nimajo izjave o skladnosti in oznake CE (Conformité Européenne oziroma evropska skladnost).

"Te nemedicinske obrazne maske, ki so po navadi izdelane iz blaga, se ne uvrščajo med osebno varovalno opremo in tudi ne med medicinske pripomočke, zato tudi niso označene s CE oznako. Niso namreč standardizirane, zato prav tako niso primerne za zdravstvene ustanove oziroma zdravstvene delavce," so pojasnili na NIJZ.

 

POGLEJTE TUDI VIDEO: Kako dojenček doživlja obraz z masko?

 

Samo kot pomoč pri varovanju pred prenosom kapljic sline

Pa torej takšna modna maska sploh nudi kakšno zaščito pred morebitno okužbo z novim koronavirusom?  

"Takšne zaščitne maske lahko služijo samo kot pomoč pri varovanju okolice pred kapljicami sline uporabnika, s čimer se lahko prepreči, da bi te kapljice dosegle druge osebe oziroma predmete v bližini. Tako da se s tem vendarle preprečuje tudi morebitna okužba do neke mere," odgovarjajo na NIJZ.

Pa vendar v dokumentu ECDC (European Center for Disease Prevention and Control), ki je bil izdan 9. aprila 2020, piše: 

"Ni dokazov, da bi bile nemedicinske obrazne maske ali druga pokrivala za obraz učinkovito sredstvo za zaščito dihal za uporabnike mask. Na splošno se je pokazalo, da je učinkovitost filtriranja pri nemedicinskih obraznih maskah zelo majhna (2 do 38 %). V eni od študij je navedeno, da so tveganja za prodiranje mikroorganizmov in povzročiteljev gripi podobnih obolenj pri uporabi bombažnih kirurških mask večja, kakor če se maske sploh ne uporabljajo."

Kot opozarjajo na NIJZ, pa ne glede na navedeno in glede na nova spoznanja glede novega koronavirusa takšne maske vendarle predstavljajo neko osnovno bariero pred nosom in usti tistega, ki jih nosi, s čimer vsaj nekoliko zaščitijo pred trosenjem večjih kapljic iz dihal. "Ob tem je pomembno tudi to, da material, iz katerega so izdelane, omogoča normalno dihanje (predihanost maske)," še opozarjajo na NIJZ.

 

PREBERITE TUDI: Prehranski dodatki, ki zmanjšujejo možnost okužbe s koronavirusom

 

Kako pravilno uporabljati bombažno masko?

Kot svetujejo na NIJZ, je seveda vse maske treba pravilno uporabljati, tudi bombažne oziroma nemedicinske.

1) Samo čista maska. Vsakič uporabite popolnoma svežo oziroma čisto masko in masko uporabite zares samo, če je čista. To pomeni, da maska v torbici ali zadnjem žepu odpade.

2) Dotikajte se je samo s čistimi rokami. Vsakič preden si masko nadenete na obraz, si umijte ali razkužite roke, kar je treba storiti tudi, ko masko odstranite oziroma vsakič, ko se je dotaknete. 

3) Vlažno masko takoj odstranite. Takoj, ko maska postane vlažna, jo morate zamenjati. To pomeni, da morate imeti pri sebi vedno več čistih bombažnih mask, saj se bombažne maske zaradi dihanja hitro navlažijo, lahko tudi prej kot v eni uri.

4) Pravilna odstranitev. Tudi bombažno masko je treba pravilno odstraniti - tako, da jo primete samo za elastične trakove, po odstranitvi maske pa si obvezno umijete ali razkužite roke.

5) Perite jih na 60 stopinj Celzija. Pralne obrazne maske za večkratno uporabo je treba čim prej po vsaki uporabi oprati z običajnim detergentom na 60 stopinj Celzija.

Kljub vsem prednostim doma izdelanih bombažnih mask (preprosta izdelava, možnost pranja v pralnem stroju in ponovne uporabe ter večja možnost modnih kombinacij) vsi razpoložljivi dokazi kažejo, "da so pri zajezitvi širjenja okužbe pri viru okužbe nemedicinske obrazne maske manj učinkovite od medicinskih mask, saj za doma narejene nemedicinske obrazne maske ni standardov," še lahko preberemo v zgoraj omenjenem dokumentu ECDC. Še posebej, če jih ne uporabljamo pravilno. 

 

POGLEJTE TUDI VIDEO: Tako pranje rok doganja viruse

 

Nepravilna uporaba mask lahko celo poveča tveganje za širjenje virusa! 

Če torej uporabljate doma izdelano masko, jo uporabljajte pravilno. Pravilno je seveda treba uporabljati tudi medicinsko modro-belo masko, ki jo morate prav tako menjati vsake dve do štiri ure oziroma takoj, če se maska zmoči. 

Pri tem ne smemo pozabiti na pomembna opozorila ECDC, ki je aprila letos opozarjal, da je pri uporabi obraznih mask v skupnosti potrebno biti posebej pozoren na tri reči:

1) Zagotoviti je treba, da se medicinske obrazne maske (in filtrirne dihalne maske) prihranijo ter prednostno uporabljajo za izvajalce zdravstvenih storitev, zlasti ob upoštevanju trenutnega pomanjkanja osebne opreme za zaščito dihal, o katerem poročajo v državah EU/EGP. Na srečo je trenutno medicinskih obraznih mask vendarle dovolj, nas pomirjajo na NIJZ.

2) Uporaba obraznih mask lahko ustvari lažen občutek varnosti, ki vodi do premajhne medsebojne razdalje, nezadostne higiene kašlja in higiene rok ter celo do tega, da bolni ljudje ne ostanejo doma.

3) Obstaja nevarnost, da bi nepravilno snemanje obraznih mask in ravnanje s kontaminiranimi obraznimi maskami ter večja nagnjenost k dotikanju obraza med uporabo obraznih mask lahko pri zdravih osebah dejansko celo povečalo tveganje za širjenje virusa. Prav zato NIJZ ves čas poudarja in opozarja, da je pravilna uporaba obraznih mask ključna!


Prav tako pa ne smemo pozabiti, kot opozarja ECDC, da je uporaba obraznih mask v skupnosti le dopolnilni ukrep in ne nadomestilo za glavne preventivne ukrepe, ki se priporočajo za omejevanje širjenja virusa v skupnosti. Ti obsegajo: omejevanje socialnih stikov, ostajanje doma v času bolezni, delo na daljavo (če je možno), pravilna higiena kašlja, natančna higiena rok ter izogibanje dotikanju obraza, nosu, oči in ust. Zato ob nošenju maske ne pozabite tudi na te pomembne ukrepe!

 

Zaščitne maske imajo svoje prednosti in slabosti 

NIJZ za splošno populacijo nošenje zaščitnih mask še vedno priporoča, in sicer priporočajo običajne kirurške maske, pa tudi maske iz blaga (higienske, pralne, nemedicinske), če so kakovostne. Na IJS so opravili teste tako kirurških kot nemedicinskih mask in dobili rezultate, da nekatere kakovostne maske iz blaga nudijo tudi do 50 % zaščito.

Glede na to da pa zaščitne maske niso obvezne v vseh evropskih državah, pa pri njih epidemija poteka epidemiološko podobno ali celo bolj ugodno kot pri nas, bi slovenski strokovnjaki in odločevalci verjetno morali ponovno preučiti prednosti ter slabosti vsesplošne uporabe zaščitnih mask v skupnosti, ki so lepo opisane v spodnji tabeli iz zgoraj omenjenega dokumenta ECDC.

 

zaščitne maske


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Glivična okužba nožnice – pogost vzrok nep...
Čeprav večinoma mine brez posebnosti, je glivična okužba nožnice ali bakterijska vaginoza precej pogost vzrok za neplodn...
11
Ponovna zanositev: Idealen premor med nose...
Načrtujeta drugega oziroma naslednjega otroka, pa se sprašujeta, kakšen je idealen in najbolj zdrav premor med nosečnost...
4
Kako prepoznati vgnezditveno krvavitev?
Kako lahko prepoznamo vgnezditveno krvavitev in kako se loči od menstruacije?
3
Prva nosečnost po 30. letu?
Vse več je parov, ki se za otroka odločajo šele po 30. letu starosti. Kakšne so prednosti takšne odločitve, najdete v pr...
3



Ovulacija in oploditev
Ovulacija je sprostitev zrelega in za oploditev sposobnega jajčeca v jajčniku ženske. Nastane praviloma v sredini menstr...
Ponovna zanositev: Idealen premor med nose...
Načrtujeta drugega oziroma naslednjega otroka, pa se sprašujeta, kakšen je idealen in najbolj zdrav premor med nosečnost...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?