|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

VIDEO: Kako dojenček doživlja obraz z masko?

Helena Primic, 2.9.2021
Poglejte znan eksperiment Zamrznjen obraz iz leta 1975, ki ga danes uporabljajo kot standarden test za različne vplive na dojenčkov razvoj zdrave navezanosti in odnosov z drugimi.

/11


V trenutnih razmerah, ko so tudi dojenčki vsakodnevno soočeni z odraslimi in tudi sorojenci, ki na obrazu nosijo zaščitno masko, smo pri znanstvenikih preverili, kako pravzaprav dojenček doživlja osebo brez izraza na obrazu oziroma skritim obrazom.

 

"Zamrznjen obraz"

Da obrazna mimika in to, kako se mama in odrasli na splošno odzivajo na dojenčkovo vedenje oziroma njegova povabila k stiku, so znanstveniki potrdili že leta 1994 v znani študiji dr. Gottmana.

V resnici pa so do tovrstnih znanstvenih dognanj prišli že dve desetletji prej. Na spletni strani Gottmanovega inštituta tako lahko najdemo znan eksperiment Zamrznjen obraz, s katerim so leta 1975 Tronick in njegovi sodelavci poskušali ugotoviti, kakšen vpliv ima na dojenčka materina depresija, ki ji onemogoča, da bi se odzivala na dojenčka. 

Kot lahko vidimo v zgornjem videu, dojenček že po treh minutah interakcije z mamo, ki se ne odziva, močno protestira in je povsem čustveno zmeden. V resnici ves čas poskuša na različne načine mamo "prebuditi", da se bo ponovno nanj odzivala tako kot poprej. Ko vsi poskusi nimajo učinka, se dojenček potegne vase in obupano obrne stran od mame.

 

PREBERITE TUDI: Strah pred tujci pri dojenčku

 

Standardni test za preverjanje različnih vplivov na dojenčka

"Odziv dojenčka, ki ga vidimo v eksperimentu Tronicka, ostaja eden izmed največkrat potrjenih otrokovih odzivov v razvojni psihologiji," ta odločilen eksperiment opisuje Jason Goldman. 

Ta test so namreč tekom let večkrat temeljito pretestirali in ponovili, tako da danes služi kot standardna psihološka metoda za preverjanje človekove percepcije, razlik v komunikaciji glede na spol in kulturo, individualnih razlik pri stilih navezanosti in vpliva materine depresije na dojenčka.

Test zamrznjenega obraza se danes uporablja tudi pri raziskovanju večkulturnih razlik, gluhih dojenčkov, dojenčkov z Downovim sindromom, dojenčkov, ki so bili izpostavljeni kokainu, avtističnih otrok in otrok s starši z različnimi psihopatologijami, še posebej depresijo.

 

PREBERITE TUDI: Kako se pogovarjati z dojenčkom?

 

Ko torej dojenček vidi osebo z masko, je ta oseba zanj oseba brez izraza, kar ga vedno znova čustveno vznemiri in negativno vpliva na njegov čustveni razvoj. Še posebej močno okrni njegovo sposobnost varne navezanosti, zato so recimo maske v vrtcu tako zelo škodljive.

In to tudi pri starejših otrocih, ki razumsko morda razumejo, kaj se dogaja, toda še vedno pa tudi znanstveniki ne vedo zagotovo, kako vsi ti zamaskirani obrazi vplivajo na njegovo doživljanje ljudi, sveta in samega sebe.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

VIDEO: Ganljivo slovo od ravnokar rojenega...
Mlada mamica Hannah je ob rojstvu sina spoznala, da zanj ne bo mogla skrbeti tako, kot bi si zaslužil, zato je sprejela ...
3
Previjanje dojenčka
Ko se bo mali dojenček rodil, ga boste morali redno previjati. Pa ne le zaradi čistoče, previjanje je tudi čas za crklja...
3
Otrok naj bo s svojimi vrstniki
Z rojstvom otroka se začne proces socializacije. Najprej otrok spozna mamo in očeta, nato bližnje. S časom potrebuje še ...
3
Materinski dopust
Pravico do materinskega dopusta ima mati otroka, pod določenimi pogoji pa tudi oče otroka ali druga oseba ali eden od st...
3



Kako dojenček "reče" RAD TE IMAM?
Dojenček rad gleda obraze, maminega pa ima najraje, zato ji nenehno namenja nežne poglede. V bistvu vsakokrat ko dojenče...
Kakšna je prava postelja za dojenčka in ot...
Ko se odpravite v trgovino z otroško opremo, osupli obstanete: koliko različnih posteljic in zibelk! Le katera bi bila n...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?