|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kako se pogovarjati z dojenčkom?

Helena Primic, 28.7.2023
Tako kot se lahko pogovarjamo in povežemo z otrokom že v trebuščku, lahko s "pogovori" nadaljujemo tudi z novorojenčkom in dojenčkom. Preverite, kako se dojenčki najraje "pogovarjajo".

image
Dojenčka med pogovorom glejte v oči. (Freepik.com)
/11


Četudi novorojenček oziroma nekajmesečni dojenček še ne razume pomena naših besed, sliši zvok naših besed in čuti energijo, ki jo izžarevajo.

Po četrtem, zagotovo pa po šestem mesecu starosti se bo dojenček začel tudi aktivneje odzivati na vaše besede in mimiko vašega obraza.

Preverite, kako se dojenčki najraje "pogovarjajo".

 

1. Očesni kontakt

Ko si dojenček želi stika, že po naravi išče očesni kontakt. Zato se med dojenjem pogosto utaplja v vaših očeh. Globok očesni kontakt mu namreč vzbuja občutke varnosti in ljubljenosti. 

Ko se torej pogovarjate z dojenčkom, ga glejte v oči in se prepustite njegovemu pogledu. Pri tem pa pazite, da ne boste s svojim pogledom preveč vsiljivi in se boste odzvali na otrokov znak, da ima dovolj takšnega stika - ko odvrne pogled stran od vas. Takrat ga nikar ne silite, da vas gleda v oči in sprejmite njegovo sporočilo, da ima dovolj pogovora.

 

PREBERITE TUDI: Čemu se smeji dojenček?

 

2. Govorite s celim obrazom in telesom

Dojenčki (in otroci) naravnost uživajo, ko se starši z obrazom pačimo oziroma s svojimi obraznimi potezami nekoliko pretiravamo. Če pri tem svoja občutenja tudi na glas poimenujemo, že dojenčka učimo poimenovanja, razlikovanja in izražanja čustev. 

Pri pogovorih z dojenčkom se zato nikar ne obremenjujte s tem, kako ste morda videti in slišati, temveč se usmerite predvsem na dojenčka in vaša čustva, ki jih želite dojenčku posredovati, ga z njimi nasmejati in se globlje povezati. Pri tem lahko uporabljate tudi svoje telo in tako dojenčku pričarate čisto pravo gledališko predstavo, ki ga bo morda celo zazibala v spanec.

 

3. Ves čas bodite pozorni na dojenčkove odzive

Ne glede na to, kaj ste se namenili dojenčku povedati, bodite ves čas pozorni na njegove odzive. Se smeji in želi, da to besedo ponovite? Je prestrašen in ni prepričan, ali mu je všeč to, kar počne in govori njegova mama ali oče? Je obrnil glavo stran, ker je utrujen in mu trenutno ni do pogovora? 

Čeprav dojenčki še ne znajo govoriti, nam v resnici ves čas dajejo številna neverbalna sporočila. Tudi s prsti na nogicah! Ali ste vedeli, da če ima dojenček iztegnjen palec na nogi, je precej možnosti, da ga nekaj boli? Če ima togo celo stopalo in je to usmerjeno proti tlom, to lahko pomeni akutno bolečino. Nelagodje pa se pogosto kaže v nekoliko ukrivljenih prstih.


4. Ko je naspan, sit, previt in radoveden

Če se boste poskušali pogovarjati z dojenčkom, ko je zaspan in lačen, zelo verjetno ne bo pri volji za vašo igro z besedami. Tako kot tudi odrasli nismo vedno pri volji za pogovore. Najboljši čas za pogovarjanje z dojenčkom je takrat, ko je dojenček naspan, sit, previt in pripravljen za raziskovanje sveta. 

Odlična priložnost za pogovore z dojenčkom je previjanje, oblačenje in rutina po kopanju, ko lahko vajine pogovore izkoristite za to, da dojenček lažje prenese opravila, ki jih morda sicer ne mara. Namesto, da se borite z njegovo roko, ki noče v rokav, mu tako lahko poveste pravljico o mamici-majčki, ki išče svojega dojenčka-rokico, se z obrazno mimiko vživite v občutenja mamice, ki vsa srečna objame svojega dojenčka, ko ga lepo ovije v topel kožušček. 

 

PREBERITE TUDI: Igre z dojenčkom za spodbujanje govora

 

5. Skupaj raziskujta in poimenujta svet ter naravo

Četudi dojenček še ni spregovoril niti ene besede, se z njim čim več pogovarjajte - opisujte mu, kaj počnete, kaj vidite okrog sebe, poimenujte predmete in naravne pojave, se ustavite in ga usmerite na različne čute. Na primer: Ali slišiš, kako šumijo drevesa? Dojenček bo opazoval vaš obraz, slišal vaš glas in vaše besede ter se tako spoznaval s svetom besed in izražanja občutenj.

Za dojenčka je lahko zabavno vsako opravilo. Tudi to, ko pospravljate, kuhate ali nakupujete v trgovini, še posebej pa, ko sta skupaj v naravi. Če ga boste le vključili v svoja opravila tako, da mu boste pripovedovali, kaj počnete, poimenovali nove predmete ter mu tudi tako razkazovali svet in življenje. S takšnim vključevanjem bo tudi vam veliko lažje opraviti kakšna opravila, ki bi jih sicer sami opravili veliko hitreje, toda je vsekakor bolje, da jih uredite z radovednim kot jokajočim dojenčkom.

 

6. Povejte mu, kaj čutite in da ga imati radi!

Če boste trimesečnemu dojenčku povedali, da ga imate radi, ne bo razumel pomena vaših besed, toda bo pa zagotovo čutil vašo ljubezen. Zato tudi dojenčku povejte, kaj čutite in z njim delite tudi vsebine, ki jih morda še ne razume, lahko pa sprejme sporočilo za besedami, ki mu ga želite predati.

Dojenčki in otroci čutijo, ko odrasli govorimo iz srca. In prav tako čutijo, ko se pretvarjamo oziroma naše besede niso v skladu s tem, kar čutimo v sebi. Zato bodite iskreni že z dojenčkom, ki vas morda res še ne more nič odgovoriti in vas vprašati, vas pa lahko čuti in vam popolnoma zaupa, da boste dobro poskrbeli zanj in zase.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Hoja z držanjem za roko ni priporočljiva!
Vaš otrok še ne hodi, ima pa veliko željo, da bi ga držali za roko in bi z vašo pomočjo hodil. Fizioterapevtka, Špela Go...
10
Poskok v rasti: Dojenček neprestano joče
S t.i. poskoki v rasti se pri dojenčku pojavijo spremembe v ritmu hranjenja, pogosta prebujanja, spremembe v vedenju - o...
6
Neverjeten trik: Uspavajte dojenčka v eni ...
Po internetu je zakrožil nenavaden trik. Neki očka, ki je poskušal na vse mogoče načine uspavati dojenčka, je uspel z ze...
6
Test otroških vozičkov: Katerega izbrati?
Otroški voziček je eden večjih in pomembnejših nakupov ob rojstvu otroka, saj je pogosto v uporabi. Starše pri izbiri pr...
5



Astrološka napoved za starše (11. - 17. ma...
Prihajajoči teden prinaša obetajoč čas novih priložnosti in podvigov, a tudi pasti hitenja in tekmovalnosti. Energija Me...
Materinski dopust
Pravico do materinskega dopusta ima mati otroka, pod določenimi pogoji pa tudi oče otroka ali druga oseba ali eden od st...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?