|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kakšni so dobri jesenski čevlji za otroka?

Helena Primic, 11.10.2019
Kljub temu da so jesenski in zimski čevlji po navadi debelejši, je pomembno, da so čevlji dovolj mehki in upogljivi ter iz naravnih materialov, ki dihajo.

image
Dežni škornji naj bodo le za dež.
/11


Izbira otroških čevljev je po navadi kar težka starševska naloga, še posebej, ko gre za jesenske čevlje oziroma čevlje za hladne dni. 

Jesenski otroški čevelj mora namreč biti odporen tako na mraz in dež, hkrati pa otroku v njem ne sme biti neudobno in prevroče. In kot velja za vse čevlje - ne sme ovirati otrokovega razvoja.  

Katere so najpogostejše napake, ki jih počnemo starši pri izbiri jesenskih otroških čevljev, smo vprašali fizioterapevtko za razvojno-nevrološke obravnave in strokovnjakinjo za gibalni razvoj otrok Špelo Gorenc Jazbec.

 

Preveliki in previsoki  

"Tako kot pri vseh čevljih, se velikokrat zgodi, da starši kupijo napačno velikost, saj otroku čevelj pomerjajo ne da bi ga postavili na noge in bi otrok naredil par korakov. Ali pa so čevlji preveliki zato, ker so jih starši kupili nekaj mesecev pred aktualno sezono in zato nekoliko prevelike "za vsak slučaj, če mu bo nogica medtem zrasla"," ugotavlja sogovornica in dodaja:

"Poleg prevelike obutve je težava lahko tudi previsok čevelj, ki sega do sredine meč ali še više. Vendar pri otrocih, ki s hojo šele začenjajo, zares ni potrebe po takšnem čevlju, še posebej, če vreme ni temu primerno."

 

PREBERITE TUDI: Kako kupiti otroško obutev?

 

Čez otrokov gleženj, mehek in upogljiv ter nepremočljiv

Pri Gorenc Jazbečevi smo preverili, na kaj moramo biti starši pri nakupu čevljev za hladne dni vendarle posebej pozorni.

"Ko kupujemo otroško obutev za hladnejše dni, je priporočljivo, da čevelj sega čez otrokov gleženj. Kljub temu, da so jesenski in zimski čevlji po navadi debelejši, je pomembno, da so čevlji dovolj mehki in upogljivi ter iz naravnih materialov, ki dihajo. Pomembno je tudi, da obutev za jesen ne premoči, pri čemer se odlično obnesejo različne membrane, ki ne prepuščajo vode, vendar stopalo še vedno lahko normalno diha," svetuje sogovornica in dodaja: 

"Za zapenjanje so bolj kot ježki primerne vezalke, pri strani pa zadrga za lažje obuvanje in sezuvanje. In ne pozabimo: tudi, ko gre za jesensko in zimsko obutev, bodimo pozorni, da ima otrok čevlje prave velikosti."

Pa so takšni jesenski čevlji primerni tudi za tek in igro na igrišču? "Za igro na igrišču je najbolj primeren čim bolj mehak in upogljiv jesenski čevelj, ki ne sme imeti predebelega podplata. Predvsem pa je pomembno, da ima podplat zimskih čevljev ustrezen profil (da je torej dovolj narebran in ne drsi), kajti gladek podplat je lahko pozimi hitro vzrok za nezaželen padec," odgovarja fizioterapevtka.

 

Stran od pretežkih in pretrdih čevljev s trdim stopalnim lokom!

Zanimalo nas je tudi, ali lahko v trgovinah z otroškimi čevlji vendarle najdemo kakšne čevlje, ki za otroka niso primerni oziroma lahko škodijo njegovim stopalom, zato se jih je dobro izogibati.

"Žal v trgovinah še vedno lahko najdemo otroške čevlje, ki so popolnoma neprimerni za razvoj otroškega stopala. Nekateri čevlji so tako preveč trdi, predvsem kakšni zimski čevlji za v sneg, ki so včasih popolnoma neupogljivi in strašno težki. Tudi čevlji s trdim stopalnim lokom, ki so povsem neprimerni za otroka, se še vedno na določenih trgovinskih policah. Vendar opažam, da se je stanje glede (ne)primerne otroške obutve kar izboljšajo in je tako vendarle na voljo vse več ustrezne otroške obutve," opozarja Gorenc Jazbečeva.

 

PREBERITE TUDI: Prvi koraki - Kakšna je prava obutev za otroka?

 

V hladnem delu leta naj bo otrok doma bos ali v nogavicah oz. mehkih copatih 

Ker je jesenska in zimska otroška obutev vendarle bolj okorna in višja ter stopalu dopušča manj aktivnosti kot nižja pomladna in poletna obutev, je po mnenju sogovornice zelo pomembno, da ima v hladnem letu dela otrok vsaj doma možnost bosonoge hoje oziroma gibanja le v nogavicah z nedrsečim podplatom ali v zelo mehkih usnjenih copatih.

"Takoj, ko vremenske razmere to dopuščajo, pa naj otrok zimsko obutev zamenja za nižje čevlje, ki morajo prav tako biti primerno mehka in upogljiva, z ravnim podplatom ter seveda ustrezne velikosti," svetuje Gorenc Jazbečeva.  

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Božična oblačila za vso družino: 5 idej
Kaj, če bi letos tudi vaša družina sledila priljubljeni ameriški tradiciji ujemajočih božičnih oblačil? Preverite pet pr...
2
ZMAI: Torbe za pogumne ženske
Neli štrukelj, oblikovalka in ustanoviteljica blagovne znamke ZMAI, izdeluje modne torbe iz zmajeve kože in z zmajevsko ...
2
Nasvet: Preprečite razpokano kožo na rokah
V jesenskem in zimskem času, ko se temperature spustijo tudi pod ničlo, je potrebno nekaj več časa posvetiti tudi koži n...
2
Permanentno lakiranje
Permanentno lakiranje je nova generacija lakiranja naravnih nohtov. Je bolj obstojno, primerno za mlade mamice, ki nimaj...
2



Zaščita pred soncem: katero pokrivalo izbr...
Prihajajo toplejši dnevi, z otroci smo veliko zunaj, sonce pa je že precej močno. Najbolje bomo naše malčke zaščitili z ...
Obutev za otroško nogico
Veselje staršev, ko njihov mali kobacač naredi prvi korak, je nepopisno, a hkrati se pojavi vprašanje, kakšne čevlje naj...