|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kdaj začeti z učenjem drsanja in kako?

P.L., 3.2.2024
Vaditeljica drsanja Eva Pirih je odgovorila na najbolj pogosta vprašanja staršev glede drsanja in otrok.

image
Otroka lahko postavite na drsalke pri treh letih.
/41


Ali triletnika že lahko postavimo na drsalke? Kakšna je pravilna oprema za drsanje otrok?

Vse to in še več smo vprašali vaditeljico drsanja Evo Pirih. 

 

Od katerega leta dalje otroci že lahko pričnejo z drsanjem? 

Primerna starost za prve začetke na drsalkah so dopolnjena tri leta.

 

Kakšna oprema je priporočljiva za otroke? 

Za najmlajše priporočamo nepremočljivo oblačilo (na primer kombinezon), rokavice, toplo kapo ali čelado. Rokavice varujejo rokice pred mrazom in morebitnimi rezi s klino, debela kapa ali čelada pa ublaži udarce v primeru padca. 

 

Naj starši otrokom drsalke kupijo ali si jih lahko tudi izposodijo na drsališčih? 

Če nismo prepričani, ali bo otrok po enem ali nekaj obiskih drsališča še želel drsati, priporočamo, da si za prve začetke drsalke izposodite. Sicer pa je bolj priporočljiv nakup drsalk. Za otroke so najbolj primerne nastavljive plastične drsalke (model pancer), ki se ne zmehčajo in otroški nogici nudijo zadostno oporo, poleg tega pa jih ima otrok lahko več sezon, ker so nastavljive (št. 25-29, 30-35). 

 

Kako poteka osnovni tečaj drsanja za otroke?

Naši tečaji drsanja obsegajo osem šolskih ur, potekajo štiri dni zapored po dve šolski uri na dan. Celoten proces učenja drsanja poteka skozi igro in animacijo, tako da na naših tečajih nikoli ni dolgčas. 

 

Ali otroci, ki znajo rolati, hitreje osvojijo drsanje?

Po naših izkušnjah da. Osnovne tehnike rolanja in drsanja se bistveno ne razlikujejo (razlika je le v zaustavljanju), zato otroci zaradi izkušenj iz rolanja hitreje osvojijo tudi drsalno znanje. Seveda pa to ni pravilo, saj je (tako kot tudi pri drugih športnih aktivnostih) učenje in napredovanje odvisno tudi od otrokovih motoričnih sposobnosti. 

 

Na kaj morajo biti starši pozorni, ko otroka prvič postavijo na led, če zraven ni učitelja drsanja?

Otroka naj najprej seznanijo z ledom, tako da ga usedejo na tla in se skupaj z njim prepričajo, kako mrzel in gladek je led. Ko otroka prvič postavimo na led, ne smemo pričakovati, da bo otrok takoj zadrsal. Led drsi in navadno otrok po prvih korakih pristane na tleh. S premikanjem naj začnejo postopoma – s korakanjem, pri čemer naj ima otrok roke spredaj.

 

Eva Pirih je vaditeljica drsanja in rolanja v šoli Lucky Luka, katere ustanovitelj in vodja je olimpijec Luka Klasinc. Šola združuje več kot 70 vaditeljev rolanja in drsanja, ki že 15 let po celi Sloveniji izvajajo rolerske in drsalne programe – drsalne in rolerske športne dneve ter tečaje rolanja in drsanja za šole in vrtce, tečaje rolanja in drsanja za otroke in odrasle, drsalno in rolersko rekreacijo, animacijske programe na ledu in na rolerjih, športno-zabavne rolerske in drsalne prireditve ter podobno.


Preberi še:

Mala šola plavanja

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

BLOG: Danes sem slaba mama
Slaba mama. Danes sem slaba mama. Zjutraj sem ti oblekla prvo stvar, ki mi je prišla pod roke, niti pogledala nisem ali ...
8
Smo za otrokove težave s spanjem krivi sta...
Nočno zbujanje otroka za nekatere družine pomeni resen problem. Še huje pa je, če otrok zvečer noče zaspati. To je za st...
6
Pomladno potepanje s kolesom
Pomlad prinaša toplejše sončne žarke. Vremenske razmere, primerne za gibanje zunaj, koristijo tako staršem, kot njihovim...
5
Pesmi o mami in za mamo
Mama je nekaj posebnega, je popolna in ena sama. Ko ne najdemo besed, kako bi se ji zahvalili za vse, kar nam je dala, z...
4



BLOG: Nakupovanje ni "čas za mamo"
Tuširanje ne bi smel biti odmor, nakupovanje in pregled pri zdravniku prav tako ne. To so osnovne potrebe, ampak izgleda...
BLOG: Vsaj za dan žena bi mi lahko kupil š...
Vse to, po čemer ženske tako zelo hlepimo od svojih moških, si lahko in moramo dati tudi same. Tudi in še posebej na dan...