|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Igre za spodbujanje razvoja otrokove desne polovice možganov

Helena Primic, 13.7.2023
Starši moramo poskrbeti za spodbujanje razvoja otrokove desne polovice možganov, ki je zadolžena za ustvarjalnost in umetnost, pa tudi ljubezen in lepoto. Preverite, katera so tista pravila igre, ki spodbujajo otrokovo desno polovico možganov.

image
Tudi staršem bi koristilo, da se kdaj postavimo na glavo. (Freepik.com)
/11


Ne le šola, celotna družba je veliko bolj usmerjena v razvoj leve polovice možganov, ki je logična, analitična in strukturirana.

Zato je še toliko bolj pomembno, da starši poskrbimo za spodbujanje razvoja otrokove desne polovice možganov, ki je zadolžena za ustvarjalnost in umetnost, pa tudi ljubezen in lepoto.

Preverite, katera so tista pravila igre, ki spodbujajo otrokovo desno polovico možganov.

 

1. Sproščeno vzdušje

Če otrok med igro ni sproščen, se desna polovica enostavno ne bo "vklopila". Zato namesto, da brezpogojno vztrajate pri pravilih in se rigidno držite "prave" strukture, raje preverite, ali otrok pri igri uživa in je zares sproščen. Šele takrat bo namreč sodelovala in se razvijala tudi njegova desna polovica možganov.

In ne pozabite, enako velja tudi za učenje: če želimo, da bodo otroci med učenjem uporabljali obe polovici možganov, morajo biti čim bolj sproščeni in igrivo naravnani.

 

2. Hitrostne in zabavne igrice

Leva polovica možganov deluje počasi, medtem ko je desna hitra in včasih tudi neučakana. Za razvoj desne polovice možganov so zato idealne igre, kjer se je treba na hitro odločiti, hitro obrniti karto in podobno.

Vendar pazite, da bo hitrost ravno prava in ne bo ogrozila prvega pravila. Da otrok pod pritiskom hitrosti ne bo izgubil veselja do igre in potrebne sproščenosti.


PREBERITE TUDI: Pustite otroka, da "packa"!

 

3. Količina je boljša kot kakovost

Desna polovica možganov potrebuje številne slike in podobe, da zadovolji svojo bogato ustvarjalnost, zato za razvoj desne polovice možganov velja, da je količina pomembnejša od kakovosti.

Pri igrah, s katerimi želite spodbuditi otrokovo desno polovico možganov, se zato ne zadržujte pri podrobnostih in ne komplicirajte, temveč se predajte nekoliko drugačnemu procesu delovanja desne polovice možganov.

 

4. Skupaj počnite zabavne, vznemirljive in "nore" reči

Odličen simbol za desno polovico možganov je Pika Nogavička, ki hodi nazaj, ima v hiši konja, ne hodi v šolo ... ki počne vse to, nad čemer bi se racionalna leva polovica možganov zgražala.

To seveda ne pomeni, da boste otroku pustili, da počne vse to, kar počne Pika. Toda še vedno pa lahko skupaj hodita nazaj, preverita kako je videti svet z glavo navzdol, poskušata besede izgovarjati od zadnje črke naprej in podobno. Ste odprti za vse "nore" otroške ideje, ki so zrasle v otrokovi desni polovici možganov. 

 

PREBERITE TUDI: Kako vzgajati bodočega umetnika?

 

5. Razvijajte otrokovo srce

Desna polovica možganov je tesno povezana s srcem oziroma občutki. Če razmišljamo negativno, nimamo dostopa do desne polovice možganov, ki je zadolžena tudi za ljubezen in lepoto.  

Zato se pri vzgoji bolj kot na črke in številke raje usmerite na vzgojo srca - kaj čutiš, katero čustvo je to, kako misliš, da se sedaj počuti tisti deček in podobno. Poleg tega ne pozabite tudi na zdravo družinsko okolje in otrokovo zdravo samospoštovanje, ki je nujen predpogoj za to, da bo otrok lahko ljubeč tako do sebe kot do drugih. In da bo pri komunikaciji in v odnosih uporabljal tudi desno polovico možganov, ne le analitično levo.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
22
Vse vsebine za starše otrok z ADHD na enem...
Mame otrok z ADHD se dnevno spopadamo z izzivi vzgoje otroka z ADHD, ki so včasih izredno izčrpajoči. Preverite, kako la...
15
10 zanimivih idej za velikonočne aktivnost...
Za vas smo pripravili 10. idej za praznične aktivnosti, ki jih lahko organizirate z otroki za veliko noč. Otroci bodo ta...
6
Velikonočne ustvarjalne ideje
Pomlad se prebuja in izza grma že kuka – velikonočni zajček! Krasno, še ena priložnost za tematsko ustvarjanje! Idej je ...
6



To pravilo je moje fante rešilo pred ugrab...
Mama je odkrila, da je pravilo, ki ga je otrokom postavila nekaj let prej, verjetno rešilo njihova življenja.
Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?