|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Priprava otroka na promet

Helena Primic, 18.8.2023
Pri otrocih dobronamerne razlage in pridige pogosto nimajo pravega učinka. Zato preverite nekaj alternativnih načinov, kako otroka na zabaven način poučiti o prometnih pravilih.

image
Ali otrok zares zna varno prečkati cesto?
/11


O varnosti v prometu otroka po navadi učimo, ko skupaj z njim prečkamo cesto, se sprehajamo po mestu in opazujemo dogajanje okrog nas. Ozaveščanje poteka tudi v vrtcih, kjer otrokom policist razloži, kako se je treba varno pripeti v avtu in kako pravilno prečkati cesto. Tudi v knjižnicah najdemo veliko knjig, ki na živopisan način razložijo, kako se moramo vesti v prometu, da smo varni.

Koliko je otrok od tega zares »odnesel« in ali se resnično zaveda, kakšne nevarnosti skriva promet, ostaja odprto vprašanja, ki marsikaterega starša včasih sili v že kar panično vedenje.

Če tudi vas skrbi, ali se vaš otrok zares zaveda vseh potencialnih nevarnosti v prometu, lahko njegovo poznavanje prometnih in varnostnih pravil preverite z naslednjimi zabavnimi, a zelo poučnimi igrami.  

 

PREBERITE TUDI: S kolesarsko vzgojo do večje varnosti v prometu

 

Promet s kockami

S kockami (in drugimi pomožnimi materiali) najprej izdelajta ceste, križišča, semaforje, prehode za pešce, prometne znake in parkirišča. Že na tej točki ga boste lahko veliko naučili o prometu in vseh elementih, na katere mora biti pozoren.

Ko bosta imela vse pripravljeno, mu povejte, da vi igrate voznike, on pa policista in rešilca (sploh fantje bodo tega zelo veseli). In nato odigrajte številne možne nesreče – od takšne, ko otrok steče po žogo na cesto in ga zbije avto, do tega, ko se en voznik ne ustavi pri rdeči luči in povzroči prometno nesrečo, v kateri je udeleženih več vozil.

Otroku seveda pomagajte pri njegovih vlogah policista in rešilca, čeprav je v resnici najbolj pomembno to, da z otrokom preigrate tako imenovane negativne scenarije, ki jih v resničnem prometu sicer ne morete demonstrirati in se lahko usmerite zgolj na preventivo.

In ne pozabite: pri igri nič ne olepšujte težkih situacij in jih predstavite čim bolj realno, saj se bo le tako otrok zavedal resničnih nevarnosti v prometu.

 

Snemanje oddaje o prometu

Otroci uživajo, ko so lahko del odraslega sveta. Zato izkoristite to njihovo navdušenost in jih zadolžite, da posnamejo prometno oddajo, v kateri boste vi komentator. Ko se bosta torej naslednjič z avtomobilom odpeljala na pot, mu zaupajte svoj mobilni telefon, s katerim bo snemal vašo vožnjo in promet naokrog, vi pa vsako svoje dejanje pospremite z besedami. Na primer:

»Sedaj bom vključila levi smernik, ker bova v tisti ulici pred nama zavila levo.«, »Na semaforju gori rumena luč, kar pomeni, da moram upočasniti avto, saj bo kmalu rdeča in se bova morala ustaviti.« ali »Sedaj moram upočasniti vožnjo, saj je pred mano šolski avtobus in lahko izza avtobusa priteče kakšen otrok.«.

 

PREBERITE TUDI: Kaj reči otroku namesto PAZI in PREVIDNO?

 

Izdelava Prometnega pravilnika

Če je otrok že nekoliko večji, ga lahko spodbudite, da izdela Prometni pravilnik. Vi ste seveda urednik, ki mu določi naloge in preveri vsebino, otrok pa novinar oziroma »prometni strokovnjak«, ki mora poiskati, razumeti in predstaviti vse potrebne vsebine. Pri tem pustite otroku prosto pot, da se izrazi tako, kot sam želi: z besedo, risbo, lepljenko ...

Pomembno je, da mu za vsako prometno napako na prijazen način (kot dober šef) razložite, zakaj je kakšen podatek pomanjkljiv in kje bi morda lahko našel prave podatke - v kateri knjigi, na spletu ali morda pri očetu oziroma mami.

Da bo otrokov trud zares poplačan, njegov prometni pravilnik tudi zares »izdajte«: ga odnesite v najbližjo poslovalnico, kjer izdelujejo fotoknjige. Pri tem ne pozabite z dovolj velikimi črkami napisati tudi ime avtorja – otroka.

Znanje, ki bo zapisano in narisano v tej knjigi, bo otroku zagotovo trajno ostalo v spominu. Zelo verjetno pa je tudi, da se boste tudi sami naučili kaj novega o prometu.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

BLOG: Danes sem slaba mama
Slaba mama. Danes sem slaba mama. Zjutraj sem ti oblekla prvo stvar, ki mi je prišla pod roke, niti pogledala nisem ali ...
10
Pomladno potepanje s kolesom
Pomlad prinaša toplejše sončne žarke. Vremenske razmere, primerne za gibanje zunaj, koristijo tako staršem, kot njihovim...
6
BLOG: Nakupovanje ni "čas za mamo"
Tuširanje ne bi smel biti odmor, nakupovanje in pregled pri zdravniku prav tako ne. To so osnovne potrebe, ampak izgleda...
6
BLOG: Kaj pa, če nočem biti "samo"...
Sem slaba mama? Prevec delam? Premalo dam sebe otrokom? Sem sebična, ker uživam še v toliko drugih stvareh in ne samo v ...
6



Kresnička in odsevni predmeti
Ponoči in ob slabi vidljivosti vozniki težko in pogosto prepozno opazimo pešca, ki hodi tik ob cestišču. Pešec mora zato...
Varno čez železniške tire!
Ste se že kdaj zalotili, da ste bili od prehoda čez železniške tire malce oddaljeni, pa se vam ni ljubilo hoditi in ste ...