|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Česa se otroci najbolj bojijo? Največji strahovi razdeljeni po obdobjih

Uredništvo Ringaraja.net, 3.7.2023
Strah pri otrocih je odvisen od več dejavnikov - najbolj pa od starosti otroka. To so največji strahovi otrok razdeljeni glede na njihovo starost.

image
Otroku nikoli ne recite, da se ga nima česa bati. (Freepik.com)
/11


Strah je popolnoma naravno čustvo, ki nastane kot reakcija na resnično ali namišljeno nevarnost. Čeprav vemo, da ima svoj namen, se je včasih z njim težko spopasti, še težje pa se starši spopademo s strahom svojega otroka.

Pri otroku se strah večinoma razvije takrat, ko ne razumejo povsem nekih stvari, ko se znajdejo v novih situacijah in z novimi ljudmi. Takrat nujno potrebuje varnost, ki mu jo daje odrasla oseba.

"Otroku nikoli ne recite, da se ga nima česa bati, saj če se ne bi imel česa bati, se ne bi bal. Strahu se bo postopoma odpovedal in za to je potrebno veliko potrpljenja," svetuje psihologinja Sandra Matošina Barboš.

Če pa je ta strah tako močen, da vašega otroka omejuje in posega v razvoj in njegovo življenje, takrat se o tem pogovorite s pediatrom.

 

PREBERITE TUDI: Kako postati minimalist z otrokom?

 

Strahovi otrok od rojstva do osmega leta starosti

 

Do tretjega leta - strah pred ločitvijo od matere.

3 leta - strah pred ljudmi, maskami, temo, živalmi, policijo in roparji.

4 leta - strah pred glasnimi zvoki, gasilci, temo, divjimi živalmi, da bi preživel noč, ločen od mame.

5 let - zmanjša se strah pred ljudmi, poveča se strah pred neuspehom, padci, psi in strah, da se mama ne bo vrnila domov.

6 let - zelo strašljivo obdobje. Otrok se boji zvokov (melodija zvonjenja telefona, neprijeten glas). Strah pred duhovi, čarovnicami, strah, da je pod posteljo nekdo, pred izgubo, strah pred vodo, ognjem, grmenjem, strelo, strah pred osamljenostjo, strah, da se bo mami kaj zgodilo. V tem obdobju otroci postanejo pogumnejši pri "resnih" poškodbah, vendar se bojijo trnja, ureznine, krvi.

7 let - strah pred temnimi prostori, podstrešji, kletmi, duhovi in ??čarovnicami. Pojavlja se tudi strah pred vohuni, tatovi, ljudmi, ki se skrivajo v omari, pod posteljo ... Mnogi strahovi se pojavijo po strašljivih zgodbah, filmih, gledanju televizije. Prav tako se otrok boji zamude v šolo.

Več kot 8 let - manj strahov, vendar se otrok bolj boji resničnih, nevarnih stvari in situacij.

 

PREBERITE TUDI: Če se otrok igra z dinozavri, potem je super pameten?!

VIR: Miss7mama

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ko otroku jezik uhaja med zobe
V predšolskem obdobju se otrok najbolj intenzivno celostno razvija in takrat lahko otrok določene glasove izgovarja na n...
25
Še poznate stare igre? Se jih še igrate?
Igre poznajo vse kulture sveta. Skozi igro spoznavamo sebe in druge, pridobivamo dragocene izkušnje, rešujemo konflikte,...
8
Mesec rojstva lahko vpliva na poklic tvoje...
Si vedela, da mesec rojstva, v katerem je rojen tvoj otrok, lahko vpliva na njegov poklic?
6
Kaj storiti, ko je otrok agresiven?
Ko je otrok agresiven, samo kreganje in kaznovanje otrokove težave, ki ga je pripeljala do agresivnega vedenja, ne bo re...
5



Spočiti ali utrujeni iz družinskega dopusta?
Dopustovanje z majhnimi otroki je za starše lahko zelo naporno obdobje. Nikakor si ga ne morejo predstavljati kot »oddih...
13 slik, ki bodo nasmejale vsakega starša
Spodaj je 13 slik, ki vas bodo zagotovo nasmejale - sploh, če imate slab dan.




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?