|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Recept za čarobni družinski december

Dr. Petja Kovačevič, Zavod Igrivi svet, 5.12.2023
Ste si tudi vi zaželeli, da bi bil december prav posebno čaroben za vašo družino? Da bi ga preživeli skupaj in se neizmerno zabavali? Da bi vam ostal v prijetnem spominu? Pa poglejmo, kaj lahko za to storimo sami. Potrebujemo …

image
Preveri, katere sestavine potrebujete za čaroben december. (Freepik.com)
/11


Potrebujemo ...


2 povezana starša

Družinsko vzdušje pomembno narekuje partnerski odnos. Zato si je zanj potrebno vzeti čas in energijo. V hitrem tempu vsakdana se nam pogosto zgodi, da hitimo opravljati službene dolžnosti, gospodinjska opravila in drugo skrb za družino, medtem ko partnerstvu ne namenjamo pozornosti. Pa vendar, če sta partnerja v konfliktu, ali med seboj dnevno ne komunicirata (razen o otrocih), se kot starša ne bosta zmogla povezati. Tako so lahko vse priprave in načrti za umirjene praznike brez stresa zaman.

Zato je pomembno, da si vzamemo čas za naju. Če imate dojenčka in si ne predstavljate, kako bi se lahko zvečer izmuznili uspavanju, si lahko zmenek pripravite tudi doma. Pomembno je, da je to trenutek, ko sta partnerja v ospredju, usmerjena drug v drugega in ko se spomnimo, kaj je tisto zaradi česar smo si všeč.

 

PREBERITE TUDI: Omamni cimetovi piškoti - recept

 

Ščepec osebnega zadovoljstva vsakega

Skrb zase kot žensko/moškega, ki ima svoje interese, želje in hrepenenja tudi zahteva svoj čas. Da smo lahko povezani v partnerstvu in odzivni ter rahločutni v starševstvu. Odgovornost za naše počutje naj ne bo povezana s partnerjem ali otroki. Zato si izberimo dejavnost, ki nas navdušuje in razveseljuje. Tako bomo lahko sproščeno raztresali svojo pozitivno energijo po družinskih članih. Kaj trenutno najbolj potrebujem?


3 žlice časa

O čemer koli govorimo, vedno je časa premalo. Dan nima dovolj ur in občutek imamo, da nas čas lovi, da je naš gospodar. Pri času je zato pomembna kakovost. Ko smo skupaj, naj ne bo nobenih drugih obveznosti, ki jih je potrebno opraviti. Nihče in nič (telefoni, obiski, računalniki …) naj nas ne moti. To je čas za nas (ali za naju ali zame). Za umirjene praznike.

Praznično vzdušje je odlična priložnost za družinsko povezovanje. Ob preživljanju skupnega časa se lahko poglobijo stiki z otroki in zaupanje v lastno starševstvo. Ali vemo katera je najljubša barva mojega sina? S katero punčko se hči najrajši igra? Kako mož pije svojo jutranjo kavico?


1, 2 ali 3 razigrane otroke

Kadar otroci ne sodelujejo pri sledenju navodil ali postavljanju meja, so pogosto utrujeni. Njihove potrebe jih tako okupirajo, da ne zmorejo opravljati enostavnih stvari, mi pa se sprašujemo, kaj je pravzaprav narobe. Zato moramo biti pozorni na njihove potrebe, ko se lotimo kakšnih skupnih aktivnosti. Če imamo več otrok, ne smemo pozabiti, da vsak potrebuje našo pozornost. Zato si poleg skupne igre prizadevamo tudi za igro »ena na ena«.

 

PREBERITE TUDI: Kako praznovati zadnji božič v dvoje?


0,5 kg igre in 0,5 kg domišljije

Ko razmišljamo o tem, kaj bi poleg peke piškotov in izdelovanja voščilnic, še lahko počeli skupaj, imejmo v mislih, da lahko nekaj časa namenimo tudi prosti igri. Naj bo otrok tisti, ki narekuje potek igre in mi mu sledimo. Spodbujanje razvoja domišljije se lahko preveč omejuje v organiziranih aktivnostih in igrah. Naj bo na našem »jedilniku« mešanica obojega. Zelo dobro bo delo tako našim samopodobam in samozavestim!


Ko zberemo vse sestavine v veliko domačo skledo, jih spečemo ob toplem kaminu. Pa dober tek!

 

 


Dr. Petja Kovačevič je doktorica znanosti s področja zakonske in družinske terapije ter univerzitetna diplomirana komunikologinja. V zavodu Igrivi svet se ukvarja z vprašanji o vzgoji in starševstvu. Več informacij o njihovih programih dobite na www.igrivisvet.siinfo@igrivisvet.si in 040 818 122.

Dr. Petja Kovačevič na portalu Ringaraja.net odgovarja na vprašanja o vzgoji in starševskih stiskah ter zakonskih in družinskih težavah. Svoje vprašanje ji lahko zastavite TUKAJ.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
41
Vse vsebine za starše otrok z ADHD na enem...
Mame otrok z ADHD se dnevno spopadamo z izzivi vzgoje otroka z ADHD, ki so včasih izredno izčrpajoči. Preverite, kako la...
20
S temi dejavnostmi si otroci bogatijo bese...
Med čakanjem na najljubše kosilo lahko najmlajši otroci spoznavajo črke, starejši otroci in starši pa črke sestavljajo v...
9
Pisanka za Karolino
Kot vsi drugi otroci tudi deklica Karolina v teh dneh že veselo pričakuje darilo velikonočnega zajčka. Največje in najle...
7



BLOG: Kaj pa, če nočem biti "samo"...
Sem slaba mama? Prevec delam? Premalo dam sebe otrokom? Sem sebična, ker uživam še v toliko drugih stvareh in ne samo v ...
Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
photo
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?