|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Klepet: Urška Božič

Uredništvo Ringaraja.net, 2.11.2010
Na klepet smo povabili Urško Božič, učiteljico joge za otroke, v šoli Mali Buda. Otroci med vadbo joge jogijsko dihajo, posnemajo asane. Jogijske vrline dosežejo lažje in hitreje kot odrasli.

image
/51


 

Urška ali je joga za otroke v Sloveniji novost? Kako ste pričeli z vadbo joge za otroke?

Joga za malčke in Pravljična joga sta vsekakor novost, joga za otroke (od približno 8 let naprej) pa obstaja že nekaj časa. Ko sem okrevala po porodu, sem to počela tako, da sem vadila jogo, mojemu telesu je to najbolj prijalo. Dojenčica je uživala, najprej v opazovanju, kasneje pa tudi v ponavljanju gibov. Opazila sem, da so asane del naravnega gibalnega procesa in gibalnega razvoja malčkov. Pri drugi hčerki sem bila že bolj pogumna - vzela sem jo seboj na izobraževanje in začela po prihodu domov učiti in razvijati lastno vadbo za malčke.

Kaj je pravljična joga?

Pravljična joga je prvi stik otroka z jogo. Je vadba z elementi joge, dinamična, polna glasbe in ritma. S pravljico, prilagojeno starostni skupini, zbudimo otroško domišljijo. Joga postane igra.

Kdaj otroci lahko začnejo z izvajanjem joge? Kakšne starostne skupine imate? Koliko otrok je v skupini?

Otroci lahko izvajajo jogo že kot dojenčki :-)!

Pravljična joga pa je namenjena otrokom od 2,5 let naprej. Metulji so najmlajši in vadijo skupaj s staršem (ali obema) - 2,5 do 4 leta. Naslednja starostna skupina vadi sama (če ni drugačnih želja) - 3,5 do 6 let. Z vadbo šolskih otrok še nismo začeli. V skupini je največ 8 otrok, razen v vrtcih, ko je otrok lahko več, saj mi pomagajo vzgojiteljice.

Kako poteka vadba, ali so starši pri vadbi prisotni?

Večina staršev si želi biti na vadbi zraven. Vse skupaj je zato videti kot družinska joga! Nekatere mame to uro preživijo z enim od svojih otork, ekskluzivno, in to otroci znajo ceniti, druge pridejo z vsemi svojimi otroci, in tudi to je super. 

Ali nam lahko opišete vadbo pravljične joge? Ali malčki tudi vizualizirajo? Ali otroku predstavite tudi pozitivne afirmacije?

Najprej sedemo in zapojemo "om". Potem vadimo dihanje - s čarobno sfero, napihovanjem nevidnih balonov, pihanjem svečk... Pozdravimo sonce. Nato sledijo asane, povezane v pravljično celoto, na koncu pa sprostitev, ležanje na tleh, čisto tiho in pri miru. Čisto na koncu zapojemo katero od "joga pesmic", kratko, ritmično afirmacijo. Otrokom je všeč vedno enaka struktura ure, vedo, kaj lahko pričakujejo, in se veselijo vsakega posameznega dela ure Pravljične joge.

Ali bi vadbo joge svetovali staršem, ki imajo živahne otroke?

Vadba je primerna za vse otroke. Res je, da najbolj živahni otroci ponavadi najraje počivajo:-). In nikakor ni res, da se morajo živahni otroci le "znoreti", po mojih izkušnjah je resnica ravno nasprotna. Joga kot taka je izjemno orodje, s katerim lahko v današnjem hitrem svetu učinkovito obvladujemo stres in zmanjšujemo slabe učinke le-tega. Nekaterim od staršev se zdi Pravljična joga "naložba" v kasnejše otrokovo življenje.

Vemo, da imajo majhni otroci povsem pravilne tehnike dihanja, kako z jogo to tehniko še okrepimo, ozavestimo?

Otroci dihajo povsem pravilno, globoko in enakomerno, skozi nos. Dihanja se ne zavedajo, in počasi lahko z vadbo in z različnimi tehnikami dih ozavestimo in otroke na ta način naučimo učinkovitih tehnik sproščanja.

Ali je joga primerna za tekmovalne otroke?

Seveda! Joga je izrazito netekmvalna dejavnost, kar pomeni, da se otroci sčasoma sprostijo, izražajo se sponatano in neobremenjeno. Tudi tisti, ki si zelo želijo nenehnih potrditev, se sčasoma obrnejo vase in so navdušeni nad vsakim svojim napredkom, še tako majhnim. Joga je v pretežno tekmovalnem svetu prava oaza.

Kako vadba vpliva na večanje občutka lastne vrednosti in samozavesti pri otrocih?

Joga je vadba, ki omogoča stik posameznika s samim seboj. In pri otrocih ni nič drugače. Praktično pa to pomeni zbranejše opazovanje telesnega dogajanja, opazovanje napredka (prožnost, ravnotežje, moč) in vedno, ko otroci opazijo napredek (kar je pri jogi zelo hitro), so navdušeni. Netekmovalno vzdušje, ki ga načrtno vzpostavljamo, pomeni, da so lahko točno taki kot so, da se lahko svobodno izražajo, da lahko vrstnike naučijo pozo ali dve, pesem ali dve... In to tudi počnejo!

Starši se med vsemi dejavnostmi, ki jih imajo na razpolago naši otroci, včasih težko odločimo kakšno vadbo bi izbrali za otroka. Kateri so tisti koristni učinki vadbe joge za najmlajše, ki nam olajšajo odločitev, da to res prava izbira vadbe? 

Vem, danes je na razpolago ogromno dejavnosti, tudi sama kot mami sem zmedena. Poleg tega vsi govorijo o kvalitetnem času, ki naj bi ga starši preživljali s svojim otrokom... No, skupna vadba joge JE kvaliteten čas , v to sem prepričana.

Poleg tega je Pravljična joga zabavna, ne spodbuja tekmovalnosti, uči učinkovito sproščanje in deluje pozitivno na: motorične in koordinacijske spretnosti; na čustva in nadzor nad njimi - to pomeni manj čustvenih izbruhov in boljše spanje; večjo samozavest in večji občutek lastne vrednosti; imunski sistem; telesno držo; kapaciteto pljuč; zavedanje in obvladovanje telesa; zbranost in ustvarjalnost...

Ko pridejo starši na Pravljično jogo s svojim malčkom, je to bodisi zato, ker sami vadijo jogo in si želijo, da bi vse njene prednosti užil tudi njihov otrok, bodisi so o tem le slišali in si želijo poskusiti. Taki večinoma začnejo vaditi tudi sami :-D. 

Za konec bi vas prosila, da nam zaupate kakšen je vaš življenjski moto po katerem se ravnate?

Uh. Nimam posebnega mota. Rada imam svojo družino in rada sledim svojemu srcu.


 

Več informacij o Pravljični jogi za otroke si oglejte TUKAJ.

 

 

 

Z Urško Božič je klepetala Eko Vila.

 

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Avtizem naš vsakdanji
Vsakdanja zgodba … Dogaja se v različnih niansah tudi po Sloveniji in po najnovejših podatkih o pogostosti pojava avtize...
3
10 eko družinskih nasvetov
Predstavljamo vam nekaj preprostih, vendar pomembnih napotkov iz vsakdanjega življenja, ki bi jih morali upoštevati vsi.
2
Ozaveščeni državljani
Slovenija je bila na podnebni konferenci ZN razglašena za državo s podnebno najbolj ozaveščenimi državljani
2
Strožja pravila za shranjevanje in recikli...
V EU so septembra z novelo direktive o baterijah (Direktiva 2006/66/ES, ki je bila sprejeta že leta 2006) začela veljati...
2



Klepet: Svetovni dan voda in Škrat Vodo
photo
Svetovni dan voda, obeležujemo od leta 1993. Poznaš svoj vodni odtis? Kaj ti pomeni voda? Ali tekma za vodo narašča? Ali...
Klepet: Kiesha Crowther-Little Grandmother
photo
Čas je, da se spomnite, kdo v resnici ste.




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?