|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

KOLUMNA: Kako težka beseda je `mama`?

Helena Mlakar, 13.8.2014
Je beseda 'mama' res tako težka beseda? Je, težka je. Je pa tudi vesela in polna ponosa, včasih žalostna, včasih potrebuje pomoč, včasih utrujena in preobremenjena. Pa vseeno je nobena mama ne bi dala nazaj.

image
Kako težka je beseda mama? (foto: freeDigitalPhotos.net)
/11


Rada sem mama. Ja, zdaj sem mama za našo najmlajšo. Ostali trije me kličejo mami. Najmlajša je imela težave. Najprej sem bila 'neja'. Takrat, ko je bil mož že davno 'atn'. Potem je še mene pričela klicati 'atn', pa nekako ni šlo in se je potrudila in postala sem mama. Še četrtič.


Dvanajst let sem že mama. Od prvega plusa na nosečniškem testu. Prvi občutki te besede so bili zastrašujoči. Jaz mama? Oh, kako velika beseda. Saj ne bom znala. Le kako bi jaz znala biti mama?


Pa sem postala. In takrat bi najraje vsem povedala, da imam novo poslanstvo, da sem nekaj najlepšega. Bila sem ponosna. Zelo. In z vsakim otrokom še bolj.

 

Danes sem mama, ki jo najmlajša objame in zahteva toplino. Mama, ki jo najmlajši objame in zahteva bližino. Tudi starejša dva hočeta takšno. Ampak, onadva imata tudi drugačno. Za starejša dva sem včasih tista, ki nima pojma in ki naj da že enkrat mir. Če mi je všeč ali ne, tudi takšna mama moram biti.


Res je težka beseda. Včasih ne veš, kako bi jo izgovoril, kako bi jo obrnil, da bi za vse zvenela lepo in prijetno in toplo. Tako, kot ta beseda mora zveneti. Mehko in varno.


Ampak, včasih mora biti mama jezna, pa trmasta in odločena, da bo dosegla svoje. Včasih mora preprosto vzgajati in nič popuščati. Pa ni lahko.


Čeprav se zavedam, da ima vsak otrok svojo pot, da nanjo ne smem vplivati s svojim načrtom, se zavedam tudi, da sem jaz tista, ki mora poskrbeti, da bo ta pot varna. Včasih se otrok spotakne ob kamenček, včasih ob skalo. Toda, tudi mama se. Pa se pobere in gre naprej. Očisti svoja kolena in oskrbi rano na otrokovem kolenu in gresta dalje.


Ni lahko biti mama. Včasih bi besedo najraje pustila na obešalniku zraven jopice za vsaj nekaj ur. Včasih je tako težka, da jo komaj nosim s sabo.


Ampak, nikoli je ne bi dala nazaj. Saj sem vendar najraje mama. Še takrat, ko mi starejši pravi, da nimam pojma. Še takrat vem, da delam prav, da včasih mora verjeti, da nimam pojma, saj vendar poskušam umakniti kamenčke z njegove poti.


Najraje sem mama. Moja beseda poka od ponosa. Hočem, da je topla in mehka in hočem jo za vedno. Ja, mama sem.

 

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

6 predlogov za izlet z nosilkami
Se vam zdijo izleti z majhnimi otroki nemogoči? Nikar ne skrbite. Nošenje otrok v nosilkah vam omogoči pohajkovati po vo...
10
Kako dojenček "reče" RAD TE IMAM?
Dojenček rad gleda obraze, maminega pa ima najraje, zato ji nenehno namenja nežne poglede. V bistvu vsakokrat ko dojenče...
7
VIDEO: Ne pustite dojenčka, da joka!
Poglejte si, kaj se dogaja v dojenčkovih možganih, ko ga pustimo jokati in razumeli boste, zakaj ni dobro pustiti dojenč...
6
Seks po porodu: Ste vedeli?
Približno šest tednov po porodu, ko se konča čišča, naj bi par spet lahko pričel s spolnimi odnosi. Moški seveda nekolik...
6



Si DOBRA MAMA, tudi če imaš SLABE DNEVE
Verjemite mi, vse mame imamo slabe dni. Dnevi, ko smo razočarane, čemerne in se počutimo, kot da ne zmoremo več.
Kontracepcija po porodu – kaj izbrati?
Kljub temu da velja miselnost, da je ženska, dokler doji, zaščitena pred novo nosečnostjo, je veliko bolj zanesljivo, da...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?