|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kako izbrati pravi voziček?

P.L., 14.5.2012
Bodoči starši so pred težko odločitvijo, na trgu je ogromno vozičkov, toda, kako izbrati pravega? Kateri je najbolj primeren za novorojenčka, kateri za dojenčka, ki že samostojno sedi?

image
/11


O tem, kakšen voziček je najbolj primeren za novorojenčka, kdaj dojenčka v njem lahko posedemo in ali so vozički primerni tudi za malčke, ki znajo hoditi, smo vprašali našo Ringarajino strokovnjakinjo, fizioterapevtko Špelo Gorenc Jazbec.

 

Kakšen naj bo voziček za novorojenčka, na kaj naj bodo starši pozorni pri nakupu? 

Za novorojenčka je najprimernejša uporaba vozička z globoko košaro. Košara naj bo dovolj prostorna, da ne omejuje dojenčkovega gibanja. Podlaga v globoki košari naj bo dovolj čvrsta, da se ne ugreza pod dojenčkovo težo in predvsem čisto ravna. Dvigovanje vzglavja v globokih košarah za dojenčke ni priporočljiva. Pri nakupu globoke košare za voziček naj imajo starši v mislih zgoraj omenjene lastnosti.

  

Kakšen naj bo športni voziček, marela? 

Bolj priporočljivi od vozičkov "marela" so običajni športni vozički, ki se ne zložijo na način dežnika. Pri športnem delu vozička je pomembno, da sta sedalo in naslonjalo dovolj čvrsta, da se ne upogibata. Naslonjalo naj se popolnoma spusti, se izravna. Prav tako naj bo možen dvig naslonjala vse do 90°, da omogoči otroku aktivno sedenje. Boljše je, če sta sedalo in naslonjalo v dveh delih in ne v enem, kot nekakšna lupinica, saj tak voziček otroku lažje prilagajamo. Zaželjeno je tudi, da ima voziček nastavljivo oporo za stopala. Voziček naj ne bo preširok, vsaj v predelu sedala ne, da otroku lahko nudi dovolj opore in stabilnosti. Če se vseeno odločite za voziček "marelo", naj ta čim bolj ustreza merilom navedenim za običajen športni voziček. Predvsem je pomembna trdota sedala in naslonjala.

  

Kdaj lahko otroka že vozimo z marelo, s športnim vozičkom? Pri kateri starosti? 

"Marela" vozičke običajno uporabljajo starši za prevažanje otrok v sedečem položaju. Vsekakor ga ne posedamo v omenjeni voziček, če za sedenje še ni pripravljen. Še enkrat pa poudarjam, da je bolj priporočljiva uporaba običajnega športnega vozička kot "marele". V vsakem primeru pa z vožnjo v "marela" vozičku ne bi hitela.

  

Kdaj otroka v vozičku lahko posedemo? 

Kadar vidimo , da otrok v naročju staršev že dobro sedi, lovi ravnotežje in je dokaj stabilen, takrat lahko poizkusimo s posedanjem v vozičku. Ko otroka posedemo v voziček, naslonjalo dvignemo za 90°. V tem položaju otrok lažje vzdržuje aktiven pokončen položaj, kot na vmesnih stopnjah, kjer spodnaša medenico in se običajno nagiba v eno smer. Na začetku ga posedemo čisto za kratek čas in ga, ko ni več zmožen sedenja, poležemo do čisto ležečega položaja. Čas posedanja počasi podaljšujemo, dokler otrok ne napreduje toliko, da že dalj časa zdrži v sedečem položaju.

 

Ali je uporaba vozička smiselna, zdrava, ko otrok začne sam hoditi? 

Ko enkrat otrok shodi je uporaba vozička še vedno smiselna. Predvsem, če se želimo odpraviti na daljše razdalje. Otroci v obdobju ko shodijo, še niso pripravljeni na premagovanje daljših razdalj, bolj jih zanimata sam prostor in okolica, ki jih v določenem trenutku obdaja. V tem obdobju boste otroka težko pripravili, da bi lepo hodil z vami oziroma vam sledil, bolj se bo posvetil raziskovanju bližnje okolice, kot sami hoji.

  

Kaj pa otroci, ki so zdravi in se vozijo v vozičku še pri npr. treh letih? 

Otroci, ki so gibalno že sposobnejši in se še vedno vozijo v vozičkih bi lahko na drugačen način premagali daljše razdalje. Vsekakor bolj aktivno, kot vožnja v vozičku je vožnja s poganjalcem, kolesom, skirojem, … . Vsekakor pa krajše razdalje lahko premagajo tudi peš. Odvisno je tudi od staršev, ki naj svoje otroke spodbujajo k aktivnemu načinu življenja.


 

Če imate vprašanje za Ringarajino strokovnjakinjo fizioterapevtko Špelo Gorenc Jazbec, ji ga lahko zastavite TUKAJ.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Razvojno gibalna vadba za dojenčke in malčke
Kakovostna vzpodbuda staršev za boljši razvoj gibanja, stabilnosti, ravnotežja, mišične moči, … ne škodi nikomur, niti t...
4
Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
4
Poskok v rasti: Dojenček neprestano joče
S t.i. poskoki v rasti se pri dojenčku pojavijo spremembe v ritmu hranjenja, pogosta prebujanja, spremembe v vedenju - o...
3
VIDEO: Vaja za krepitev trebuščka pri doje...
Starši v svojem strahu pred napakami, prenežno in neodločno pristopajo do svojih dojenčkov. S pomočjo tega videa se bost...
3



Poskok v rasti: Dojenček neprestano joče
S t.i. poskoki v rasti se pri dojenčku pojavijo spremembe v ritmu hranjenja, pogosta prebujanja, spremembe v vedenju - o...
10 nenavadnih značilnosti novorojenčkov
Preverite seznam desetih najbolj čudnih značilnosti novorojenčka, zaradi katerih pa vam kljub njihovi čudnosti ni treba ...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?