|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Krama v avtu je lahko usodna za otroka

K.M., 2.4.2010
Igrače, barvice, dežnik, slikanice in nahrbtnik s pripomočki za otroka - vse te predmete vzamemo na pot zato, da bi otroku nudili udobje med vožnjo in ga kratkočasili. Žal pa se moramo zavedati tudi tega, da ti predmeti lahko ogrožajo varnost otroka.

image
/11


Starši se poslužujemo 1001 trika, da bi otroka med vožnjo zabavali in jim nudili kar največ udobja. Igrače, pribor za barvanje, dežnik, slikanice in nahrbtnik s pripomočki za otroka- vse te predmete vzamemo na pot zato, da bi otroku nudili udobje med vožnjo in ga kratkočasili. Žal pa se moramo zavedati tudi tega, da ravno ti predmeti lahko ogrožajo otrokovo življenje v primeru trka ali nenadne spremembe hitrosti vožnje.


Da bi malčka v avtu kar najbolj zaščitili, naj bodo stvari, ki jih otrok ne potrebujemo nujno shranjene v prtljažniku in v za to namenjenih zaprtih odlagalnih površinah, nikakor pa ne na zadnjem sedežu, za sedeži, pod sedeži ali na zadnji polici.


Avto ne sme postati odlagališče za kramo!

Zgoščenke, mentolovi bomboni in priljubljena poživilna pijača v pločevinasti embalaži, telefon in ključi morajo biti zaprti v za to namenjenih odlagalnih kapacitetah v avtomobilu. Verjetno ni potrebno posebej poudarjati, da so ravno ostri, trdi in težki predmeti tisti, ki lahko najbolj ogrozijo otrokovo življenje v primeru nesreče. Vse to zato shranjujemo v zaprtih delih avtomobila namenjenemu shranjevanju predmetov  in v prtljažniku. Avto je potrebno tudi redno čistiti, saj tudi odpadki in odvečni predmeti lahko ogrožajo otrokovo varnost. Dobrodošel spremljevalec na poti je plišasta ali druga mehka igrača, ki v primeru trka ne ogroža vašega malčka, kljub temu pa se le-ta lahko zamoti z igranjem.


Je prtljažnik sploh dovolj velik?

Zadnji sedeži naj bodo namenjeni izključno prevozu otrok. Vse ostale stvari premestite v prtljažnik. Seveda se je potrebno še preden se odpravimo na pot prepričati ali vaš prtljažnik sploh je dovolj velik za vse pripomočke, ki jih potrebujemo, ko gremo z otrokom na pot. Otroški voziček prevažamo izključno v prtljažniku. Na to je potrebno biti pozoren že pri izbiri tipa avtomobila oziroma tipa vozička, pod nobenim pogojem ne prevažamo zložljivega vozička poleg otrokovega avtosedeža. Tudi za stekleničko oziroma pijačo je veliko bolje, da je shranjena v zaprtem predalniku in da jo otroku ponudimo le, ko se ustavimo. Dober družinski avto je tisti, ki ima veliko prtljažnega prostora in veliko zaprtih odlagalnih površin v kabini.


Nekaj nasvetov za organizacijo prtljage z ozirom na varnost otroka

Prtljažnik napolnimo le nekaj centimetrov do zgornje meje, nikakor ne smemo odstraniti plastične zaščite, da bi vanj lahko spravili več stvari. Predmete organiziramo tako, da so spodaj težje stvari, na njih pa lažji predmeti. Pri tem upoštevamo verjetnost in pogostost uporabe predmeta- predmeti, ki jih pogosto potrebujemo naj bodo na dosegu roke, da nam ne bo potrebno prekladati prtljage med vožnjo ali porušiti sistema organizacije prtljage med iskanjem stvari v prtljažniku. Pri pakiranju se držimo načela »manj je več«. Vzemimo s seboj osnovne pripomočke, vseh morebitnih dogodkov pač ne morete predvideti, zato res ni potrebe, da za sabo prevažamo 5 rezervnih parov otroških čevljev in 20 igrač.


Najpomembneje od vsega je, da kot vozniki ostanemo osredotočeni na dogajanje v prometu in razmere na cesti. Seveda vsak starš avtomatično reagira na jok otroka, a bolje se je umakniti iz prometa in oskrbeti otroka, kot pa izgubiti fokus na cesto in pogledovati nazaj k otroku. Veliko k varnosti otroka pripomoremo že, če v avtu ne prevažamo predmetov, ki ogrožajo njegovo varnost, zato proč s stvarmi, ki jih ne potrebujemo.




Vse o cestnoprometnih predpisih, varnosti otroka in ostalih družinskih članov

na cesti in v avtomobilu,o zabavi med vožnjo in nevšečnostih, ki se lahko zgodijo prav vsakomur,

najdete v rubriki Otrok v avtu.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Smo za otrokove težave s spanjem krivi sta...
Nočno zbujanje otroka za nekatere družine pomeni resen problem. Še huje pa je, če otrok zvečer noče zaspati. To je za st...
7
BLOG: Danes sem slaba mama
Slaba mama. Danes sem slaba mama. Zjutraj sem ti oblekla prvo stvar, ki mi je prišla pod roke, niti pogledala nisem ali ...
6
Z nežnostjo otroka ne moremo razvaditi
V strahu, da ne bi otroke pripravili k njihovi samostojnosti, jih velikokrat oropamo nežnosti. Preslišimo njihove klice ...
4
Zakaj ima otrok afte?
Afte so razjede na ustni sluznici, ki se lahko pojavijo v vseh starostnih obdobjih, tudi pri otrocih. V hujših primerih ...
4



Kako izbrati prave pnevmatike?
Pnevmatike so pomembne tako z vidika varnosti, kot tudi uživanja v vožnji. Ob pestri ponudbi, ki nam je na voljo, je nak...
Varno čez železniške tire!
Ste se že kdaj zalotili, da ste bili od prehoda čez železniške tire malce oddaljeni, pa se vam ni ljubilo hoditi in ste ...