|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kupujmo s posluhom za naravo

www.ecostyle.si, 2.5.2010
Naša filozofija je preprosta: kupcu prinesti navdihujoč izbor modnih izdelkov ter izdelkov življenjskega stila, ki so narejeni pošteno, kvalitetno in kjerkoli je to le mogoče iz organskih materialov.
Ključne besede:

image
/91


Koliko pozornosti namenjate načinu, kako so bila le ta izdelana, pri njihovem nakupovanju?

 

Za veliko nakupovalcev je odgovor zelo malo.

Kar ni pohvalno, saj je tekstilna industrija ena izmed najbolj obremenjujočih za okolje na svetu. Izbira prave znamke bi lahko naredila veliko razliko. Tekstilni certifikat da kupcu moč, da razmišlja o vplivu njihovih nakupov, tako etično kot okoljsko.

Prav tako kupčeve odločitve vplivajo in lahko izboljšajo vsakodnevno življenje milijon delavcem, zmanjšujejo grožnjo okoljske katastrofe in dosežejo pomembna spremembe pri izločanju co2 emisij.

 

BOMBAŽ

Bombaž je daleč najbolj pomembna surovina za izdelovanje oblačil na svetu. Zaradi njegovih telesu prijaznih kvalitet, so ga v starodavnih časih imenovali tudi kot belo zlato.

Bombaž pridelan industrijsko (na ne-ekološki način) je rastlina na kateri se uporablja daleč največ pesticidov. Umetno namakanje, uporaba pesticidov, škropljenje, insekticidi in ostale tehnike kemičnega gojenja škodujejo okolju; ga onesnažujejo ter uničujejo naravne vire. Poleg tega, uporaba kemikalij škoduje tudi zdravju delavcev na bombažnih poljih. Kemični aditivi in tako imenovana 'izboljšanja' pridelajo tkanino, ki se ne mečka in krči, absorbira manj umazanije ter vlage, je antibakterijska in odporna proti moljem in zelo primerna za likanje. Po drugi strani pa predstavlja nevarnost za našo kožo ter izgubo izvornih lastnosti bombaža. Poleg tega na bombažu uporabljajo klorovo belilo, da posvetli naravno barvo bombaža. Ta zdravju nevarna kemikalija spremeni bombaž v povsem belo tkanino, ki je čisto drugačna od originalne. Med procesom barvanja pa se uporablja veliko produktov, ki so zelo škodljivi zdravju in lahko povzročajo alergije in ekcem. In ravno s tem so spremenili naraven, telesu prijazen material, v tkanino ki je zdravju zelo škodljiva.

Zato je v igro prišel organski bombaž, da se izboljšajo okoljski in delavni pogoji in seveda da se proizvajajo oblačila, ki so prijazna vašemu telesu. Za gnojenje se uporabljajo le naravni materiali. Za borbo s plevelom in škodljivci se uporabljajo le biološke metode. Kmetijski stroji niso del procesa; ves bombaž se pobere ročno. Na takšen način se ohrani ekološko ravnovesje v regiji. Zemlja, zrak in voda niso onesnaženi, ohranjuje se zdravje delavcev na polju. Kemični aditivi ne igrajo nobene vloge v procesu pridelave organskega bombaža; ne uporablja se formaldehid ter ne nanaša se kemikalije s katerimi postane bombaž odporen proti vročini in ognju.

Oblačila so tiskana in pobarvana na ekološki način. Barva ne vsebuje toksinov, je ekološko prijazna in sintetična. Med procesom barvanja se ne uporablja optičnih belil, in težkih kovin. Vsi potiski temeljijo na vodi. Bela oblačila so beljena s kisikom, nekatera oblačila pa sploh niso beljena.

Oblačila iz organskega bombaža so izjemno udobna za nošnjo ter dobro dihajo. V primerjavi z neorganskim bombažem so odporna proti statični elektriki, predčasnim staranjem oblačila, hkrati pa se izjemno dobro spopadajo z znojenjem. Bombaž je zelo vpojen in ravno zato je najbolj primeren za oblačila, ki so v neposrednem stiku z vašim telesom. Bombaž uravnava našo telesno temperaturo, ne povzroča razdraženosti kože ali alergij in zaradi tega je idealen za ljudi z občutljivo kožo, še posebej za dojenčke in otroke.

 

BAMBUS

Bambus je obnovljivi vir, ki se ga lahko predela v elegantno, trpežno tkanino, ki jo je hkrati tudi zelo lahko vzdrževati. Tkanino, ki je narejena iz celuloze, ki se jo pridela iz bambusa se na lahek in okolju prijazen način predela v mehka viskozna vlakna, ki se lahko perejo v pralnem stroju. Bambus raste zelo hitro in ne potrebuje gnojenja in pesticidov.

 

KONOPLJA

To je tkanina, ki je pridelana iz notranjega lubja rastline industrijske konoplje. Oblačila iz konoplje so trpežna, antimikrobna, hkrati pa tudi izjemno dobro ''dihajo''. Na ogled in otip, so oblačila iz konoplje zelo podobna lanenim oblačilom. So pa odporna proti UV sevanjem in se jih lahko opere v pralnem stroju.

 

 

CERTIFIKATI

Organizacije, ki podeljujejo certifikate za ekološko pridelavo, so se odločile uveljaviti standarde za tekstil.

Ti standardi so definirani in nadzirani s strani neodvisnih organizacij, vse so mednarodno priznane. Tako lahko proizvajalci oblačil – če proces izdelave blaga, uporabljen za njihova oblačila, ustreza kriterijem katere izmed teh organizacij – na svoja oblačila dodajo njihov znak.

Certifikati dokazujejo, da so bili produkti proizvedeni v skladu z najvišjimi etičnimi in okoljskimi standardi.

 

GOTS (global organic textile standard)

100% organski bombaž po GOTS-u preverjeno s strani Kontrolne zveze. Namen tega standarda je zagotoviti, da je tekstil narejen z uporabo organskih surovih materialov in metodami, ki so socialno in okoljsko odgovorne.

 

EU Eco-Label

Uradna EU oznaka za Zelene izdelke. Eko označeni izdelki imajo primerljivo majhen vpliv na zrak, vodo, kvaliteto zemlje, porabljanje virov, globalno segrevanje in bioraznolikost. Izdelki morajo skozi serijo testov, ki jih nadzorujejo neodvisne žirije. Oznaka krasi le izdelke z najboljšimi rezultati.

 

Fairtrade

Certifikat pravične trgovine je neodvisno zagotovilo da je bil bombaž v Vaših izdelkih pridelan v skladu z mednarodnim standardi pravične trgovine. Kmetje, ki obdelujejo bombaž so plačani pošteno. Okolje je zaščiteno kolikor je le možno. Kmetje tudi demokratično odločajo kako bodo vlagali v socialne projekte v njihovih skupnostih.

 

BSCI

BSCI koda obnašanja je narejena okoli mednarodno priznanih delavskih standardov, ki ščitijo pravice delavcev po raznih svetovnih konvencijah, ter navodilih ostalih konvencijah organizacije Združenih narodov. Predvsem se osredotoča za ukinitev otroške delovne sile, za ukinitev prisilnega dela ter do pravice za pošteno prodajo.

 

NEUTRAL (r) odgovornost:

Vetrna energija je glavni vir energije pri vseh objektih ki sodelujejo pri naših izdelkih. Od šivalnih do pakirnih strojev.

 

OEKO-Tex

OEKO Tex standard 100 predvsem naslavlja človeško ekologijo komponente proizvajanja tekstila. Ocenjuje in preverja za razne škodljive substance v tekstilu, ki bi v nasprotnem primeru prišle v stik s kupcem.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Klepet: Urška Božič
Na klepet smo povabili Urško Božič, učiteljico joge za otroke, v šoli Mali Buda. Otroci med vadbo joge jogijsko dihajo, ...
4
Postani ambasador čistih gora!
Ambasador lahko postane vsak, ki bo osveščal svoje kolege planince v gorah s tem, da jim bo razdeljeval vrečke za smeti ...
3
Divja permakultuna delavnica v Žuničih
Divja hrana in še bolj divja kuhinja, permakultura v prvi osebi in permakulturna načela, doživljanje neokrnjene narave, ...
3
Kaj sta zelena in modra energija?
Globalno segrevanje je dejstvo. Vendar lahko vsi prispevamo k izboljšanju situacije. Kaj sta zelena in modra energija? K...
3



Dnevnik: 10-dnevni post na Jezerskem
photo
Med potjo se mi poraja cel kup pomislekov, mi je res tega treba, po stresu še en stres zaradi odpovedovanja hrani. Bom z...
Partnersko kmetijstvo – odnos, ki povezuje!
photo
Partnersko kmetovanje sodeluje pri ohranjanju biotske pestrosti, se bojuje proti onesnaževanju, nevarnosti industrijskeg...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?